Δημήτρης Σπανός: «Πρωτάθλημα με 14 ομάδες είναι… τουρνουά»

Ο Δημήτρης Σπανός είναι ένας από τους πιό έμπειρους και αξιόλογους Έλληνες προπονητές.
Ο πρώην τεχνικός του Άρη, του Απόλλωνα Σμύρνης και της Παναχαϊκής, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «Live Sport» και μίλησε για το πώς βιώνει την πανδημία, εξέφρασε την αντίθεσή του προς όλους όσοι μιλούν για προετοιμασία 3-4 εβδομάδων και τάχθηκε ξεκάθαρα υπέρ της διακοπής και της αναδιάρθρωσης.

Πώς βιώνετε την καραντίνα;
«Είναι πρωτόγνωρα όσα ζούμε. Μόνο σε ταινία τα βλέπαμε. Πρέπει να έχουμε υπομονή, να είμαστε σωστοί στις οδηγίες για να μην πάθουμε κάτι εμείς και οι διπλανοί μας».

Συμφωνείτε με τα μέτρα που πάρθηκαν;
«Πρωτοτυπήσαμε και μας χρησιμοποιούν ως παράδειγμα. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν θα πάει καλά, αυτό είναι το άγχος μας. Έχω την εντύπωση ότι όλα έγιναν σωστά. Τα μέτρα δεν μ’ αρέσουν. Θα ήθελα ο καθένας να είχε την ευθύνη του. Δυστυχώς, όμως ο κόσμος δύσκολα τιθασεύεται».

Η καθημερινότητά σας πώς είναι;
«Εμπλουτίζω τις γνώσεις μου στο κομπιούτερ, ελέγχω και φτιάχνω προπονήσεις, σκέφτομαι τι καλύτερο θα έκανα αν ήμουν σε ομάδα, τι λάθη έκανα στις προηγούμενες. Δεν αθλούμαι, όμως από τότε που σταμάτησα το ποδόσφαιρο».

Θεωρείτε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν τα πρωταθλήματα;
«Αν πάμε με ημίμετρα φέτος και ξεκινήσουμε με ημίμετρα του χρόνου, θα χάσουμε όχι μία, αλλά δύο χρονιές. Εδώ που φτάσαμε να μπει τελεία, με πρωταθλητή, δεύτερο και λοιπά. Να βρουν κοινό παρανομαστή για να τελειώσουν τα πρωταθλήματα».

Συμφωνείτε με την αναδιάρθρωση;
«Αν βγουν τέσσερις και όχι δύο από τη Super League 2 ποιο το πρόβλημα; Θεωρώ πρωτάθλημα 14 ομάδων τουρνουά, όχι πρωτάθλημα. Πρέπει να μπει τελεία με πρωταθλητές, ομάδες που προβιβάζονται και υποβιβάζονται, που θα μπορούν να συμμετέχουν. Ένα πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ καλό αν έχει τουλάχιστον 18 ομάδες. Να πάρει μια ομάδα λίγο λιγότερα και αντί για 14 να είναι 18. Αρκεί να υπάρχει γνώση εσόδων».

Επίκεινται, βέβαια και μειώσεις στα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών…
«Οι περισσότεροι κάνουν μειώσεις, αλλά σε λογικά πλαίσια. Όταν λέμε μειώσεις, δεν λέμε ο καθένας να χάσει τα λεφτά του. Να λέμε ότι θα γίνουν μειώσεις και στο πίσω μέρος του μυαλού να σκέφτονται ότι δεν θα πληρώσουν τίποτα, αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο. Μιλάω για τις μικρές κατηγορίες. Ούτε πλούσιοι είναι, ούτε θα γίνουν με τα χρήματα που παίρνουν».

Αν ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα, τι προετοιμασία θα απαιτηθεί;
«Έχω πάθει πλάκα με όσα βλέπω. Από το β’ τοπικό ως την Α’ Εθνική το μόνο που βλέπω είναι πώς γυμνάζονται οι παίκτες σπίτι. Έχει καταντήσει γραφικό ομάδες και προπονητές να βγάζουν βίντεο με τρόπους εκγύμνασης. Το να συντηρούμε αυτές τις καταστάσεις και να διαφημίζουμε τη δουλειά μας, είναι άτοπο. Δεν υπάρχει προπονητής στο σπίτι. Υπάρχουν ασκήσεις που μπορούν να γίνουν σπίτι, υπάρχει η ύπαιθρος που μπορείς να τρέξεις. Μόνο η τακτική λείπει.
Βλέπω νέες θεωρίες. Υποτιμά τη νοημοσύνη μου. Οι προπονητές έχουν δομημένες ομάδες. Ως προς τι η προετοιμασία; Αφού λένε ότι είναι πολύ καλή η προπόνηση, να μπουν στο γήπεδο 10 Μαΐου και 15 να παίξουν. Γιατί λένε για προετοιμασία 4-5 εβδομάδων; Φοβόμαστε να μπούμε να παίξουμε. Σωστό διάστημα είναι δύο εβδομάδων για να υπενθυμίσεις αυτά που έκαναν μία χρονιά ολόκληρη».

Θεωρείτε ότι οι ομάδες δεν θα αποδώσουν;
«Αν ένας ποδοσφαιριστής ακούει το τιμ, βγαίνει και τρέχει, θα είναι σε ένα καλό επίπεδο. Μετά από 7, 8 μήνες έχεις λύσει τα τακτικά θέματα. Το πρόβλημα είναι, αν υπάρξουν κρούσματα τι θα γίνει; Θα σταματήσουν πάλι τα πάντα. Πρέπει να σταματήσουν, αλλά με ξεκάθαρες λύσεις, γιατί αλλιώς θα χαθούν δύο χρονιές. Εκτός αυτού δεν μπορεί να τελειώσει μία σεζόν και να ξεκινήσει νέα μετά από 10 ημέρες. Ένας νέος προπονητής πώς θα δουλέψει; Καλύτερα να χάσουμε δύο μήνες και να κερδίσουμε την επόμενη».

Τι πήγε λάθος στον Λεβαδειακό;
«Ένας προπονητής υποχρεούται να παίρνει τα λάθη πάνω του έστω και αν δεν τα έκανε αυτός. Τα κρατάω για μένα. Για πρώτη φορά ομάδα μου δεν πήγε καλά από την αρχή. Είναι καλή ομάδα, με καλό προπονητή και οργανωμένη διοίκηση. Έχει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αν όχι για την πρώτη θέση, σίγουρα για τη δεύτερη. Δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τους δύο πρώτους. Και οι τρεις πίσω από τον ΠΑΣ έχουν ίδιες πιθανότητες».

Το «όχι» σε Παναχαϊκή και Football League

Μετά την αποχώρηση από τον Λεβαδειακό ο Δημήτρης Σπανός απέρριψε πρόταση από την Παναχαϊκή. Όπως εξηγεί:
«Έτσι θεώρησα σωστό. Όταν υπάρχει ρήξη διοίκησης, κόσμου και γκρίνια, δεν μπορεί η κατάσταση να πάει καλά. Αν δεν υπάρξει ομοψυχία δεν θα έχει αποτέλεσμα καμία αλλαγή προπονητή. Αν μια διοίκηση είναι τίμια στην Πάτρα μπορεί να πετύχει. Μεγάλη πόλη, υπάρχουν παίκτες και μπορεί να τους προσελκύσει σε καλή τιμή».

Μετάνιωσε, πάντως, γιατί:
«Δέχτηκα προτάσεις από τη Football League, αρνήθηκα και νομίζω ότι έκανα λάθος. Πρέπει να είσαι στο ποδόσφαιρο και να μη μένεις εκτός για τέσσερις, πέντε μήνες. Η ποιότητα του προπονητή αλλάζει, το ποδόσφαιρο είναι ίδιο σε όλες τις κατηγορίες. Βέβαια, διαφωνώ ότι η Football League είναι καλύτερη από τη Super League 2. Με εξαίρεση Κέρκυρα, Απόλλωνα Πόντου που δεν ήταν έτοιμες να μπουν, οι υπόλοιπες είναι καλές ομάδες με καλά μπάτζετ και βρίσκονται σε πολύ καλύτερο επίπεδο».