Το top5 επιθετικών που αγωνίστηκαν στην Γαλατάσαράι

Ο Ραδαμέλ Φαλκάο έγινε κάτοικος Κωνσταντινούπολης και ο Δημοσθένης Γεωργακόπουλος από το gazzetta.gr θυμάται τους πέντε κορυφαίους επιθετικούς, που φόρεσαν τη φανέλα της Τουρκικής ομάδας την τελευταία 20ετία.











Μάριο Ζαρντέλ


Μόλις μία σεζόν αγωνίστηκε με τη φανέλα της Γαλατάσαράι, όμως έκανε παραπάνω από αισθητή την παρουσία του. Το καλοκαίρι του 2000, λίγο μετά την κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, η Τουρκική ομάδα δαπάνησε 28 εκατομμύρια δολάρια, προκειμένου να σπάσει τη ρήτρα του Ζαρντέλ με την Πόρτο. Ο Βραζιλιάνος επιθετικός άρχισε να «πυροβολεί» από το ξεκίνημα της σεζόν, χαρίζοντας το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ στην ομάδα του. Συνολικά, σημείωσε 34 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις, ενώ ξεχώρισε κυρίως στο Τσάμπιονς Λιγκ, όπου πέτυχε έξι τέρματα και οδήγησε την ομάδα του μέχρι τα προημιτελικά. Στο τέλος της σεζόν αποχώρησε και επέστρεψε στην Πορτογαλία, για λογαριασμό της Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Χακάν Σουκούρ


Η πιο εμβληματική μορφή στη σύγχρονη Ιστορία της Γαλατάσαράι. Για πρώτη φορά πέρασε το κατώφλι του συλλόγου το 1992, σε ηλικία 21 ετών. Μετά από ένα αποτυχημένο εξάμηνο πέρασμα από το Ιταλικό πρωτάθλημα και την Τορίνο, ο Τούρκος επιθετικός επέστρεψε στη Γαλατά, με την οποία αγωνίστηκε μέχρι το 2000. Λίγο μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο «Ταύρος του Βοσπόρου» έκανε μία νέα απόπειρα στην Ιταλία, αυτή τη φορά για λογαριασμό της Ίντερ. Τρία χρόνια μετά, ο Σουκούρ επέστρεψε για μία ακόμη φορά στην αγαπημένη του ομάδα, με την οποία ολοκλήρωσε και την καριέρα του, το 2008. Στις τρεις περιόδους που αγωνίστηκε με τη Γαλατάσαράι, είχε συνολικό απολογισμό 545 συμμετοχές και 295 γκολ.

Μίλαν Μπάρος


Ένας από τους ποδοσφαιριστές που απάρτιζαν τη «χρυσή» φουρνιά της Τσεχίας την τελευταία 20ετία. Πρώτος σκόρερ του Euro 2004 και πρωταθλητής Ευρώπης με τη Λίβερπουλ ένα χρόνο μετά, ο Μπάρος ήταν σταθερά ένας από τους κορυφαίους επιθετικούς της Ευρώπης εκείνο το διάστημα. Το 2008, πήρε μεταγραφή από τη Λυών στη Γαλατάσαράι και στην πρώτη του σεζόν στην Τουρκία αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος (20 γκολ). Στη συνέχεια αντιμετώπισε κάποια προβλήματα τραυματισμών, που τον πήγαν πίσω, με τον Φατίχ Τερίμ να τον θέτει εκτός ομάδας μετά την κατάκτηση του πρωταθλήματος, τη σεζόν 2011-12. Έξι μήνες μετά, ο Μίλαν Μπάρος αποχώρησε από την Κωνσταντινούπολη και επέστρεψε στην πατρίδα του.

Ντιντιέ Ντρογκμπά


Μετά την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ με την Τσέλσι, το 2012, άφησε τους πάντες με το στόμα ανοιχτό, υπογράφοντας στην Κινεζική Σανγκάη Σενχούα. Ωστόσο, η περιπέτειά του στη χώρα του μεταξιού κράτησε μόλις λίγους μήνες, με τον Ιβοριανό επιθετικό να επιστρέφει στην Ευρώπη το Φεβρουάριο του 2013, για λογαριασμό της Γαλατάσαράι. Στο τέλος της σεζόν πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Τουρκική ομάδα, ενώ μέσα στο ίδιο έτος αναδείχθηκε ποδοσφαιριστής της χρονιάς στη γειτονική χώρα. Ο Ντιντιέ Ντρογκμπά δεν έμεινε για πολύ στην Κωνσταντινούπολη, αφού το καλοκαίρι του 2014 η Τσέλσι του ζήτησε να επιστρέψει στο Στάμφορντ Μπριτζ και ο ίδιος δεν μπορούσε να αρνηθεί στη μεγάλη του αγάπη.

Λούκας Ποντόλσκι


Ένας επιθετικός που αμφισβητήθηκε από πολλούς, όμως ο ίδιος ήταν για πολλά χρόνια αναντικατάστατος στην Εθνική Γερμανίας (Παγκόσμιος Πρωταθλητής το 2014), ενώ αγωνίστηκε σε κορυφαίους Ευρωπαϊκούς συλλόγους, όπως η Μπάγερν, η Άρσεναλ και η Ίντερ. Το καλοκαίρι του 2015 αποδέχθηκε την πρόταση της Γαλατάσαράι και έγινε κάτοικος Τουρκίας, υπογράφοντας τριετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στην πρώτη του χρονιά κατέκτησε το κύπελλο Τουρκίας, με τον ίδιο μάλιστα να είναι ο μοναδικός σκόρερ στον τελικό απέναντι στη Φενέρμπαχτσέ. Μετά από δύο χρόνια παρουσίας στην Κωνσταντινούπολη αποχώρησε και συνέχισε την καριέρα του στην Ιαπωνία.