Παραιτήθηκε ο Ζαγοράκης από την προεδρία της ΕΠΟ, ποιοί είναι οι βασικοί λόγοι

Την απόφαση να παραιτηθεί από την προεδρία της ΕΠΟ πήρε ο Θοδωρής Ζαγοράκης.
Ο αρχηγός της Εθνικής στο Euro 2004 αποχωρεί από τον προεδρικό θώκο λίγους μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες αναμένεται να εκδώσει ανακοίνωση, όπου θα εξηγεί τους λόγους πίσω από την απόφασή του.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο λόγος που πήρε τη συγκεκριμένη απόφαση, είναι η κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και το γεγονός πως δεν έχει βοηθηθεί στο βαθμό που θα ήθελε από όλους όσοι εμπλέκονται για να ένα καλύτερο αύριο. Μάλιστα, θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, για να του ανακοινώσει την απόφασή του.
Ο Ζαγοράκης αποτέλεσε μια οικουμενική επιλογή, καθώς τύγχανε της εμπιστοσύνης και του Big-4, ενώ θυμίζουμε πως την υποψηφιότητά του είχε χαιρετίσει τόσο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο υφυπουργός αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.
 
Οι βασικοί λόγοι της παραίτησής του

Ο νυν Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. και άλλοτε πρωταθλητής Ευρώπης και κάπτεν της γαλανόλευκης θα γνωστοποιήσει με ανακοίνωσή του τους λόγους που δεν θα συνεχίσει. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι μια απόφαση που πήρε τώρα, αλλά το σκεφτόταν εδώ και αρκετό καιρό, ίσως και ένα μήνα.
Αποτελεί βέβαια ερωτηματικό το γεγονός πως η είδηση γίνεται γνωστή ανήμερα ενός τόσο κρίσιμου αγώνα όπως ο αποψινός με τη Σουηδία στο ΟΑΚΑ (21:45). Μάλιστα, δεν θα βρίσκεται στο γήπεδο για να δει από κοντά τον αγώνα, αλλά θα αναχωρήσει άμεσα για τη συμπρωτεύουσα.
Το SPORT24 θα προσπαθήσει να... μπει στο μυαλό του "Ζαγόρ" και να αναλύσει τους λόγους που πήρε αυτή την απόφαση. Ο ίδιος ενημερώνει και τον Υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ενώ και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει γνώση των προθέσεών του.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης θέλησε να μπει μπροστά και να αποτελέσει μια "οικουμενική" επιλογή, έχοντας στο πλευρό του και το Big-4. Για να έμενε στη θέση του, ήθελε συναίνεση, ήθελε συνεργασία και διάθεση να συμβάλουν όλοι στη βελτίωση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Αυτό στην πράξη δεν γίνεται, το κλίμα παραμένει τεταμένο, οι "μεγάλοι" δεν τα βρίσκουν ούτε για τα βασικά και ο ίδιος βρίσκεται στη μέση χωρίς να μπορεί να κάνει τίποτα για να αλλάξει το κλίμα.
Βλέπει στην πράξη πως δεν μπορεί να διοικήσει όπως θέλει, δεν έχει τον έλεγχο της Εκτελεστικής Επιτροπής (πολλές φορές έχει διαφωνήσει με αποφάσεις που πάρθηκαν), δεν μπορεί να περάσει αυτά που θεωρεί ο ίδιος πως χρειάζονται, προκειμένου το ελληνικό ποδόσφαιρο να βγει από το τέλμα που έχει περιέλθει.
Πάντως, πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν σχετίζεται η απόφασή του με την υπόθεση του Άρη, για την οποία πήρε ξεκάθαρη θέση. Όπως προείπαμε, ήταν κάτι που ήδη είχε στο μυαλό του εδώ και κάμποσο καιρό.
Επιπλέον, ένα από τα μεγάλα στοιχήματά του ήταν το να περάσει την ολιστική μελέτη, όπως ήθελαν UEFA-FIFA, προκειμένου να μην κλείσει η "κάνουλα" χρηματοδότησης και παράλληλα να μην υπάρχουν προβλήματα μελλοντικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η ανακοίνωσή του θα λύσει πολλές απορίες, ειδικά αν εξηγήσει αναλυτικά τα όσα τον έκαναν να πάρει την απόφαση να βάλει "τίτλους τέλους" στην πρόωρη παρουσία του στην προεδρία. Πάντως, λόγοι αρχής είναι αυτοί που τον οδηγούν στην έξοδο. Δεν μπορεί να διοικήσει με τους όρους του, δεν βλέπει να γίνονται όλα εκείνα που θέλει και ως εκ τούτου κουνάει μαντήλι.
Θα έχει ενδιαφέρον και η αντίδραση της κυβέρνησης στην απόφασή του και αν θα γίνει κάποια προσπάθεια για να αλλάξει άποψη.
Ο Θοδωρής Ζαγοράκης αναμένεται να στείλει μια επιστολή παραίτησης στο διοικητικό συμβούλιο. Από 'κει και πέρα, βάσει καταστατικού, ο αναπληρωτής πρόεδρος, Παναγιώτης Δημητρίου, μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντα του προέδρου ως το καλοκαίρι και ακολούθως να οδηγηθεί η Ομοσπονδία σε εκλογές, ώστε να υπάρξει η διάδοχη κατάσταση. Εκτός βέβαια αν επιλεχθεί ένας διαφορετικός δρόμος.
ΠΗΓΗ: sport24.gr