Γιάννης Πετράκης: «Δεν ήταν ορθή η επιλογή να αναλάβω τον Απόλλωνα»

Ο Γιάννης Πετράκης, αποκάλυψε πως η επιλογή του να αναλάβει τον Απόλλωνα δεν ήταν ορθή. "Πίστεψα ότι θα μπορέσω να αλλάξω γενικά την νοοτροπία της ομάδας, αλλά δεν τα κατάφερα", τόνισε χαρακτηριστικά. Ποια πιστεύει πως είναι τα αίτια του "διαζυγίου" και τι εύχεται για το μέλλον της ομάδας.
Μόλις τρεις αγωνιστικές μετά την πρεμιέρα του πρωταθλήματος (και μετά τη συντριβή του Απόλλωνα από τον Ολυμπιακό στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης») ο Γιάννης Πετράκης ενημερώθηκε από τη διοίκηση της «Ελαφράς Ταξιαρχίας» ότι η συνεργασία των δύο πλευρών διακόπτεται. Τι λέει, όμως, ο πολύπειρος τεχνικός για το συγκεκριμένο διαζύγιο; Ο Γιώργος Μπιτσικώκος από το sportday.gr τον συνάντησε και ο Γιάννης Πετράκης απάντησε σε κάθε ερώτημά του.
 
-Κύριε Πετράκη, θέλω να μπω κατευθείαν στο θέμα και να σας ρωτήσω για την λύση της συνεργασίας σας με τον Απόλλωνα.
-Θα πω απλά, πως η απόφασή μου να αναλάβω την τεχνική ηγεσία του Απόλλωνα δεν ήταν ορθή.
 

-Αυτό όμως είναι κάτι που θέλω να μου το αναλύσετε.
-Για μένα το γεγονός ότι μετά από 3 αγωνιστικές έφυγα, δείχνει και την προϊστορία της ομάδας. Στον Απόλλωνα είναι λίγοι οι προπονητές που μπόρεσαν να τελειώσουν τη χρονιά που ανέλαβαν. Κατά τη γνώμη μου έχουν περάσει αρκετοί αξιόλογοι προπονητές, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να βρουν τον τρόπο. Το πιο κλασσικό παράδειγμα είναι ένας Γερμανός προπονητής που ήρθε (σημ. Βαλεριέν Ισμαέλ), όπως κι εγώ, αλλά έφυγε και τώρα δουλεύει στην Αγγλία (σημ. Γουέστ Μπρομ). Αυτό δείχνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά.
 

-Εσείς όμως αναλάβατε κανονικά.

-Ναι γιατί πίστευα ότι θα μπορέσω να το αλλάξω όλο αυτό. Πραγματικά το πίστευα, ότι έχω την ικανότητα, όπως άλλωστε έχω δείξει σε όλα αυτά τα χρόνια της καριέρας μου. Εκ των υστέρων όμως, όλα αυτά δείχνουν όσα προανέφερα.
 
-Πώς ξεκινήσατε τη χρονιά;
-Γενικά ενώ οι συνθήκες ήταν πάρα πολύ καλές, υπήρξε μια καθυστέρηση στο να διαμορφωθεί το ρόστερ. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο πάρα πολλοί παράγοντες. Παρόλα αυτά, θεωρώ ότι η εικόνα μας, τόσο στα φιλικά, όσο και στο πρωτάθλημα, όπου μπορεί να μην είχαμε ισορροπία όσον αφορά στην φυσική κατάσταση, θεωρώ ότι ήταν καλή. Ειδικά στο πρωτάθλημα στα δύο πρώτα παιχνίδια, κόντρα στον Παναθηναϊκό, αλλά και στον Βόλο που αποδεικνύεται ότι είναι πάρα πολύ καλή ομάδα, αλλά και με τον Ολυμπιακό, βέβαια σε μικρότερο βαθμό, θεωρώ ότι το σκορ ήταν πλασματικό. Ειδικά με τον Παναθηναϊκό, μου μετέφεραν τις δηλώσεις του προπονητή του, αλλά και αρκετοί συνάδελφοι που είδαν το παιχνίδι.
 
-Σας πείραξε το γεγονός, σας ενόχλησε;
-Έτσι είναι η δουλειά μας. Εμάς ο σύμμαχός μας είναι τα αποτελέσματα. Σίγουρα όταν δεν σου δίνεται η δυνατότητα για να ολοκληρώσεις κάτι που ξεκινάς, δεν είναι και ότι καλύτερο. Από την άλλη πλευρά, όταν υπάρχει ένα γεγονός και αυτό δεν αλλάζει, πρέπει όλοι να μαθαίνουμε και να γινόμαστε όλοι πιο δυνατοί.
 
-Τι πιστεύετε για τον Απόλλωνα; Πώς θα πάει στο πρωτάθλημα;
-Πιστεύω ότι ο Απόλλωνας έχει πολύ καλούς παίκτες, χρειάζεται μια ισορροπία, όσον αφορά τον αριθμό των παικτών στην άμυνα, γιατί είναι λίγοι οι παίκτες, ειδικά τα στόπερ. Μακάρι αυτό να μην δημιουργήσει πρόβλημα. Στην ουσία είναι μόνο τρία, ενώ εγώ ήθελα άλλα δύο στόπερ. Το ένα από τα τρία είναι ο Ράϊλι, που είναι πολύ καλό παιδί και πολύ καλός παίκτης, αλλά έχει πρόβλημα στα γόνατα. Με τον Ολυμπιακό ήθελα να τον ξεκινήσω βασικό, αλλά δεν μπορούσε. Υπάρχει έλλειψη αριθμού παικτών και ελπίζω αυτό να μην στοιχίσει, τουλάχιστον μέχρι τον Γενάρη, όπου μπορεί η ομάδα να κάνει μεταγραφή. Θεωρώ πάντως ότι το υλικό είναι καλό, καλά παιδιά και νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου και να αποκατασταθεί η ισορροπία εικόνας και αποτελέσματος και να μην δημιουργηθεί πρόβλημα. Πιστεύω ότι θα είναι μια καλή χρονιά, γιατί υπάρχει ακόμα χρόνος. Βέβαια στην μπάλα ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος για τίποτα.
 

-Πώς βλέπετε το πρωτάθλημα μέχρι στιγμής; Αρκετοί συνάδελφοί σας λένε ότι μπορεί να γίνει το καλύτερο των τελευταίων ετών.

-Θα συμφωνήσω. Έχουν γίνει ήδη αποτελέσματα που δεν περιμέναμε. Το απρόβλεπτο δίνει και αυτή την γοητεία. Το να μην υπάρχει αυτό που λέμε "φαβορί" που 9 στις 10 φορές θα κερδίσει είναι και αυτό που δίνει το στοιχείο της έκπληξης. Για μένα όλες οι ομάδες είναι καλά οργανωμένες. Υπάρχουν πολλοί καλοί προπονητές και σε συνδυασμό με την αναβάθμιση της ποιότητας των παικτών, νομίζω ότι μικραίνει η ψαλίδα. Μακάρι αυτό να διατηρρηθεί και να μην πούμε στην πορεία ότι γυρίζουμε στα παλιά.
 
-Με αυτό το στοιχείο καταλαβαίνουμε ότι θα γίνουν καλύτεροι και οι "μεγάλοι", καθώς λείπει ο ανταγωνισμός και αυτό φαίνεται και στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ όπου έχουμε "κατρακυλήσει" ως χώρα.
-Όσο περισσότερο ανταγωνιστικό είναι το πρωτάθλημα, τόσο μεγαλύτερο κέρδος υπάρχει για όλους. Το πρωτάθλημα ξεκινάνε να το διεκδικήσουν 4-5, αλλά στο τέλος το παίρνει μόνο ένας. Όταν αυτός ο ένας, το πάρει τελικά το πρωτάθλημα, αλλά έχοντας δώσει μεγάλο αγώνα και με μεγάλο βαθμό δυσκολίας, αυτόματα αποκτάει και μεγαλύτερη αξία η κατάκτησή του. Και φυσικά μπορεί και ο ίδιος να βελτιωθεί, για να είναι ανταγωνιστικός με αντιπάλους μεγαλύτερου επιπέδου που θα προέρχονται από το εξωτερικό. Εάν έχουμε ένα πρωτάθλημα που θα κερδίζει εύκολα τους πάντες, αυτό θα είναι και δυσανάλογο με την εικόνα του εκτός Ελλάδας. Γενικά πιστεύω ότι και το ενδιαφέρον του κόσμου θα μεγαλώσει όσο είναι ανταγωνιστικό το πρωτάθλημα και αυτό θα είναι κέρδος για όλους.
 
-Παίξατε με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και έχετε εικόνα για την κατάστασή τους. Θα ήθελα όμως το σχόλιό σας, όχι μόνο γι αυτούς, αλλά και για τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ και τον Άρη που φαίνεται πως θα είναι οι πέντε ομάδες που θα διεκδικήσουν τους τίτλους φέτος.
-Θα ξεκινήσω από τον Παναθηναϊκό, γιατί όπως και ο Απόλλωνας, είναι και αυτός καινούργια ομάδα, με νέο προπονητή. Φαίνεται πως προσπαθεί να βρει μια νέα νοοτροπία και μια νέα ταυτότητα. Στο μεταξύ μας παιχνίδι, που χάσαμε 4-0, η εικόνα του Παναθηναϊκού δεν ήταν τέτοια που να δικαιολογεί και το σκορ. Απλά όλες οι στιγμές ήταν υπέρ του και αυτό επιβεβαιώθηκε και στη συνέχεια, που δεν μπόρεσε να πάρει τα αποτελέσματα. Έχει πολύ καλό ρόστερ και ο προπονητής του έχει δώσει τα διαπιστευτήριά του και χρειάζεται υπομονή για να πάει σιγά σιγά εκεί που πρέπει.
Τώρα για τον Ολυμπιακό, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή έχει το μέταλλο της ομάδας που παίρνει το πρωτάθλημα. Αυτό δεν είναι κάτι που μεταδίδεται. Αυτό είναι κάτι που κερδίζεται. Έχει ένα τεράστιο πλεονέκτημα ότι έχει τον ίδιο προπονητή τέσσερα χρόνια, έχει την ικανότητα και παίρνει καλούς παίκτες, όπως φυσικά και έχει πουλήσει παίκτες και για όλους αυτούς τους λόγους είναι και η καλύτερη ομάδα, παρά το γεγονός ότι λόγω των συνθηκών φέτος δεν ήταν και στην καλύτερη κατάσταση. Θεωρώ λοιπόν ότι βρίσκεται στην καλύτερη θέση απ' όλους.
Πολύ καλούς παίκτες έχει πλέον και η ΑΕΚ, αλλά το ποδόσφαιρο δεν είναι playstation να πατήσεις ένα κουμπί και όλα να γίνουν. Νομίζω όμως πως έτσι όπως είναι δομημένη πλέον, έχει υψηλών προδιαγραφών ρόστερ για να γίνει φουλ ανταγωνιστική. Θέλει όμως και χρόνο, γιατί είναι νέος ο προπονητής και νέοι οι παίκτες, για να μπορέσουν να φτάσουν στο επίπεδο που πρέπει.
Στον ΠΑΟΚ ήρθε ένας προπονητής που ξέρει πρόσωπα και πράγματα και παρά το γεγονός ότι είναι μια ομάδα κατά κάποιο τρόπο "γερασμένη", θεωρώ ότι βήμα βήμα θα έρθει η ισορροπία και πιστεύω ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστικός, όπως και ο Άρης, στον οποίο ο Ακης Μάντζιος κάνει σπουδαία δουλειά, κάτι που φάνηκε και στα φιλικά.
 
-Πώς φαντάζεστε το μέλλον σας;
-(γελάει) Αυτό που θέλω να κάνω είναι να εξελίσσομαι και να γίνομαι καλύτερος. Και σαν άνθρωπος και σαν προπονητής. Μόλις μου φύγει αυτό το πάθος, τότε θα σταματήσω. Νομίζω ότι έχω φουλ διάθεση. Από κει και πέρα ποτέ δεν ξέρεις και δεν μπορείς να κάνεις σχέδια. Θεωρώ ότι στην ζωή οτιδήποτε γίνεται, γίνεται για καλό και με αυτή την νοοτροπία πορεύομαι.