Σούπερ Λιγκ: Έτσι διαμορφώνεται η μάχη των playoffs και playouts!

Η κανονική περίοδος του πρωταθλήματος Σούπερ Λιγκ για τη σεζόν 2019-2020 ολοκληρώθηκε και για πρώτη φορά στην Ιστορία του θεσμού θα ακολουθήσει δεύτερος γύρος, προκειμένου να κριθούν τα πάντα: Ο πρωταθλητής, τα Ευρωπαϊκά εισιτήρια, αλλά και οι ομάδες που θα υποβιβαστούν στη Σούπερ Λιγκ 2.
Ο εν λόγω δεύτερος γύρος θα έχει δύο σκέλη: Αγώνες playoffs για τις ομάδες που θα καταλάβουν τις 6 πρώτες θέσεις και αγώνες playouts για όλες τις άλλες ομάδες. Πρόκειται για πρωτοφανές σύστημα στα χρονικά της μεγάλης κατηγορίας και γι' αυτό ακριβώς σας παραθέτουμε όλα τα στοιχεία που πρέπει να ξέρετε ενόψει της συνέχειας.

Τα μέχρι στιγμής δεδομένα

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον πρωταθλητή, πέρα από τις μαθηματικές πιθανότητες που υπάρχουν για την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, ρεαλιστικά θα κριθεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και ΠΑΟΚ, αφού αμφότεροι θα μπουν στα playoffs με τεράστια διαφορά από τους υπόλοιπους. Στην πέμπτη θέση βρίσκεται ο ΟΦΗ που αν και ισοβαθμεί με τον Άρη, έχει το πάνω χέρι λόγω των μεταξύ τους παιχνιδιών.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τον υποβιβασμό, όλα δείχνουν ότι οι Παναιτωλικός και Πανιώνιος θα δώσουν τη δική τους «μάχη» για την παραμονή, με την ομάδα του Αγρινίου να έχει σαφές προβάδισμα προκειμένου να αποφύγει την τελευταία θέση, η οποία και οδηγεί στον απευθείας υποβιβασμό στη Σούπερ Λιγκ 2.

Παρακάτω σάς παραθέτουμε τη βαθμολογία, καθώς και τους ειδικούς κανονισμούς που ισχύουν για τα επερχόμενα playoffs και playouts.

Τι ισχύει για τα playoffs
  • Όλες οι ομάδες μεταφέρουν στα playoffs τους βαθμούς που κατέκτησαν στην κανονική περίοδο.
  • Όλες οι ομάδες θα δώσουν διπλά παιχνίδια -ένα εντός και ένα εκτός έδρας- μεταξύ τους (θα γίνει κλήρωση για τη σειρά των αγώνων).

Τι ισχύει για τα playouts
  • Όλες οι ομάδες μεταφέρουν στα playouts τους βαθμούς που κατέκτησαν στην κανονική περίοδο.
  • Όλες οι ομάδες θα δώσουν από ένα παιχνίδι με κάθε μια από τις άλλες (θα γίνει κλήρωση για τη σειρά των αγώνων και τις έδρες).
  • Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 7-10 θα δώσουν 4 παιχνίδια εντός έδρας και 3 παιχνίδια εκτός έδρας.
  • Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 11-14 θα δώσουν 3 παιχνίδια εντός έδρας και 4 παιχνίδια εκτός έδρας.

Η τελική βαθμολογία

* Η ομάδα που θα τερματίσει με τους περισσότερους βαθμούς μετά τη διαδικασία των playoffs κατακτά και τον τίτλο του πρωταθλητή Ελλάδας.

* Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 1-2 μετά τα playoffs θα πάρουν μέρος στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης σεζόν.

* Οι ομάδες που θα τερματίσουν στις θέσεις 3-5 μετά τα playoffs θα πάρουν μέρος στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ της επόμενης σεζόν.

* Εφόσον το Κύπελλο Ελλάδος κατακτήσει ομάδα εκτός της πρώτης πεντάδας της τελικής κατάταξης, η εν λόγω ομάδα θα πάρει μέρος στα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ και η 5η της βαθμολογίας θα χάσει το αντίστοιχο Ευρωπαϊκό εισιτήριο.

* Η ομάδα που θα τερματίσει στη 14η θέση μετά τη διαδικασία των playouts υποβιβάζεται απευθείας στη Σούπερ Λιγκ 2.

* H ομάδα που θα τερματίσει στη 13η θέση μετά τη διαδικασία των playouts θα δώσει αγώνα μπαράζ με τη 2η της Super League 2 και η νικήτρια θα κερδίσει μια θέση στη Σούπερ Λιγκ της επόμενης σεζόν.

Η κλήρωση θα πραγματοποιηθεί αφού επικυρωθεί η βαθμολογία στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ., η οποία αναμένεται να γίνει την Τετάρτη 4 Μαρτίου. Βέβαια δεν αποκλείεται να μην επικυρωθεί η βαθμολογία καθώς υπάρχει ακόμα εκκρεμότητα με τις αποφάσεις για το μετοχολόγιο της Ξάνθης και τα περί πολυιδιοκτησίας με τον ΠΑΟΚ. Ίσως αυτό σημαίνει αναβολή της κλήρωσης, κατά συνέπεια αναβολή και της έναρξης των αγώνων.

Οι ημερομηνίες των αγώνων για τα play offs (θέσεις 1-6) έχουν ως εξής: 08/03, 15/03, 22/03, 05/04, 12/04, 26/04, 03/05, 09/05, 13/05, 17/05.

Οι ημερομηνίες των αγώνων για τα play out (θέσεις 7-14) έχουν ως εξής: 15/03, 22/03, 05/04, 12/04, 26/04, 03/05, 10/05.

ΠΗΓΗ: fosonline.gr