Μεγάλη νίκη η Κύπρος του Κωστένογλου επί της Σλοβενίας!

Την πρώτη της νίκη στα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022 και την πρώτη με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της πανηγυρίζει η Εθνική Κύπρου!
Το αντιπροσωπευτικό τους συγκρότημα επικράτησε 1-0 της Σλοβενίας στο ΓΣΠ για την 3η αγωνιστική της προκριματικής φάσης με «χρυσό» σκόρερ τον Ιωάννη Πίττα. Ο εξτρέμ του Απόλλωνα στο 42' «κεραυνοβόλησε» τον Όμπλακ και με το πρώτο γκολ του με το εθνόσημο στο στήθος χάρισε στην Κύπρο τη νίκη. Ήταν μόλις η δεύτερη νίκη για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα στα τελευταία 14 παιχνίδια.
Η εμφάνιση κόντρα στους Σλοβένους ήταν συνέχεια των πολύ καλών εμφανίσεων με Σλοβακία και Κροατία γεγονός που επιβεβαιώνει την ανοδική πορεία της Κύπρου με τον Νίκο Κωστένογλου στον πάγκο της. Το αποτέλεσμα είναι πέρα για πέρα δίκαιο και μάλιστα ίσως να αδικεί την κυπριακή ομάδα που είχε περισσότερες και πιο ξεκάθαρες ευκαιρίες για γκολ. Στα αξιοσημείωτα το γεγονός πως για δεύτερο διαδοχικό παιχνίδι στο ΓΣΠ η Κύπρος κράτησε απαραβίαστη την εστία της, ενώ σε τρία ματς απέναντι σε θεωρητικά καλύτερους αντιπάλους μετρά τέσσερις βαθμούς και μόλις ένα γκολ παθητικό.

To ματς
Άριστα στημένη ανασταλτικά για άλλη μία φορά παρατάχθηκε η Εθνική Κύπρου, αφού στο πρώτο ημίχρονο κινδύνευσε μόλις μία φορά, με τον Νεόφυτο Μιχαήλ να αποκρούει με δυσκολία το σουτ του Κούρτιτς και αφού η μπάλα είχε αλλάξει πορεία στην κόντρα του Πίττα.
Η Κύπρος μετά το πρώτο τέταρτο κέρδισε μέτρα στο γήπεδο, ανέλαβε την πρωτοβουλία των κινήσεων με την κυκλοφορία της μπάλας και σταδιακά γινόταν απειλητική προς την εστία του Όμπλακ. Το άστοχο σουτ του Αρτυματά στο 34' ήταν η προειδοποιητική βολή για το συγκρότημα του Νίκου Κωστένογλου που έφτασε στο ζητούμενο στο 42'.
Ο Πιέρος Σωτηρίου έκλεψε την μπάλα πλάγια αριστερά της περιοχής των Σλοβένων, έδωσε πάσα στον Παπουλή, αυτός με τη σειρά του στον Πίττα, ο οποίος με το δεξί απέφυγε το μαρκάρισμα του προσωπικού του αντιπάλου, έβγαλε τον εαυτό του σε θέση βολής και με το αριστερό «κεραυνοβόλησε» τον Όμπλακ στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα.
Το γκολ του Πίττα έδωσε «φτερά» στα πόδια των Κύπριων διεθνών και αποφασιστικότητα στις κινήσεις τους. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα ήταν αυτό που έφτασε, μάλιστα, κοντά σε δεύτερο γκολ με τον Φώτη Παπουλή στο 51', αλλά ο μεσοεπιθετικός της Ομόνοιας έκανε αδύναμο πλασέ και έστειλε την μπάλα στην αγκαλιά του Όμπλακ. Οι Σλοβένοι μετά το πρώτο δεκάλεπτο του δευτέρου ημιχρόνου έβαλαν πίεση στην Κύπρο που υποχώρησε και αμύνθηκε σχεδόν με όλους τους ποδοσφαιριστές. Τα σουτ των Μπάλκοβετς (67') και Τζιργκόι (76') δεν βρήκαν στόχο. Η πολυπρόσωπη και καλά οργανωμένη άμυνα της Κύπρου σε συνδυασμό με το πάθος που επέδειξαν οι Κύπριοι διεθνείς διατήρησαν το μηδέν παθητικό παρά την πολιορκία των Σλοβένων.
Στο τέλος η Κύπρος ήταν αυτή που δικαιούταν δεύτερο γκολ, καθώς ο Πίττας στο 85' από πλάγια θέση σούταρε στην εξωτερική πλευρά των διχτύων και ένα λεπτό αργότερα έπειτα από ωραία ατομική ενέργεια του Λοΐζου υποχρέωσε τον Όμπλακ σε φοβερή απόκρουση.

Οι συνθέσεις:
Κύπρος (Νίκος Κωστένογλου): Μιχαήλ, Αντωνίου, Ιωάννου, Λαΐφης, Κ. Σωτηρίου, Αρτυματάς (93' Γκόγκιτς), Κάστανος (60' Χ. Κυριάκου), Κούσουλος, Παπουλής (82' Λοΐζου), Πίττας, Π. Σωτηρίου (93' Μ. Ηλία).
Σλοβενία (Ματίγια Κεκ): Όμπλακ, Στογιάνοβτις, Μπλάζιτς, Μπάιριτς, Μπάλκοβιτς (80' Κούτερ), Μπιγιόλ (58' Τζιργκόι), Κούρτιτς, Ζάιτς (46' Μπόχαρ), Λόβριτς (80' Zάχοβιτς), Ίλιτσιτς, Κράμε (58' Βούκσιτς).
ΠΗΓΗ: goal.com.cy