Αυτοί πήραν τα βραβεία των κορυφαίων της ΟΥΕΦΑ

Η Πρωταθλήτρια Ευρώπης, Τσέλσι, «σάρωσε» στα σημερινά βραβεία της ΟΥΕΦΑ για τους κορυφαίους της σεζόν που πέρασε στο Τσάμπιονς Λιγκ.
Ο Ιταλός διεθνής μέσος των «Μπλε», Ζορζίνιο, αναδείχτηκε καλύτερος παίκτης του Τσάμπιονς Λιγκ για τη σεζόν 2020-21, ενώ καλύτερος προπονητής ο Τόμας Τούχελ, που οδήγησε τους Λονδρέζους στην κορυφή της Ευρώπης.
Ο Ζορζίνιο, ο οποίος είχε σημαντική συνεισφορά στην κατάκτηση του τίτλου, έγινε ο πρώτος Ιταλός που κερδίζει προσωπικό βραβείο ανάλογου βεληνεκούς, μετά τον Πάολο Καναβάρο που κατέκτησε τη «Χρυσή Μπάλα» το 2006.
Ο ίδιος ήταν από τους παίκτες-κλειδιά της Εθνικής Ιταλίας στην πορεία της προς την κατάκτηση του τίτλου του Euro 2020. Οι έτεροι υποψήφιοι ήταν ο Κέβιν Ντε Μπρόινε και ο Ενγκολό Καντέ.
Ο Τόμας Τούχελ από την πλευρά του βρέθηκε μπροστά απ' τον φιναλίστ του τελικού του Τσάμπιονς Λιγκ, Πεπ Γκουαρδιόλα και τον νικητή του Euro 2020, με την Εθνική Ιταλίας, Ρομπέρτο Μαντσίνι.
Κορυφαίος επιθετικός της προηγούμενης σεζόν στο Τσάμπιονς Λιγκ αναδείχθηκε ο Έρλινγκ Χάαλαντ της Ντόρτμουντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΟΥΕΦΑ πριν την κλήρωση των ομίλων της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης.
Με τον Νορβηγό διεθνή να σκοράρει κατά ρυπάς η Μπορούσια έφτασε μέχρι τους «8» του Τσάμπιονς Λιγκ όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα φιναλίστ της διοργάνωσης, Μάντσεστερ Σίτι, γνωρίζοντας δύο ήττες.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το βραβείο του κορυφαίου ήταν ο Κίλιαν Εμπαπέ της Παρί Σεν-Ζερμέν, ο οποίος σημείωσε 8 γκολ και ήταν δεύτερος στον πίνακα των σκόρερ της περσινής περιόδου και ο Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι της Μπάγερν Μονάχου.
Την αντίστοιχη διάκριση στις γυναίκες κέρδισε η Χένιφερ Ερμόσο της Μπαρσελόνα. με τους «Μπλαουγκράνα» να κατακτούν και τα τέσσερα σχετικά βραβεία.
Καλύτερος μέσος αναδείχθηκε ο Ενγκολό Καντέ, ο οποίος πανηγύρισε με την Τσέλσι την κατάκτηση του τροπαίου της σεζόν 2020/2021.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι ήταν ο Κέβιν Ντε Μπρόιν της Μάντσεστερ Σίτι και ο συμπαίκτης του 30χρονου Γάλλου μέσου, Ζορζίνιο, ο οποίος κατέκτησε και το Euro 2020 με την Εθνική Ιταλίας.
Καλύτερη παίκτρια στη μεσαία γραμμή ήταν η Αλεξία Πουτέγιας, η οποία αγωνίζεται στην Μπαρσελόνα.
Το βραβείο του καλύτερου τερματοφύλακα πήγε στον Εντουάρ Μεντί της Τσέλσι. Ο Σενεγαλέζος κράτησε 10 φορές ανέπαφη την εστία του στο Τσάμπιονς Λιγκ συνεισφέροντας τα μέγιστα στην πορεία των «Μπλε» προς την κατάκτηση του τίτλου.
Οι άλλοι δύο υποψήφιοι για το συγκεκριμένο βραβείο ήταν ο Έντερσον της Μάντσεστερ Σίτι και ο Τιμπό Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης.
Η Σάντρα Πάνιος της Μπαρσελόνα αναδείχθηκε καλύτερη τερματοφύλακας στις γυναίκες.
Ο σέντερ μπακ της Μάντσεστερ Σίτι, Ρούμπεν Ντίας, αναδείχθηκε κορυφαίος αμυντικός της σεζόν. Ο 23χρονος Πορτογάλος ήταν ο πιο ουσιώδης στο νευραλγικό κομμάτι κι εκ των κορυφαίων της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα στο δρόμο για να φτάσει για πρώτη φορά στην Ιστορία της στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ.
Οι Θέσας Αθπιλικουέτα και Αντόνιο Ρούντιγκερ ήταν οι άλλοι δύο υποψήφιοι της ΟΥΕΦΑ. Η Ιρένε Παρέδες της Παρί Σεν-Ζερμέν ήταν η καλύτερη αμυντικός στις γυναίκες.
Η ΟΥΕΦΑ βράβευσε τον Σίμον Κιάερ και το ιατρικό επιτελείο της εθνικής Δανίας που έσωσαν κατά τη διάρκεια του Euro 2020 τη ζωή του Κρίστιαν Έρικσεν.
Η Ευρωπαϊκή Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία έδωσε το βραβείο President’s Award για το 2021 στον αρχηγό της εθνικής Δανίας Σίμον Κιάερ, όπως και στο ιατρικό επιτελείο, που χάρη στην καίρια επέμβασή τους και τον απόλυτο επαγγελματισμό που επέδειξαν εκείνες τις κρίσιμες στιγμές, έσωσαν τη ζωή του Κρίστιαν Έρικσεν, που υπέστη καρδιακό επεισόδιο.
Ο Κιάερ δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στην εκδήλωση της ΟΥΕΦΑ, αλλά έστειλε το μήνυμά του: «Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για το βραβείο εκ μέρος της Εθνικής Δανίας. Ως αρχηγός αισθάνομαι την υποχρέωση να πάρω το βραβείο για όλη την ομάδα». naftemporiki.gr