Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης, ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε την φανέλα της Μπενφίκα

Μπενφίκα, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ! Ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας παίκτης που φόρεσε τη φανέλα των «Αετών της Λισαβόνας»!
 
Γράφει ο Θάνος Σαρρής
 
Αθλητές που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο έχουν αφήσει το στίγμα τους, έχουν κάνει τον κόσμο να ασχοληθεί μαζί τους και να τους αναπολήσει, ακόμα κι αν δεν δικαίωσαν ποτέ τη φήμη τους, επανεμφανίζονται στη «Μηχανή του Χρόνου». Το gazzetta.gr εντοπίζει τα βήματά τους, ακολουθεί την πορεία τους και βρίσκει τις.. νέες ασχολίες τους!
Ο Τριαντάφυλλος Μαχαιρίδης γεννήθηκε στο Ντόρτμουντ, αλλά δεν έμεινε στη Γερμανία. Ξεκίνησε την καριέρα του στον Πανδραμαϊκό, από όπου και τον απέκτησε η Σκόντα Ξάνθη τον Ιανουάριο του 1993. Έπαιξε 9 φορές την πρώτη του σεζόν σκοράροντας και ένα γκολ απέναντι στον Πανιώνιο. Την επόμενη είχε 15 συμμετοχές και την τελευταία του περίοδο στην ακριτική ομάδα, το 1995-96, αγωνίστηκε 24 φορές σημειώνοντας ένα τέρμα με αντίπαλο τον Αθηναϊκό. Η μεταγραφή του στην ΑΕΚ ήταν γεγονός.
 

 
Στην ΑΕΚ με Ντέμη
 
Ο «Ντάφυ» πήγε στην Ένωση την περίοδο όπου ο Μπάγεβιτς αποχωρούσε για τον Ολυμπιακό, με τον κόσμο να τα βάζει με τον Μιχάλη Τροχανά και εκείνος να αποκαλεί τον Ντούσκο... μασκαρά! Προπονητής ανέλαβε ο Πέτρος Ραβούσης. Το καλοκαίρι εκείνο, όμως, η Ένωση έκανε και μια ιστορική μεταγραφή. Ολοκλήρωνε την απόκτηση του Ντέμη Νικολαΐδη από τον Απόλλωνα, με τον οποίο ο Μαχαιρίδης έγινε κολλητός!  Η Ένωση τον απέκτησε μαζί με τον Μαρτσέλο από τους «Ακρίτες» και το πρώτο του ματς ήταν ένα ντέρμπι. Με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό στο Σούπερ Καπ! 
Μάλιστα, υπήρχε τότε θέμα με δελτία των παικτών και με παρέμβαση του υφυπουργού Οικονομικών είχαν βγει για την Ένωση δέκα δελτία... τριών ημερών, προκειμένου να παίξουν! Μέσα σε αυτά ήταν και του Μαχαιρίδη, ο οποίος πάντως δεν αγωνίστηκε τελικά στον τελικό. Στην πρώτη του σεζόν στους «Κιτρινόμαυρους», έπαιξε 23 φορές σε όλες τις διοργανώσεις και αγωνίστηκε σε 6 ματς στην πορεία προς την κατάκτηση του Κυπέλλου. Στον τελικό με τον Παναθηναϊκό, τον οποίο η ΑΕΚ νίκησε στα πέναλτι με 5-3, ήταν βασικός. Η κούπα αυτή είναι και ο μοναδικός μεγάλος τίτλος της καριέρας του!
Το δεύτερο παιχνίδι του ως βασικός ήταν ένα ΠΑΟΚ-ΑΕΚ στην Τούμπα, με τον ίδιο να κάνει πολύ καλή εμφάνιση απέναντι στην μετέπειτα ομάδα του. Την επόμενη σεζόν του στη Φιλαδέλφεια έκανε 32 συμμετοχές συνολικά. Με την κιτρινόμαυρη φανέλα δεν κατάφερε να πετύχει κάποιο τέρμα ούτε να γίνει βασικός και αναντικατάστατος, αλλά ο κόσμος τον... έβαλε στην καρδιά του! Ο «Ντάφυ» δεν δημιούργησε ποτέ του πρόβλημα, ήταν καλόκεφος και πειραχτήρι στα αποδυτήρια, ενώ πάντα έδινε το 100% μέσα στο γήπεδο.
 


 
Στην... ομάδα του! 
 
Η επόμενη χρονιά τον βρήκε στην Τούμπα. Από την ΑΕΚ που έψαχνε να βρει άκρη με την ENIC, στον ΠΑΟΚ του Γιώργου Μπατατούδη. Προπονητής ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος όμως αποχώρησε αιφνιδιαστικά και αντικαταστάθηκε από τον Μπλαχίν. Ο νέος τεχνικός ζήτησε επειγόντως μεταγραφές. Και λίγες μετά από ένα νικηφόρο φιλικό επί της ΑΕΚ, ο δικέφαλος απέκτησε τον Τριαντάφυλλο Μαχαιρίδη στις αρχές Αυγούστου. Οι διαπραγματεύσεις κράτησαν πέντε ώρες και ο 24χρονος, τότε ποδοσφαιριστής, υπέγραψε αρχικά για ένα χρόνο. Αν ο ΠΑΟΚ τον ήθελε στη συνέχεια, έπρεπε να καταβάλει 100 εκατομμύρια.
Το αντίθετο δρομολόγιο ακολούθησε ο Πάρης Ζουμπούλης. Ο «Ντάφυ» δήλωνε: «Ποτέ δεν είχα κρύψει ότι ήμουν από πιτσιρίκι ΠΑΟΚτσής και αυτό είχε ενοχλήσει πολλούς στην ΑΕΚ»! Με τον ΠΑΟΚ έκανε 24 συμμετοχές στην πρώτη σεζόν και έμεινε στην Τούμπα και για την επόμενη χρονιά. Στο πρώτο μισό της περιόδου 1999-2000 πρόλαβε να παίξει 16 φορές, τέσσερις εκ των οποίων στην Ευρώπη. Αγωνίστηκε στο ιστορικό 1-2 μέσα στο Ντα Λουζ επί της Μπενφίκα. Της επόμενης ομάδας του.
 

 
Η μεταγραφή στην Μπενφίκα
 
Το φλερτ με τη Μπενφίκα ξεκίνησε ένα μήνα περίπου πριν ολοκληρωθεί η μεταγραφή και ο Δραμινός μέσος τα είχε βρει με τους ανθρώπους της Πορτογαλικής ομάδας που είχαν πάει στη Θεσσαλονίκη για να τελειώσουν το deal. O Mπατατούδης περίμενε τη συγκατάθεση του Ντούσαν Μπάγεβιτς, ο οποίος μόλις είχε αναλάβει τα ηνία της ομάδας. Ο «Ντούσκο» είπε το «ναι» και ο Μαχαιρίδης έγινε ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε τη φανέλα των «Αετών»! «Δεν με ενοχλεί καθόλου το γεγονός ότι τελικά ο Ντούσαν Μπάγεβιτς έδωσε τη συγκατάθεσή του για να φύγω. Δεν στέκομαι στο αν με θέλει ή όχι, στέκομαι στο ότι εμένα μου κάνει καλό. Πάω σε μια ιστορική ομάδα και κάνω ένα πάρα πολύ καλό συμβόλαιο. Από εκεί και πέρα, θα προσπαθήσω όσο μπορώ για να παίξω καλό ποδόσφαιρο και φυσικά ο ΠΑΟΚ ήταν και θα παραμείνει η αγαπημένη μου ομάδα», έλεγε ο ίδιος. Ο Σάμπρι, πάντως, δήλωνε ότι... δεν το κουνάει ρούπι από τον ΠΑΟΚ, αλλά ο Μπατατούδης τελικά τους έστειλε πακέτο και τους δύο! Η ομάδα έβαλε στα ταμεία της περίπου ένα δις από τι διπλή μεταγραφή, αφού 800 εκατομμύρια κόστισε ο Σάμπρι και 200 ο Μαχαιρίδης, με τον Έλληνα άσο να παίρνει 300.000 δολάρια. Φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα της Μπενφίκα στο ντέρμπι με τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας.
«Ποδοσφαιρικά εκείνη την εποχή δεν ήμασταν εδώ στην Ελλάδα τόσο επαγγελματίες. Τώρα βέβαια έχουν αλλάξει τα πράγματα. Έχει μικρύνει η ψαλίδα. Θυμάμαι με τον Σάμπρι κάναμε τα 2/3 της προπόνησης για να μπορούμε να είμαστε καλά, γιατί ήμασταν πολύ πίσω σε φυσική κατάσταση», είπε στο gazzetta.gr για την Μπενφίκα. Συνολικά, έκανε 14 εμφανίσεις στο Πρωτάθλημα και δύο στο Κύπελλο, βοηθώντας την ομάδα του να βγει τρίτη. Ωστόσο, ο Μαχαιρίδης είχε πρόβλημα προσαρμογής στο Λισαβόνα. Ήταν μόνος του και όπως έλεγε τότε, η μόνη παρηγοριά του ήταν το τηλέφωνο το οποίο όμως τον έκανε απλά να στεναχωριέται περισσότερο. Η καριέρα του λοιπόν στην Πορτογαλία δεν διήρκεσε πολύ.
Έκανε ένα πέρασμα ως δανεικός από την Καλαμάτα και στη συνέχεια έκανε το βήμα για την Κύπρο και την Άλκη Λάρνακας, ενώ το καλοκαίρι του 2000 το όνομά του είχε ακουστεί και για τον Παναθηναϊκό. Έμεινε μια χρονιά, στην οποία έκανε 4 συμμετοχές και στη συνέχεια επέστρεψε στην Ελλάδα και τη Δόξα Δράμας για να κλείσει την καριέρα του.
 
 
Μετά το ποδόσφαιρο...
 
Ο Μαχαιρίδης πήρε πτυχίο προπονητικής, αλλά ποτέ δεν ασχολήθηκε επαγγελματικά, παρά μόνο σε ερασιτεχνικές ομάδες της Χαλκιδικής. Το 2009 ανέλαβε τον Διεγενή Λακκώματος, ενώ στη συνέχεια κάθισε στον πάγκο του Αιγέα Πευκοχωρίου. Παράλληλα, διατηρεί ένα μεζεδοπωλείο στην Χαλκιδική και ασχολείται επαγγελματικά με αυτό. «Παρακολουθώ και τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ. Και να μην θέλεις δεν γίνεται να μην παρακολουθείς τις ομάδες που έχεις αγωνιστεί. Στον ΠΑΟΚ ειδικά ξέρω πολύ καλά τι γίνεται», είπε.  Όσον αφορά τις καλύτερες στιγμές της καριέρας του; «Το Κύπελλο με την ΑΕΚ και η μεταγραφή μου στη Μπενφίκα. Αυτές οι δύο είναι οι καλύτερες στιγμές μου».