Κατεργιαννάκης: «Το 2004 βγάζαμε μέλι, τυρί και καλούς αμυντικούς»

Ο Φάνης Κατεργιαννάκης έχει τιμήσει τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδος, ενώ βρέθηκε και στο Euro του 2004 συνθέτοντας την τριάδα τερματοφυλάκων του Ότο Ρεχάγκελ, μαζί με Νικοπολίδη και Χαλκιά.
Εδώ και δύο χρόνια, ο 47χρονος πρώην τερματοφύλακας, είναι προπονητής τερματοφυλάκων στην Εθνική ομάδα και ανήκει στο επιτελείο του Τζον Φαν Σιπ.
Το Metrosport.gr μίλησε μαζί του για το Euro 2020 και έδωσε τις προβλέψεις του για τις ομάδες που θα πάνε στον τελικό, ξεχώρισε τον καλύτερο τερματοφύλακα ενώ σχολίασε και το γεγονός πως η Ελλάδα λείπει για τρίτη συνεχόμενη διοργάνωση από τελική φάση και πως δεν πρέπει να μας γίνει συνήθεια.


-Πως περιμένεις το Euro 2020;
«Διεξάγεται σε διαφορετικές πόλεις, είναι πρωτόγνωρο στην προετοιμασία των ομάδων όπως έγινε και με τους συλλόγους, μια περίεργη χρονιά χωρίς φιλάθλους, όποιος έκανε την καλύτερη διαχείριση θα έχει τα καλύτερα αποτελέσματα.
Σίγουρα περιμένω κάποια έκπληξη, έχει μικρύνει η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων».

-Για πρώτη φορά ένα Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα διεξάγεται σε πολλές πόλεις της Ευρώπης. Πιστεύεις πως θα παίξει ρόλο στα παιχνίδια;
«Κυρίως οι μετακινήσεις των ομάδων θα παίξουν ρόλο, είναι κάπως κουραστικές για τους ποδοσφαιριστές. Είναι οι λεπτομέρειες, οι ομάδες που δεν θα μετακινηθούν θα έχουν ένα πλεονέκτημα.
Από τον ποδοσφαιριστή λείπει ο κόσμος, ακόμη και αντίπαλος να είναι στο γήπεδο έχει σημασία. Τον χρειάζεσαι τον κόσμο».

-Είναι η πρώτη μεγάλη διοργάνωση που θα γίνει στην εποχή της πανδημίας. Πιστεύεις πως θα παίξει ρόλο, ειδικά αν υπάρξουν κρούσματα;
«Είναι θέμα διαχείρισης, φυσικά θα παίξει ρόλο. Μπορεί να πειραματιστεί μια ομάδα με αυτό, να έχει προβλήματα και να της βγει σε καλό. Δεν το έχουμε ζήσει ξανά οπότε δεν ξέρουμε πως θα είναι».

-Βλέπεις πως υπάρχει φαβορί; Ποιά ομάδα μπορεί να κάνει την έκπληξη;
«Δεν έχω ξεχωρίσει κάποια ομάδα, τα φιλικά δεν λένε τίποτα. Η Γαλλία πάντα είναι μια υπερδύναμη αλλά πολλές ομάδες είναι μέσα, όπως η Ιταλία και η Γερμανία.
Θα παίξουν ρόλο τα πρώτα ματς. Για μένα την έκπληξη θα κάνει κάποια ομάδα που θα έχει καλό σύνολο».

-Ποιές ομάδες βλέπεις να πηγαίνουν στον τελικό;
«Ισπανία και Γερμανία».

-Ποιον τερματοφύλακα ξεχωρίζεις;
«Τον Κουρτουά, είναι ένας υψηλού επιπέδου τερματοφύλακας».

-Βρέθηκες στο Euro 2004 αν και δεν αγωνίστηκες. Πώς θα είναι ένα Euro χωρίς την Ελλάδα για εμάς τους Έλληνες;
«Το θέμα είναι να μην μας γίνει συνήθεια, είναι άσχημο για κάθε Έλληνα αλλά υπάρχουν οι δυνατότητες για να πάμε στο μέλλον σε μια μεγάλη διοργάνωση. Πιστεύω πως στο επόμενο Euro θα είμαστε, στο Μουντιάλ θα το παλέψουμε».

-Το γεγονός πως η Ελλάδα δεν βρίσκεται στο Euro είναι αποτέλεσμα της πτώσης γενικά του Ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Από εκεί ξεκινάει, η δεξαμενή δεν έχει πολλά παιδιά. Κυρίως στο ελληνικό πρωτάθλημα η συμμετοχή των Ελλήνων παιδιών είναι περιορισμένη.
Ευτυχώς παίζουν έξω κάποια παιδιά, αν και εκεί είναι δύσκολο να παίξεις. Μετά το Euro η Εθνική κρατούσε το ελληνικό ποδόσφαιρο μέχρι το 2014».

-Πώς βλέπεις την κίνηση που ετοιμάζεται στο Ελληνικό ποδόσφαιρο με τις Β ομάδες; Θα βοηθήσει το ποδόσφαιρό μας;
«Είναι καλή κίνηση για τους Έλληνες ποδοσφαιριστές, ειδικά τους νεαρούς. Κατά την άποψή μου πρέπει να βγει ένας κανονισμός να παίζουν 4-5 Έλληνες στην αρχική ενδεκάδα και οι 9 στους 18 στην αποστολή να είναι οι Έλληνες.
Σημασία έχει οι ξένοι που έρχονται να είναι παιχταράδες, όχι να είναι κατώτεροι από τους Ελληνες. Είναι μια καλή κίνηση για τις Β ομάδες, καθώς χρειάζεται η μετάβαση από το εφηβικό στο ανδρικό ποδόσφαιρο».

-Είναι η τρίτη συνεχόμενη μεγάλη διοργάνωση, είτε Euro είτε Μουντιάλ, που λείπει η Ελλάδα. Τι σημαίνει αυτό;
«Έπεσε πολύ η Εθνική, πέσαμε πολύ στη Παγκόσμια κατάταξη και σιγά σιγά πρέπει να μειωθεί η απόσταση. Αυτό σημαίνει πως θα έχουμε καλύτερες κληρώσεις, ο Έλληνας ποδοσφαιριστής έχει το ταλέντο. Έχει σημασία τι βγάζει η δεξαμενή, τι υλικό υπάρχει και ανάλογα έχουμε την τακτική και τη φιλοσοφία.
Με τον Ρεχάγκελ είχαμε πιο αμυντικογενείς παίκτες, θυμάμαι τότε λέγαμε αστειευόμενοι πως το 2004 βγάζαμε μέλι, τυρί και καλούς αμυντικούς. Με τον Φαν Σιπ έχουμε διαφορετική νοοτροπία, παίζαμε πιο επιθετικά, μην ξεχνάτε πως στα πρώτα ματς κάναμε πολλές τελικές».