Καντέ: Ο συλλέκτης σκουπιδιών, που έγινε συλλέκτης τροπαίων...

Ο Μιχάλης Τσόχος από το gazzetta.gr, γράφει για τον υπέροχο άνθρωπο, τον «εξολοθρευτή τσέπης», τον «αρουραίο», τον MVP των MVP, τον απίθανο Νγκολό Καντέ και την διδακτική ιστορία του…
Δεν είναι ο πρώτος ποδοσφαιριστής που κατέκτησε τον κόσμο, ενώ μεγάλωσε μέσα στη φτώχεια, έχοντας αφάνταστα δύσκολα παιδικά χρόνια. Είναι όμως ίσως ο μοναδικός ποδοσφαιριστής αυτού του επιπέδου, που όλα τα χρόνια της πορείας του προς τη δόξα και την καταξίωση, συμπεριφέρθηκε με αυτόν τον τρόπο.
Ο Νγκολό Καντέ θα έπρεπε να είναι η πρώτη ιστορία ποδοσφαιριστή που μαθαίνει κάθε παιδί στον πλανήτη, που θέλει να παίξει ποδόσφαιρο, ο τρόπος με τον οποίο έφτασε στην κορυφή του κόσμου μέσω του ποδοσφαίρου, θα πρέπει να γίνει η ιστορία, την οποία λέει κάθε ακαδημία ποδοσφαίρου στους μαθητές της, με κάθε λεπτομέρεια αυτής να αναδεικνύεται όσο περισσότερο γίνεται...
 
Ο συλλέκτης σκουπιδιών...

Γεννημένος το 1991 σε μία φτωχογειτονιά του Παρισιού, από γονείς μετανάστες από το Μάλι, ο Καντέ είχε δύσκολα παιδικά χρόνια γεμάτα από στερήσεις και φτώχεια. Από μικρό παιδί, βοηθούσε τον μπαμπά του στο να συλλέγει σκουπίδια και ανακυκλώσιμα υλικά από τους δρόμους του Παρισιού, τις περισσότερες φορές με ένα καρότσι, προκειμένου να βγάζουν τα απαραίτητα χρήματα για την επιβίωσή τους. Το καλοκαίρι του 1998 ήταν η περίοδος που οι δύο τους δούλευαν ασταμάτητα, αφού ο μεγάλος αριθμός τουριστών που είχαν κατακλύσει το Παρίσι για το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου, άφηνε στους δρόμους «πολύτιμο» υλικό για την οικογένεια Καντέ, η οποία δούλευε σχεδόν 20 ώρες την ημέρα για να συλλέγει τα… σκουπίδια τους.

Το όνειρο να μοιάσει στο Ζιντάν και την παρέα του...

Εκείνες τις ημέρες όμως ήταν αυτές που μπήκε η ιδέα του ποδοσφαίρου στον μικρό Καντέ. Η ιδέα, να γίνει και αυτός το τέκνο των μεταναστών που θα παίξει για την Εθνική Γαλλίας και θα θριαμβεύσει, όπως ο Ζιντάν και τόσοι άλλοι. Βλέποντας την κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου από την Γαλλία, από τον Ζιντάν και την παρέα του και ζώντας από κοντά την λατρεία όλων των Γάλλων προς το πρόσωπο αυτών των παιδιών, αποφάσισε ότι το όνειρό του είναι να γίνει ποδοσφαιριστής. Κάπου εκεί ξεκίνησε η ποδοσφαιρική περιπέτεια του μικρόσωμου Γάλλου, η οποία ήταν εξίσου μεγάλη και δύσκολη, όπως αυτή της ζωής του. «Είσαι κοντός και μικροκαμωμένος, αποκλείεται να παίξεις στο κορυφαίο επίπεδο…» ήταν η φράση που άκουγε μονίμως και η αλήθεια είναι ότι λίγο έλειψε το όνειρο του να σβήσει, αφού μέχρι τα 20 χρόνια του δεν είχε καταφέρει να γίνει καν επαγγελματίας ποδοσφαιριστής. Για την ακρίβεια το επαγγελματικό ντεμπούτο του το έκανε πριν 9 χρόνια, τον Μάιο του 2012, στην τρίτη κατηγορία του Γαλλικού ποδοσφαίρου με τη φανέλα της Μπουλόν κι ενώ είχε μπει πλέον στα 21 χρόνια του.

Η αρχή της καταξίωσης...

Από την στιγμή που ο Καντέ άρχισε να παίζει επαγγελματικά, όλα πήραν το δρόμο τους. Ένα δρόμο γεμάτο από τρόπαια, από διακρίσεις, από τίτλους, μία ιστορία σαν παραμύθι. Και όλα αυτά είχαν την εξήγησή τους. Ένας από τους πρώτους προπονητές του στη Μπουλόν έχει πει για τον Καντέ την εκπληκτική ιστορία που δείχνει την θέλησή του να παίξει ποδόσφαιρο στο υψηλό επίπεδο και να καθιερωθεί. «Το πρώτο καλοκαίρι που σταματήσαμε και φεύγαμε για διακοπές του είπα για πλάκα, ότι όταν επιστρέψουμε θέλω να μπορεί να κάνει 50 συνεχόμενα κοντρόλ με το δεξί, πενήντα με το αριστερό και άλλα 50 με το κεφάλι. Προφανώς αστειευόμουν. Την πρώτη ημέρα που γυρίσαμε από τις διακοπές στις προπονήσεις, ο Καντέ μου είπε ότι ήταν έτοιμος. Και έκανε 50 συνεχόμενα κοντρόλ με το αριστερό, με το δεξί, με το κεφάλι. Δεν το πίστευα. Δεν του ξαναείπα τίποτα, δεν του ζήτησα ποτέ ξανά να κάνει κάτι…»
Με τη Μπουλόν αγωνίστηκε τη σεζόν 2012-13 ως βασικός και το καλοκαίρι του 2013 πήρε τη μεταγραφή ως ελεύθερος για την Καέν, η οποία έπαιζε στη δεύτερη κατηγορία. Βασικός σε 38 ματς την οδήγησε στην άνοδο στην κορυφαία κατηγορία του Γαλλικού ποδοσφαίρου και έκανε το ντεμπούτο του στο κορυφαίο πρωτάθλημα της χώρας το καλοκαίρι του 2014. Αγωνίστηκε σε 37 ματς και στην παρθενική χρονιά του σε ένα μεγάλο πρωτάθλημα έγραψε ιστορία, αφού εκείνη τη σεζόν την τελείωσε ως ο παίκτης με τα περισσότερα κλεψίματα μπάλας από κάθε άλλον στην Ευρώπη.

Ο συλλέκτης τίτλων...

Το καλοκαίρι του 2015 και παρά το γεγονός ότι ο Καντέ είχε μόλις ένα χρόνο καριέρας στο κορυφαίο επίπεδο, η Λέστερ τον αποκτά έναντι 7 εκατ. ευρώ. Την πρώτη χρονιά του στη Λέστερ, κατακτά την Πρέμιερ Λιγκ, έχοντας καθοριστικό ρόλο στο μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό θαύμα στην Αγγλία. Τελειώνει την σεζόν όντας ο πρώτος παίκτης σε επιτυχημένα τάκλιν και κλεψίματα σε όλη την Ευρώπη.
Ο «εξολοθρευτής τσέπης», μπαίνει στην ιδανική ενδεκάδα της χρονιάς και όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη είναι στα πόδια του. Ρεάλ, Τσέλσι και Άρσεναλ εξετάζουν το ενδεχόμενο απόκτησής του και τελικά την μάχη κερδίζουν οι "Μπλε" του Λονδίνου. Γιατί η Τσέλσι; Διότι είναι η μόνη που αποδέχεται τον ξεχωριστό όρο του Καντέ.
Ο Γάλλος γίνεται ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία του ποδοσφαίρου και πιθανόν και ο τελευταίος που απαιτεί από την ομάδα που θα τον αποκτήσει να πληρώσει περισσότερα από όσα προβλέπει η ρήτρα του συμβολαίου του στον σύλλογο που ανήκει. Ο Καντέ είχε ρήτρα 25 εκατ. ευρώ στο συμβόλαιό του με την Λέστερ, αλλά θεωρεί πως αυτό το ποσό είναι μικρό και αδικεί την Λέστερ, η οποία είχε κάνει λάθος και του είχε βάλει μικρή ρήτρα. Επιλέγει λοιπόν Τσέλσι, αλλά ενημερώνει την διοίκησή της και τον Αμπράμοβιτς ότι θα πρέπει να πληρώσουν 35 εκατ. ευρώ στη Λέστερ για να τον πάρουν, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο τον σεβασμό του στην ομάδα που τον ανέδειξε.
Η Τσέλσι αποδέχεται τον όρο του Καντέ, πληρώνει τα 35 εκατ. ευρώ και τον αποκτά. Ο Καντέ το κάνει ξανά. Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τα σπάει και οδηγεί την Τσέλσι στην κατάκτηση του τίτλου και γίνεται ο πρώτος παίκτης στην ιστορία της Premier League, ο οποίος κατακτά συνεχόμενα πρωταθλήματα με διαφορετική ομάδα.
Το ντεμπούτο του στην Εθνική Γαλλίας το κάνει λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 25 χρόνια του, τον Μάρτιο του 2016 και το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς παίζει στο Euro και φτάνει μέχρι τον τελικό. Δύο χρόνια αργότερα, το 2018 γίνεται Παγκόσμιος Πρωταθλητής με τη φανέλα των "Τρικολόρ". Λίγες εβδομάδες νωρίτερα έχει κατακτήσει και το Κύπελλο Αγγλίας με την Τσέλσι, με την οποία ένα χρόνο μετά, την άνοιξη του 2019 κατακτά και το Γιουρόπα Λιγκ. Από το βράδυ του Σαββάτου, είναι πλέον και κάτοχος του Τσάμπιονς Λιγκ, όντας ο MVP του τελικού με την Σίτι και των δύο ημιτελικών με την Ρεάλ Μαδρίτης. Η πραγματικότητα πλέον έχει ξεπεράσει ακόμη και την φαντασία, ακόμη και τα όνειρα αυτού του παιδιού. Από συλλέκτης σκουπιδιών ο Νγκολό Καντέ εξελίχθηκε στον πιο σπάνιο συλλέκτη τίτλων και τροπαίων στην Ευρώπη...

Σπουδαίος ποδοσφαιριστής, μεγάλος άνθρωπος...
 
'Ολοι θαυμάζουν τον ποδοσφαιριστή Καντέ πλέον, αλλά όσοι τον γνωρίζουν κυρίως υποκλίνονται στον άνθρωπο Νγκολό Καντέ. Το καλοκαίρι που πήρε τη μεταγραφή στην Τσέλσι ο Καντέ πήγε στην πρώτη προπόνηση της ομάδας με ένα μεταχειρισμένο μίνι κούπερ. Αυτό είναι το αυτοκίνητο που οδηγεί ακόμη και σήμερα. «Με βολεύει, δεν θέλω να το αλλάξω…» λέει ο ίδιος και οι συμπαίκτες του, οι οποίοι οδηγούν αυτοκίνητα εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, δυσκολεύονται να τον καταλάβουν. Ο Εντέν Αζάρ είχε αναλάβει το δύσκολο έργο να τον πείσει με εντολή των παικτών της Τσέλσι, να αγοράσει ένα μεγαλύτερο, πολυτελέστερο και ασφαλέστερο αυτοκίνητο. Για εβδομάδες του έδειχνε αυτοκίνητα και τον ξεναγούσε σε αντιπροσωπείες. Η κατάληξη της ιστορίας ήταν ο Αζάρ να αγοράσει εν τέλει αυτός ένα αυτοκίνητο. Πήρε όπως και ο Καντέ ένα μίνι κούπερ, αφού ο Γάλλος τον έπεισε ότι δεν υπάρχει καλύτερο...
Ο Αζάρ του είχε βγάλει το παρατσούκλι «ο αρουραίος» από τον τρόπο που αγωνίζεται και από την ευκολία με την οποία ξεγλιστράει ανάμεσα στους αντιπάλους, ο Πογκμπά τον έχει σαν αδερφό του και όσοι έχουν μιλήσει για αυτόν λένε ότι δεν έχουν γνωρίσει πιο καλόκαρδο άνθρωπο στη ζωή τους. Το χαμόγελό του, τον συνοδεύει μονίμως, ενώ η συστολή και η ντροπή που αισθάνεται για οποιοδήποτε κατόρθωμα του, είναι δείγμα του χαρακτήρα του.
Την βραδιά της απονομής του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Γαλλία, ο Καντέ δεν είχε ακουμπήσει το τρόπαιο, δεν το είχε σηκώσει, δεν είχε βγει φωτογραφία μαζί του. «Δεν ήθελα να στερήσω τη χαρά από τους συμπαίκτες μου που έπαιζαν και φωτογραφίζονταν μαζί του…» έχει πει ο αθεόφοβος κι αν δεν ήταν ο Ν' Ζονζί να το πάρει μυρωδιά, ότι ο Καντέ από ντροπή και συστολή δεν είχε πιάσει το Κύπελλο να το σηκώσει και δεν έβαζε τους συμπαίκτες του να το δώσουν με το ζόρι για να φωτογραφηθεί μαζί του, πιθανότατα ο Καντέ δεν θα είχε ούτε φωτογραφία με το τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Ο συλλέκτης σκουπιδιών, που έγινε συλλέκτης όλων των τίτλων που μπορεί να πάρει ένας ποδοσφαιριστής δεν άλλαξε καθόλου. Όλη αυτή η διαδρομή, δεν άλλαξε στο ελάχιστο το μονίμως χαμογελαστό παιδί, με τη μεγάλη καρδιά και την ταπεινότητα στην συμπεριφορά. Ο Νγκολό Καντέ δεν έγινε και δεν θα γίνει ποτέ σταρ του ποδοσφαίρου, γιατί δεν το θέλησε, όπως δεν θέλησε κανείς ποτέ να μάθει για την σπουδαία φιλανθρωπική δράση του, που όλοι ξέρουν ότι έχει, αλλά κανείς δεν ξέρει ποια είναι, διότι ο Καντέ δεν θα επέτρεπε ποτέ να μάθουμε.
Αν η Χρυσή Μπάλα πηγαίνει στους αληθινά σπουδαίους, ήρθε η ώρα ο Καντέ να την πάρει, κι ας ξέρουμε όλοι μας, όπως έγραψε στο twitter και ο el sombrero, ότι θα την βάλει σε κανένα ράφι στο σπίτι για να μην φαίνεται και όταν κάποιος θα την βλέπει και θα τον ρωτά τι είναι αυτή η «Χρυσή Μπάλα» θα του απαντά «τίποτα μωρέ, τι δίνουν σε όποιον παίζει ποδόσφαιρο, πάμε να σου δείξω την κουζίνα μου…».