Ξεκινά η Β' Εθνική - Δηλώσεις Χριστοβασίλη, η επιστολή προς την ΕΡΤ

Την εκκίνηση του πρωταθλήματος της Β' Εθνικής κατηγορίας αποφάσισαν οι ομάδες που συμμετέχουν σε αυτό, στο Διοικητικό Συμβούλιο της λίγκας που έγινε σήμερα Τετάρτη.
Έτσι, κατά πλειοψηφία και ψήφους 7-6 (δεν υπολογίστηκε εκείνη του Πλατανιά που τάχθηκε εγγράφως υπέρ της έναρξης), το ερχόμενο Σαββατοκύριακο θα έχουμε την έναρξη της νέας σεζόν, όπως αποφάσισαν τα μέλη της δεύτερης τη τάξει κατηγορίας του ελληνικού ποδοσφαίρου.
Το συμβούλιο πραγματοποιήθηκε με αφορμή την πρόταση της ΕΡΤ για ψαλίδι 60% στα τηλεοπτικά δικαιώματα, σε σχέση με τα προβλεπόμενα από την αναδιάρθρωση χρήματα που ήταν να λάβουν οι ΠΑΕ.

Υπέρ της έναρξης τάχθηκαν οι: ΠΑΣ Γιάννινα, Παναχαϊκή, Απόλλων Σμύρνης, Εργοτέλης, Χανιά, Λεουτσάκος (πρόεδρος Σούπερ Λιγκ 2 και Φούτμπολ Λιγκ), Θωμαΐδης (εκπρόσωπος ΕΠΟ).

Κατά της έναρξης τάχθηκαν οι: Απόλλων Λάρισας, Απόλλων Πόντου, Κέρκυρα, Καραϊσκάκης, Δόξα Δράμας, Λεβαδειακός.

Για τις αποφάσεις μίλησε στο Metropolis 95,5 και την εκπομπή «Τρίτο Ημίχρονο» ο πρόεδρος του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης:

«Ψηφίσαμε υπέρ του να ξεκινήσουμε. Σε κάθε συμβούλιο αυτή είναι η διαδικασία. Υπήρχε αυτή η άποψη, έχει κουράσει, τραβάει από το καλοκαίρι αυτή η κατάσταση. Αλλοι πίστευαν ότι δεν πρέπει να ξεκινήσει, όμως είπαμε για το ποδόσφαιρο είναι καλύτερο να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Δεν είμαστε ικανοποιημένοι απλά είπαμε να δείξουμε καλή διάθεση απέναντι στην ΕΡΤ. Εγινε μια επιτροπή και κάναμε μια αντιπρόταση, η οποία προβλέπει το 12% για τις ομάδες που πέσανε από τη Σούπερ Λιγκ 1 και 20% μείωση από τα 850.000 για τις υπόλοιπες. Δεν έχουμε απάντηση ακόμη. Δείχνουμε καλή διάθεση και ξεκινάμε. Αν επιμείνει η ΕΡΤ τότε θα σταματήσουμε. Την Τρίτη αν δεν έχουμε συμφωνία πάμε σε διακοπή επ’ αόριστον».

Η επιστολή προς την ΕΡΤ που δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της Σούπερ Λιγκ 2,  είναι η εξής:

«Αξιότιμε κύριε Γαμπρίτσε,

Επί της από 23/09/2019 επιστολής σας, αναφορικά με την παροχή τηλεοπτικών δικαιωμάτων της SUPER LEAGUE 2 προς την ΕΡΤ Α.Ε. για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020, σας γνωρίζουμε τα κάτωθι:

ΟΙ ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2 αν και συμμορφώθηκαν άμεσα με τις επιταγές του νέου αθλητικού νόμου, αλλά και της ΕΡΤ Α.Ε., για την αναδιάρθρωση των πρωταθλημάτων, συστήνοντας νέο φορέα, τη SUPER LEAGUE 2, και με βάση τις επιταγές του από 10/08/2018 προσυμφώνου, προβαίνοντας μάλιστα σε οικονομικό προγραμματισμό με αυτά τα δεδομένα, εντούτοις από τη δική σας πλευρά ουδέν πράξατε μέχρι σήμερα για την υλοποίηση υπογραφής οριστικής σύμβασης διάθεσης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, με το φορέα μας, με αποτέλεσμα οι ΠΑΕ να έχουν περιέλθει σε δεινή θέση.

Απ’ ό,τι αντιλαμβάνεσθε, οι μόνοι που δεν ευθύνονται για τη δημιουργηθείσα αυτή κατάσταση, η οποία έχει αντίκτυπο, τόσο στις διοικήσεις των ΠΑΕ, όσο και στους ποδοσφαιριστές αυτών, είναι οι συμμετέχουσες ομάδες της SUPER LEAGUE 2.

Σχετικά με την πρότασή σας και τα ποσά που αναφέρετε σε αυτήν είναι αυτονόητο ότι δεν μπορεί να υιοθετηθεί από καμία ΠΑΕ, διότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα των αναγκών των ομάδων και είναι παντελώς μη ρεαλιστική και κατάφωρα άδικη προς τις ΠΑΕ.

Πλην όμως, την ύστατη αυτή στιγμή, ως ένδειξη καλής θέλησης από πλευράς των ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2 και για να βρεθεί μια λύση στο αδιέξοδο, το Δ.Σ. της SUPER LEAGUE 2 με τη σημερινή του απόφαση, της 25/09/2019, αντιπροτείνει τα εξής:

α) Έναρξη του πρωταθλήματος την προσεχή Κυριακή και για το λόγο αυτό σας προσφέρουμε τους αγώνες της 1ης αγωνιστικής (επισυνάπτεται το αγωνιστικό πρόγραμμα) για να επιλέξετε τους αγώνες προς μετάδοση που εσείς επιθυμείτε.

Ως αντάλλαγμα για την παροχή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ για την αγωνιστική περίοδο 2019-2020 προς την ΕΡΤ Α.Ε. προτείνουμε:

Α) Για τις ΠΑΕ που δεν έχουν τηλεοπτικό συμβόλαιο και υποβιβάσθηκαν από τη SUPER LEAGUE 1 στη SUPER LEAGUE 2, μείωση σε ποσοστό 12% από το ποσό που αναφέρεται στο από 10/08/2018 προσύμφωνο (μείωση αντίστοιχη με αυτή που υπέστησαν και οι ομάδες της SUPER LEAGUE 1).

Β) Για τις λοιπές ΠΑΕ της SUPER LEAGUE 2, ποσοστό μείωσης 20% από το αναφερόμενο ποσό, στο από 10/08/2018 προσύμφωνο.

Σε αντίθετη περίπτωση που δεν καταστεί δυνατό, να υλοποιηθεί οριστική συμφωνία μεταξύ μας, σύμφωνα με την ανωτέρω πρότασή μας, έως την 1η Οκτωβρίου 2019, βρισκόμαστε στη λίαν δυσάρεστη θέση, να σας γνωρίσουμε ότι, οι αγωνιζόμενες ΠΑΕ αδυνατούν να συνεχίσουν στο πρωτάθλημα, το οποίο και αναστέλλεται επ’ αόριστον.

Προσβλέποντας σε θετική αντιμετώπιση εκ μέρους σας της ανωτέρω πρότασης και της εν γένει θέσεώς μας, και στα πλαίσια της καλής πίστης, των συναλλακτικών ηθών, αλλά και του καλού έργου και της προσφοράς της ΕΡΤ προς την κοινωνία και τον αθλητισμό γενικότερα, αναμένουμε απάντησή σας.

Είμαστε στη διάθεσή σας, εάν κρίνετε αυτό σκόπιμο, για άμεση συνάντηση.

Με εντολή Δ.Σ.

Για την Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου Α2 και Β’ Εθνικής Κατηγορίας

Super League 2 – Football League

Ο Πρόεδρος

Λεωνίδας Λεουτσάκος».