Πως ο Λαπόρτα έσωσε την Μπαρσελόνα από το «κραχ»

Μπορεί η Μπαρσελόνα να έχασε τον Λιονέλ Μέσι και να αποδυναμώθηκε αισθητά, ωστόσο το πλάνο και οι κινήσεις του Ζοάν Λαπόρτα, αφήνουν ένα μεγάλο παράθυρο αισιοδοξίας στους «Μπλαουγκράνα».
Έχασε τον καλύτερο ποδοσφαιριστή της Ιστορίας της. Τον άνθρωπο με τις 778 συμμετοχές, τα 672 γκολ, τις 305 ασίστ, και συνολικά τους 35 τίτλους. Μόνο αυτή η εξέλιξη, αρκεί για να χαρακτηρίσει κάποιος αποτυχημένη τη μεταγραφική περίοδο ή και ακόμη όλη τη σεζόν.
Η διοίκηση Λαπόρτα ήταν αυτή που πλήρωσε τα… σπασμένα της προηγούμενης. Ο Ζοζέπ Μαρία Μπαρτομέου έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να καταστρέψει έναν εκ των μεγαλύτερων συλλόγων του πλανήτη, σκορπώντας λεφτά από εδώ και από εκεί.
Αποτέλεσμα; Αυτή τη στιγμή, το χρέος των «Μπλαουγκράνα» αγγίζει το 1,5 δισεκατομμύριο. Όσο τρελό και να ακούγεται, η Μπαρσελόνα αυτή τη στιγμή χρωστάει σε όποιον μιλάει… καταλανικά. Και για αυτό ευθύνεται ο Μπαρτομέου, με τον Λαπόρτα να είναι ο άνθρωπος που έχει αναλάβει το δύσκολο έργο της επιστροφής στην… κανονικότητα.
Οι «τρελοί» μισθοί της Μπαρσελόνα, δεν έδωσαν την ευκαιρία στο κλαμπ και στον Μέσι να ανανεώσουν τη συνεργασία τους. Μπάρτσα και Μέσι είχαν συμφωνήσει. Σε όλα. Ο Λεό θα συνέχιζε κανονικά στην ομάδα της καρδιάς του. Και μάλιστα με -50%. Αλλά… Η La Liga έχει ένα salary cap με όριο το 70% στους μισθούς των ποδοσφαιριστών.
Μέχρι και την ημέρα της αποχώρησης του Μέσι, το salary cap της Μπαρσελόνα έφτανε στο 115%. Ακόμα και αν ο Μέσι συνέχιζε χωρίς χρήματα, το salary cap του συλλόγου θα έφτανε στο 95%. Που σημαίνει πως και πάλι η Μπαρσελόνα δεν θα είχε τη δυνατότητα να κρατήσει τον Μέσι στο «Καμπ Νου».
Ο Λαπόρτα λοιπόν, αναγκάστηκε να αφήσει τον Pulga να αποχωρήσει και μάλιστα, χρειάστηκε να ξεκινήσει αμέσως τις πωλήσεις και τις περικοπές. Το τέλος της περασμένης σεζόν, βρήκε τους μισθούς της Μπαρσελόνα στα 617.000.000 ευρώ! Πλέον, μετά και τις κινήσεις του διοικητικού ηγέτη των «Mπλαουγκράνα», οι μισθοί έχουν πέσει αισθητά, με το ποσό να φτάνει στα 420.000.000 ευρώ, έχοντας «κόψει» ουσιαστικά 200.000.000 ευρώ.
Παράλληλα, ο νέος πρόεδρος των Καταλανών, κατάφερε να τονώσει ακόμη περισσότερο τα οικονομικά του συλλόγου και με τις παραχωρήσεις των ποδοσφαιριστών. Μόνο από την παραχώρηση του Γκριεζμάν την τελευταία ημέρα των μεταγραφών, οι «Mπλαουγκράνα» θα βάλουν στα ταμεία τους συνολικά 50 εκατομμύρια ευρώ (10 ο δανεισμός + 40 η οψιόν), ενώ παράλληλα γλιτώνουν και τον τεράστιο ετήσιο μισθό των 35 εκατομμυρίων που είχε ο Γάλλος επιθετικός!
Ακόμη μία «δυνατή» κίνηση ήταν και εκείνη του Έμερσον, τον οποίο η Μπαρσελόνα τον απέκτησε από την Μπέτις ενεργοποιώντας την ειδική ρήτρα των 9 εκατομμυρίων, πριν τον πουλήσει μετά από δύο μήνες στην Τότεναμ έναντι περίπου 30 εκατομμυρίων!
Ο ισχυρός άνδρας των «Mπλαουγκράνα» κατάφερε να πουλήσει και έναν, ουσιαστικά… τελειωμένο ποδοσφαιριστή από το ρόστερ. Ο λόγος για τον Ιλάις Μορίμπα, για τον οποίο η Λειψία δαπάνησε 16 εκατομμύρια (+6 μπόνους).
Όλες οι πωλήσεις έφεραν στα ταμεία του συλλόγου συνολικά 155 εκατομμύρια ευρώ [Emerson 16M, Ilaix 16M (+7M), Todibo 8.5M (+7M), Aleña 5M, Manaj 0.5M (3M), Cucurella 1.8M, Firpo 15M, Konrad 3.5M, Trincao 6M (+29M), Akieme 3.5M, Griezmann 10M (+40M)], με τον Λαπόρτα να δίνει σημαντική ανάσα στα τραγικά οικονομικά δεδομένα του συλλόγου, αποσοβώντας έτσι ένα σίγουρο «κραχ».
Ο Λαπόρτα δεν κοίταξε το… τώρα, αλλά έκανε κινήσεις με τις οποίες η Μπαρσελόνα θα μπορέσει να συνεχίσει πιο ορθά, με περισσότερη «υγεία».  Την ώρα που στο ρόστερ της, διαθέτει έτσι και αλλιώς ποδοσφαιριστές με μεγάλη ποιότητα, που έχουν μπροστά τους πολλά χρόνια, όπως τους Πέδρι, Φάτι και Ντε Γιόνγκ, ενώ παράλληλα κατάφερε να φέρει χωρίς κανένα κόστος τους Ντεπάι, Αγκουέρο και Γκαρθία.
ΠΗΓΗ: to10.gr