Αργύρης Γιαννίκης: Ο καθηγητής πίσω από την ενορχήστρωση του ΠΑΣ Γιάννινα

Θετικό πρόσημο βγάζει ο ΠΑΣ Γιάννινα στο μίνι - «ταμείο» έπειτα από τους πρώτους αγώνες του στην Σούπερ Λιγκ.

Ο Κώστας Πλιάτσικας από το sdna.gr γράφει για τον «Professor» της ομάδας των Ιωαννίνων, το βαρύ δίπλωμα που έφερε μαζί του στην Ελλάδα και τις προσωπικές πινελιές στο πορτρέτο του «Άγιαξ της Ηπείρου».

Εκτός από τους βαθμούς που έχουν πέσει στο σακούλι των Ηπειρωτών, στην «προίκα» από τα πρώτα ματς συμπεριλαμβάνονται και οι εξαιρετικές εμφανίσεις.
Μπορεί ο ΠΑΣ να μπήκε με καθυστέρηση στην κούρσα του πρωταθλήματος κι έπειτα από αγωνιστική απραξία 6 μηνών, έχοντας δώσει το τελευταίο επίσημο παιχνίδι στις 8 Μαρτίου στην Σούπερ Λιγκ 2 την περασμένη σεζόν, ωστόσο με το «καλημέρα» παρουσίασε ένα καλοκουρδισμένο σύνολο που αρέσκεται να παίζει μοντέρνο – επιθετικό ποδόσφαιρο ανεξαρτήτως αντιπάλου και έδρας.
Κάτι το οποίο πιστώνεται στον κόουτς Αργύρη Γιαννίκη, ο οποίος εξελίσσεται και την φετινή σεζόν στον MVP του ΠΑΣ.

Ο προξενητής που τον σύστησε στον ΠΑΣ

Η αλήθεια είναι πως όταν το καλοκαίρι του 2019 ο Γιώργος Χριστοβασίλης αποφάσισε έπειτα από τον υποβιβασμό του «Άγιαξ της Ηπείρου» να παραδώσει το τιμόνι στον ομογενή (εκ Γερμανίας) προπονητή, δεν ήταν λίγοι εκείνοι στα Γιάννενα που αμφισβήτησαν και «στράβωσαν» με την επιλογή του.
Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΣ εμπιστεύτηκε την πρόταση ομογενούς μάνατζερ με μόνιμη έδρα τη Γερμανία με τον οποίο διατηρεί…βελούδινη σχέση, έφερε στην ομάδα τον 40χρονο κόουτς και πέτυχε διάνα.
Ο κόουτς Γιαννίκης ανέβασε δια…περιπάτου (15 νίκες – 4 ισοπαλίες – 1 ήττα) τον ΠΑΣ στη Super League και δείχνει πως διαθέτει το προπονητικό «πακέτο» προκειμένου να κολυμπήσει με επιτυχία και στα…βαθιά νερά της μεγάλης κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
 
Η εκπαίδευση στην Κολωνία και τα διπλώματα

Οι προπονητικές βάσεις μπήκαν πριν από μερικά χρόνια, με τον κόουτς να κάθεται στα προπονητικά θρανία και να παίρνει το δίπλωμά του από την φημισμένη σχολή της Κολωνίας που θεωρείται η κορυφαία παγκοσμίως.
Για να καταλάβετε πρόκειται για σχολή που η εκπαίδευση διαρκεί 11 μήνες (στην Ελλάδα είναι 2 μήνες) διδάσκουν προπονητές παγκόσμιας κλάσης κι μετά την αποφοίτηση εκτός από το ανώτατο δίπλωμα του UEFA Pro, παίρνεις και τον τίτλο του καθηγητή ποδοσφαίρου.
Κάθε χρόνο κατά μέσο όρο οι αιτήσεις είναι περισσότερες από 100 και εκείνοι που τελικά σπουδάζουν είναι περίπου 25, με ένα συνολικό κόστος κοντά στις 30.000 ευρώ.
Ο κόουτς του ΠΑΣ Γιάννινα ξεκίνησε την προπονητική καριέρα του στις ακαδημίες της Καρλσρούη, προτού φτάσει μέχρι την Μπουντεσλίγκα, ως βοηθός του Καουζίνσκι, στη θέση του βοηθού προπονητή στον πάγκο της Ίνγκολσταντ. Συν τω χρόνω δούλεψε ως χεντ κόουτς στην Άαλεν και την Έσεν (ομάδες γ' κατηγορίας).
Η συνεργασία του με τον ΠΑΣ αποτελεί τον πρώτο προπονητικό «σταθμό» της καριέρας του στην Ελλάδα και την πρώτη εμπειρία εκτός Γερμανίας.