Χρήστος Σούτος: Ο ΠΑΣ Γιάννινα φάρος ελπίδας για το ελληνικό ποδόσφαιρο

Ο Χρήστος Σούτος γράφει στο overfm.gr για την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΣ Γιάννινα μετά το 1-1 κόντρα στον Ολυμπιακό για το Κύπελλο Ελλάδας.
Το τελικό 1-1 στους Ζωσιμάδες για τον πρώτο ημιτελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΣ Γιάννινα απλά επιβεβαίωσε αυτό που βλέπουμε σχεδόν από το ξεκίνημα της σεζόν.
Ο "Άγιαξ της Ηπείρου" είναι η ομάδα, που αποτελεί φάρο ελπίδας για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Είναι η ομάδα που με την αγωνιστική της εικόνα, που με την συνολική της παρουσία και το πλάνο της, αποδεικνύει ότι για να πετύχεις δεν χρειάζεται να έχεις πακτωλό χρημάτων, αλλά συγκεκριμένο σχέδιο και κατάρτηση για να φτιάξεις ένα σύνολο ικανό να βγάζει υγεία στον αγωνιστικό χώρο και όμορφο θέαμα.
Οι Γιαννιώτες η αλήθεια είναι πως στάθηκαν άτυχοι. Άτυχοι τόσο στην κλήρωση, όσο και στον χθεσινό αγώνα. Στην κλήρωση γιατί έπεσαν πάνω στον Πρωταθλητή Ολυμπιακό και στην καλύτερη ομάδα στην Ελλάδα με διάφορα από τους υπόλοιπους. Εάν η τύχη τους είχε φέρει απέναντι σε ΠΑΟΚ ή ΑΕΚ θα είχαν πολλές παραπάνω πιθανότητες για να βρεθούν για πρώτη φορά στην Ιστορία τους σε έναν τελικό Κυπέλλου Ελλάδας.
Στον χθεσινό αγώνα γιατί θα μπορούσαν να έχουν πετύχει ένα δεύτερο γκολ στις αρκετές, για τα δεδομένα του ματς, ευκαιρίες που τους παρουσιάστηκαν στην επανάληψη. Κάτι που αν συνέβαινε θα άλλαζε άρδην το σκηνικό για την ρεβάνς στο Γεώργιος Καραϊσκάκης.
Η ιστορία πάντως έγραψε 1-1 και πλέον οι παίκτες του Αργύρη Γιαννίκη χρειάζεται να υπερβάλλουν εαυτούς αν θέλουν να ολοκληρώσουν το θαύμα. Αποκλεισμένοι πάντως δεν μπορούν να θεωρηθούν σε καμία περίπτωση. Ο ΠΑΣ είναι μία ομάδα ικανή για τα πάντα. Πιέζει πολύ μπροστά, κλείνει τους χώρους, υποχρεώνει σε λάθη τους αντιπάλους αμυντικούς και το βασικότερο έχει την φυσική κατάσταση για να το κάνει αυτό για μεγάλα χρονικά διαστήματα μέσα στα παιχνίδια.
Χθες για παράδειγμα δεν ήταν λίγες οι φορές που οι επιθετικοί των γηπεδούχων υποχρέωσαν σε λάθη τους αμυντικούς, ειδικά τον Μπα, των ερυθρόλευκων και απείλησαν. Η ρεβάνς, όπως ήταν ξεκάθαρο από την στιγμή της κλήρωσης, έχει απόλυτο φαβορί τον Ολυμπιακό.
Οι Γιαννιώτες όμως θα είναι εκεί για να διεκδικήσουν τις πιθανότητές τους και να εκμεταλλευτούν ότι τους δώσει ο αντίπαλος.
Δεν ξέρω τι θα γίνει στον Πειραιά στον δεύτερο αγώνα. Αυτό που ξέρω είναι πως ο ΠΑΣ Γιάννινα είναι μια πραγματική όαση για τα μάτια μας και μας γεμίζει ελπίδα ότι ακόμα και στο εξαιρετικά τοξικό περιβάλλον του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα υπάρχουν φάροι ικανοί να δείξουν τον δρόμο για ένα καλύτερο αύριο.