Ο Δημήτρης Θώδης στο Campion.gr!

Είναι μία συνέντευξη η οποία αρχικά έπεσε "θύμα" του γνωστού ιού. Είχαμε μιλήσει αρκετές φορές με τον Δημήτρη Θώδη, τον οποίο έχουμε την τιμή και την χαρά να φιλοξενούμε στο Campion.gr! Είχαμε μιλήσει για να γίνει η συνέντευξη αρχές Μαρτίου, όμως μας πρόλαβαν οι... εξελίξεις και η καραντίνα. Αυτή την φορά όμως τα καταφέραμε. Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που εδώ και πολλά χρόνια κοσμεί το Ελληνικό ποδόσφαιρο, πρώτα εντός των τεσσάρων γραμμών και μετά από τους πάγκους, για τον Ηρακλή, για τα περί συγχώνευσής του, για τον ΠΑΣ Γιάννινα, για την Αναγέννηση Άρτας, για την Εθνική Νέων με την οποία διακρίθηκε και για την ακαδημία που διατηρεί και την νέα του θέση ως προπονητή της ΕΠΣ Άρτας.
Επίσης μιλήσαμε και για άλλα θέματα του ποδοσφαίρου, όπως οι ακαδημίες, το VAR, η αναδιάρθρωση, αλλά και για τους ανθρώπους που σημάδεψαν την καριέρα του. Παρότι είναι η πρώτη συνέντευξη που μας δίνει, μας συνδέει φιλία πολλών ετών και αν θέλαμε να γράψουμε όσα έχουμε συζητήσει με τον ίδιο, θα έπρεπε να γράφουμε νυχθημερόν, ταράζοντας για τα καλά πολλές φορές τα συχνά λιμνάζοντα νερά...

Δημήτρη, ακόμη και όταν εγκατέλειψες την ενεργό δράση δεν απομακρύνθηκες ποτέ από το ποδόσφαιρο. Αυτό τον καιρό από ποιό πόστο ασχολείσαι με το ποδόσφαιρο;
Διατηρώ μια ακαδημία ποδοσφαίρου, την Άρτα 2013 και πριν από λίγες ημέρες συμφώνησα με το προεδρείο της ΕΠΣ Άρτας ώστε να αναλάβω την τεχνική ηγεσία της Ένωσης για τα επόμενα 2 χρόνια.

Κατά την γνώμη σου υπάρχει ταλέντο στις ομάδες της Άρτας; Θα έχεις καλό "υλικό" για να δουλέψεις;
Ήδη τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε καλή δουλειά από τους προκατόχους μου και πιστεύω να ανταποκριθούμε και φέτος το ίδιο καλά. Είναι λίγο δύσκολες οι ηλικίες, ειδικά τα παιδιά που έχουν γεννηθεί το 2007. Δεν είναι μόνο τοπικό το φαινόμενο, αλλά και επειδή μιλάω και με προπονητές από άλλες περιοχές, δεν υπάρχουν πολλά παιδιά σε αυτή την ηλικία. Από το 2006 το υλικό είναι πολύ καλό και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο.

Στην καριέρα σου έχεις φορέσει αρκετές "βαριές" φανέλες, όπως είναι του Ηρακλή, του ΠΑΣ Γιάννινα και της Αναγέννησης Άρτας. Κάνε μας μια αναδρομή στα χρόνια σου σε αυτές τις ομάδες.
Εγώ ξεκίνησα της καριέρα μου από την Αναγέννηση Άρτας, την πρώτη χρονιά σαν ερασιτέχνης και τα επόμενα δύο χρόνια σαν επαγγελματίας στην τότε Γ' Εθνική κατηγορία. Φεύγω στην συνέχεια με μεταγραφή στα Γιάννενα και τον ΑΟ Βελισσαρίου και από εκεί στην Θεσσαλονίκη και τον Ηρακλή. Κατόπιν πέρασα για ένα μικρό χρονικό διάστημα από τον Λεβαδειακό και μετά στον Ηρόδοτο και στην συνέχεια φόρεσα την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα όπου ανεβήκαμε και κατηγορία. Εν συνεχεία Παναργιακό, Αγερσανί, Αχαρναϊκό, Βύζαντα και επέστρεψα στην Άρτα και την Αναγέννηση. Τότε γινόταν μία προσπάθεια λόγω των οικονομικών προβλημάτων που μαστίζουν και τις επαρχιακές ομάδες και ερχόμενος ο συγχωρεμένος ο κύριος Μανιώτης έδωσε μια πνοή στην ομάδα και έκλεισα την καριέρα μου εδώ, στην Άρτα.

(Με την φανέλα του Ηρακλή, στην μπροστινή σειρά τρίτος από δεξιά)

Το ποδόσφαιρο εκτός από υλικά αγαθά, τί άλλο σου έχει προσφέρει;
Το ποδόσφαιρο μου έχει προσφέρει λιγότερο υλικά αγαθά και περισσότερο φιλίες που έχουν κρατήσει στον χρόνο, φίλους που πιστεύω δεν θα τους έκανα εάν είχα ασχοληθεί με κάτι άλλο. Γνώρισα τόπους, ταξίδεψα πάρα πολύ, αγωνιζόμενος και με τις Εθνικές ομάδες γνώρισα ανθρώπους και προπονητές που τους θυμάμαι και θα τους θυμάμαι πάντα, όπως τον κύριο Παπαδάτο, τον κύριο Παύλο Γρηγοριάδη, τον συγχωρεμένο και πολλούς άλλους με τους οποίους πραγματικά η γνωριμία μου με έχει στιγματίσει.

Να πάμε λίγο στον Ηρακλή. Είναι η ομάδα που κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ να έχει πέσει μόνο "στα χαρτιά" και μάλιστα 4 φορές. Γιατί πιστεύεις συμβαίνει αυτό με τον Ηρακλή; Στο γήπεδο δεν υποβιβάζεται και "στα χαρτιά" πέφτει κατηγορίες.
Ο Ηρακλής είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιό ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα. Μαζί με Άρη και ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη και Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και ΑΕΚ, είναι μία από τις μεγαλύτερες και πιό ιστορικές ομάδες στην χώρα μας. Επειδή διατηρώ ακόμη επαφές με τα παιδιά με τα οποία ήμασταν συμπαίκτες στον Ηρακλή και που κατά καιρούς έχουν ασχοληθεί και με τα διοικητικά του Ηρακλή, υπάρχουν ομάδες που πρέπει να τιμωρηθούν για παραδειγματισμό. Και ο Ηρακλής είχε την ατυχία να διοικηθεί κατά καιρούς από ανθρώπους που δεν είχαν καμία σχέση με το ποδόσφαιρο και το μόνο που ήθελαν ήταν η προσωπική τους προβολή. Βέβαια έχασαν χρήματα και στο τέλος την πλήρωσε μία από τις πιό ιστορικές ομάδες στην Ελλάδα, ο Ηρακλής, που τώρα παίζει στο Β' τοπικό. Ο Ηρακλής θα συνέλθει, έχει ήδη ανθρώπους δίπλα του που θα τον στηρίξουν, θα τον βοηθήσουν και σύντομα θα μας απασχολήσει στα μεγάλα "σαλόνια" του Ελληνικού ποδοσφαίρου.

(Με την φανέλα του Ηρακλή)

Όπως είπες και συ, ο Ηρακλής βρίσκεται σε χαμηλή κατηγορία, πολύ μακριά από την Σούπερ Λιγκ. Συχνά ακούμε σενάρια για συγχώνευσή του με άλλες ομάδες από πιό πάνω κατηγορίες. Έχεις ακούσει κάτι γι' αυτό;
Ναι έχω ακούσει. Έχουν γίνει από πλευράς Ηρακλή κάποιες προσπάθειες για να γίνει μία συνένωση με κάποιες ομάδες και στην περιοχή μας και αλλού, αλλά τελικά δεν έγινε ο "γάμος" για διάφορους λόγους. Κάποιοι έκαναν πίσω, κάποιοι δεν άκουσαν τις προτάσεις που ήταν έτοιμες να γίνουν και τελικά δεν είχαμε το θεμιτό αποτέλεσμα που θα ήταν να ξεκινήσει η ομάδα σε άλλη βάση.

Από την ποδοσφαιρική σου καριέρα ποιούς συμπαίκτες ξεχωρίζεις;
Ξεχωρίζω πολλούς συμπαίκτες. Από αυτούς που γνωρίζει όλη η Ελλάδα είναι ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Γεωργίου ο τερματοφύλακας, ο Σκαρτάδος, ο Τουτζιάρης, ο Βακαλόπουλος, ο Γιοβάνοβιτς και δεν θέλω να ξεχάσω ένα πάρα πολύ καλό μου φίλο, έναν αδερφό μου, τον Σάββα τον Καπαγερίδη. Είναι παλιός και αυτός όπως και γω. Μιλάμε και σήμερα, έχουμε οικογενειακές σχέσεις, είμαστε πάρα πολύ κοντά και όταν χρειάζομαι κάτι πάντα τον συμβουλεύομαι γιατί είναι ένα από τα παιδιά που πάντα ξεχώριζαν για το ήθος τους και για την ποδοσφαιρική τους αξία.

(Με την Εθνική Νέων το 1989 και συμπαίκτες όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Πέτρος Πασσαλής, ο Άνθιμος Καψής)

Μετανιώνεις για κάτι που έκανες στην καριέρα σου, ή για κάτι που δεν έκανες;
Για κάτι που δεν έκανα μετανιώνω. Δεν μετανιώνω για ότι έκανα στην καριέρα μου, αλλά μετανιώνω που δεν προσπάθησα περισσότερο ώστε να βελτιώσω το ταλέντο που κατά γενική ομολογία είχα. Για ότι έκανα δεν μετανιώνω. Μετανιώνω που δεν προσπάθησα περισσότερο, που δεν έκανα περισσότερη προπόνηση από ότι έπρεπε. Μίλαγα περισσότερο από ότι έπρεπε. Είναι κάποια πράγματα που προσπαθώ τώρα από την θέση του προπονητή στις ακαδημίες που διατηρώ να περάσω στα παιδιά ότι το ποδόσφαιρο εκτός από ταλέντο είναι και δουλειά. Όσο ταλέντο και να έχεις, αν δεν δουλέψεις στα "κόκκινα" θα μείνεις ταλέντο.

Μιας και μίλησες για ακαδημίες, ένα από τα προβλήματα των ακαδημιών όσο και αν φαίνεται οξύμωρο σε πολλούς, είναι οι γονείς. Επειδή πολλοί γονείς παρεξηγούν την θέση τους, ποιά πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η θέση του γονέα; Πρέπει πχ να παρακολουθούν τις προπονήσεις;
Επειδή μιλάω και με άλλους προπονητές που έχουν ακαδημίες, το κακό είναι ότι παίζουν ποδόσφαιρο οι γονείς και όχι τα παιδιά. Δυστυχώς για εμάς που διατηρούμε ακαδημίες, το κακό είναι ότι δεν έχουμε την δυνατότητα να έχουμε κλειστά κλαμπ και να μην επιτρέπεται η είσοδος στους γονείς. Αυτό θα ήταν το ιδανικό. Οι γονείς πρέπει να εμψυχώνουν τα παιδιά τους, αλλά όχι στην προπόνηση. Να τα εμψυχώνουν στο αυτοκίνητο όταν φεύγουν από την προπόνηση, να τα εμψυχώνουν στο σπίτι τους, χωρίς να μπαίνουν σε ειδικά τεχνικά μέρη. Οι συμβουλές τους να είναι μακριά από προπονήσεις, μακριά από αγώνες ειδικά σε αυτές τις ευαίσθητες ηλικίες γιατί ένας μικρός σε ηλικία ποδοσφαιριστής επηρεάζεται περισσότερο από τους μπαμπάδες ή τις μαμάδες, γιατί είναι και οι μαμάδες, και επηρεάζεται λιγότερο από τον προπονητή του στην προπόνηση. Εγώ αυτό που κάνω στην προπόνηση και θα κάνω πάντα είναι να προσπαθώ με ευγενικό τρόπο να αποτρέπω τους γονείς από οδηγίες, φωνές και άλλες ακραίες καταστάσεις και πιστεύω ότι το έχω καταφέρει.

(Στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης το 1989, με συμπαίκτες όπως ο Ντέμης Νικολαΐδης, ο Νίκος Νταμπίζας, ο Πέτρος Πασσαλής και άλλοι)

Μεγάλη κουβέντα γίνεται τα τελευταία χρόνια, αλλά και τον τελευταίο καιρό περισσότερο, για την αναδιάρθρωση. Θέλω να μου πεις εάν είσαι υπέρ ή κατά και αν πιστεύεις ότι η αναδιάρθρωση είναι που θα λύσει το πρόβλημα στο Ελληνικό πρωτάθλημα.
Κάθε χρόνο γίνεται κουβέντα για την αναδιάρθρωση. Ανάλογα τι συμφέροντα υπάρχουν, ποιές ομάδες πέφτουν, ποιές ομάδες είναι κοντά στις μεγάλες, θα γίνεται αυτή η κουβέντα. Πιστεύω και εύχομαι να μην γίνει καμία αναδιάρθρωση, αυτοί που διοικούν να βρουν ένα κατάλληλο αριθμό ομάδων ώστε να είναι βιώσιμες στις επαγγελματικές κατηγορίες και να πορευτούν έτσι. Κάθε χρόνο αυτό το πράγμα, να πέφτεις μέσα στο γήπεδο και να σε σώζουν στο τέλος επειδή έχεις σχέσεις με κάποιους δυνατούς του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι λάθος, είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και δεν βοηθάει καθόλου το ποδόσφαιρο και την εξέλιξή του.

(Αρχηγός της Αναγέννησης Άρτας)

Το VAR μπόρεσε να λύσει το πρόβλημα με τις διαιτησίες στο ποδόσφαιρο γενικά αλλά και στο Ελληνικό ποδόσφαιρο ειδικότερα;
To VAR είναι μία λύση πάρα πολύ καλή και πιστεύω ότι εν μέρει έχει διορθωθεί η κατάσταση και αρχίζουν οι φωνές και οι διαμαρτυρίες να σταματάνε. Στην Ευρώπη βλέπουμε ότι λειτουργεί και λειτουργεί πολύ καλά. Και πιστεύω ότι εμείς οι Έλληνες που είμαστε καχύποπτοι ως λαός, εάν σταματήσουμε αυτή την καχυποψία να μας τρώει, σε πολύ μικρό και εύλογο χρονικό διάστημα να έχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα από το VAR.

Ποιός ήταν ο προπονητής ο οποίος σε βοήθησε περισσότερο στην καριέρα σου;
Δεν μπορώ εύκολα να ξεχωρίσω έναν προπονητή, αλλά θα πω έναν γνωστό και δικό σου, τον Βασίλη τον Παπαχρήστου, ο οποίος είναι και πολύ καλός μου φίλος. Δεν θέλω να πω κάτι για τους προηγούμενους και τους επόμενους που είχα από τον Βασιλή, απλά μαζί του είχα αναπτύξει μια ιδιαίτερη σχέση και πάντα τον θυμάμαι με πολύ καλές αναμνήσεις. Αλλά δεν μπορώ να παραβλέψω και τους υπόλοιπους προπονητές που είχα, όπως σου είπα και πιό πριν τον κύριο Γιάννη Παπαδάτο που ήταν ο πρώτος προπονητής μου στις Εθνικές ομάδες, τον κύριο Παύλο Γρηγοριάδη τον συγχωρεμένο, τον κύριο Γαβριηλίδη επίσης συγχωρεμένο, ο οποίος ήταν από τους ανθρώπους που με βοήθησαν να συνεχίσω το ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Προερχόμενος από μία εγχείρηση στους κοιλιακούς, μετά τον ΠΑΣ Γιάννινα, με βοήθησε πάρα πάρα πολύ, όπως και πάρα πολύ άλλοι που δεν μπορώ να τους θυμηθώ όλους, αλλά τους ευχαριστώ πάρα πολύ, επειδή είμαι από 14 χρονών στα γήπεδα και από 15 σαν επαγγελματίας και ήταν σαν δεύτεροι γονείς μου.

(Με τον ΠΑΣ Γιάννινα το 1997-1998, στη μεσαία σειρά δεύτερος από αριστερά)

Και τέλος, οι σημαντικότερες στιγμές στην καριέρα σου;
Οι σημαντικότερες στιγμές ήταν όταν γίναμε Βαλκανιονίκες με την Εθνική Νέων στα Τρίκαλα, η έξοδος στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τον Ηρακλή, όταν πήραμε δύο φορές το Πρωτάθλημα με την Αναγέννηση από Δ' σε Γ' και στο μπαράζ επίσης με την Αναγέννηση. Αυτές είναι οι πιό χαρακτηριστικές στιγμές που μπορώ να θυμηθώ.

(Σκοράροντας με την φανέλα του ΠΑΣ Γιάννινα)