Aν ο γιός σου παίζει μπάλα, μη γίνεις σαν τον πατέρα του Νεϊμάρ

Μια αρκετά διδακτική ιστορία για το πως ένας γονιός που «μανιπουλάρει» τη ζωή και την καριέρα του παιδιού του μπορεί να τον οδηγήσει σε... γκρεμό. Πρωταγωνιστούν ο Νεϊμάρ και ο πατέρας του.

Ένα τροχαίο ατύχημα, το 1992, έβαλε πρόωρο τέλος στην ποδοσφαιρική καριέρα του. Όχι ότι επρόκειτο να γίνει κάποιος σπουδαίος και τρανός, ένας μέτριος παίκτης ήταν που προσπαθούσε να βρει μια άκρη για να φτιάξει τη ζωή του. Μαζί του στο αυτοκίνητο όταν συνέβη το ατύχημα ήταν η σύζυγός του και ο μόλις τεσσάρων μηνών γιος του. Θα έλεγε κάποιος πως σώθηκαν ένα θαύμα. Ήταν αυτό το θαύμα που χρειαζόταν η οικογένεια για να «φτιάξει» το μέλλον της χάρη σε εκείνο το μωρό που μερικά χρόνια αργότερα θα γινόταν σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου.

Αυτή είναι μια από τις ιστορίες που έχουν σημαδέψει στη ζωή του «Πατέρα». Έτσι αποκαλείται ο Νεϊμάρ ο μεγαλύτερος, αυτός που ανέλαβε να εκπροσωπεί και να καθοδηγεί τον γιο του για να πετύχει όσα ονειρευόταν εκείνος. Αυτά που ονειρευόταν όταν μαζί με τη γυναίκα του, τον γιο του και τη νεογέννητη κόρη του ζούσαν σε ένα χαμόσπιτο, χωρίς καν να έχουν ηλεκτρικό ρεύμα.

Τον Αύγουστο του 2016, ο Λουίς Αλβάρο ντε Ολιβέιρα Ριμπέιρο, πρόεδρος της Σάντος, έφυγε από τη ζωή νικημένος από τον καρκίνο. Λίγους μήνες πριν από τον θάνατό του και έχοντας συνειδητοποιήσει ότι το τέλος ερχόταν είχε γράψει μια επιστολή, η οποία δημοσιοποιήθηκε αφού πέθανε. Η επιστολή ήταν γραμμένη στα ισπανικά και στα πορτογαλικά και ήταν καταπέλτης για τη στάση και τη συμπεριφορά του πατέρα του Νεϊμάρ σε ό,τι αφορά τη μεταγραφή του γιου του στη Μπαρσελόνα.

Ο διοικητικός ηγέτης της Σάντος «ξεγύμνωνε» τον πατέρα του Βραζιλιάνου, ο οποίος «τσέπωσε» μάλλον παράτυπα (καθώς πρόκειται για υπόθεση που ερευνάται ακόμα από την ισπανική δικαιοσύνη) περισσότερα από 40 εκατομμύρια ευρώ για να πάει τον γιο του στους Καταλανούς. Για την ακρίβεια, πήρε τη... μίζα του κάτω από το τραπέζι ξεγελώντας τη Σάντος.

Ο Αλβάρο είναι μόνο ένας από τους αρκετούς εχθρούς που απέκτησε ο πατέρας του Νεϊμάρ αυτά τα χρόνια που ο γιος του βρίσκεται στο προσκήνιο. Και ενώ άπαντες μιλούν με θερμά λόγια για τον ποδοσφαιριστή, έχουν μόνο μομφές και κατηγορίες για τον πατέρα του.

Το τελευταίο διάστημα ο Νεϊμάρ βρίσκεται σε εξαιρετικά δύσκολη σεζόν. Η περσινή σεζόν ολοκληρώθηκε με ακόμη έναν σοβαρό τραυματισμό, κατόπιν ήρθαν οι καταγγελίες για βιασμό από ένα μοντέλο και στη συνέχεια το μεταγραφικό σίριαλ για την επιστροφή του στη Μπαρσελόνα.

Όταν πριν από δύο καλοκαίρια, ο Βραζιλιάνος έκανε... επανάσταση για να φύγει από το «Καμπ Νου» ο πατέρας του είχε μόνο το χρήμα και όχι την ποδοσφαιρική προοπτική που δεν ανοιγόταν για τον γιο του με την μεταγραφή στην Παρί Σεν-Ζερμέν. Στάθηκε δίπλα του ως μάνατζερ (νωρίτερα το 2017 είχε εξασφαλίσει τη σχετική άδεια από τη FIFA ώστε να μην έχει νομικά μπλεξίματα) και όχι ως πατέρας. Είδε τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που θα έμπαιναν στον τραπεζικό λογαριασμό του γιου του και τον δικό του, αδιαφορώντας για το αν η μεταγραφή θα έκανε χαρούμενο το παιδί του ή αν θα το βοηθούσε να εξελιχθεί.

«Ο πατέρας του είναι ο υπεύθυνος για την καριέρα του από όταν ήταν παιδί. Μίλησα μαζί του όταν ήταν 14 χρόνων. Είχα ζητήσει να μιλήσω μαζί του, αλλά πήρε το τηλέφωνο ο πατέρας του. Τότε ήταν κάτι απολύτως λογικό, αλλά ακόμα και σήμερα δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα το πως λειτουργεί ο πατέρας του σε θέματα που αφορούν τον Νεϊμάρ. Για να μιλήσεις σήμερα με τον Νεϊμάρ πρέπει να κάνεις αίτημα στον πατέρα του. Ελέγχει τους φίλους του και λέει πάντα τη γνώμη του σχετικά με τις σχέσεις του με τις γυναίκες» είπε στο Bleacher Report ο Ζοάο Ενρίκε Μάρκες, ανταποκριτής του βραζιλιάνικου δικτύου UOL στο Παρίσι.

Ο ίδιος δημοσιογράφος περιγράφει τον πατέρα του Νεϊμάρ ως έναν άνθρωπο άπληστο και ισχυρίζεται ότι ο μεγαλύτερος φόβος που είχε ήταν ότι θα υπάρξουν άνθρωποι που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τον γιο του. Και έτσι προτίμησε να το κάνει ο ίδιος.

«Πολλοί θα πουν 'αν είναι δυνατόν, αντιμετωπίζει τον γιο του ως ένα προϊόν, ως αντικείμενο για μπίζνες'. Ναι, φυσικά, αυτό συμβαίνει ως ένα σημείο. Ο Νεϊμάρ είναι ο γιος μου, αλλά από τη στιγμή που φεύγει από το σπίτι είναι η δουλειά μου. Και είμαι ένα αφεντικό πολύ απαιτητικό, ακόμα κι όταν πρόκειται για τον γιο μου» είχε πει ο πατέρας του Βραζιλιάνου σε συνέντευξή του το 2011.

Φέτος το καλοκαίρι, μαζί με τον ατζέντη Πίνι Ζάχαβι, έκαναν τα πάντα για να γυρίσει ο Νεϊμάρ στη Μπαρσελόνα. Αυτή τη φορά λειτούργησε κατόπιν επιθυμίας του γιου του, που ασφυκτιά στο Παρίσι. Θα μπορούσε, βέβαια, να τον έχει προστατέψει πριν από δύο χρόνια, αντί να πιέσει για την αποχώρησή του από τη Μπαρσελόνα, αντί να κοροϊδέψει τους Καταλανούς βάζοντας χρήματα στο λογαριασμό του για την ανανέωση του συμβολαίου του (και αυτή η υπόθεση είναι στα δικαστήρια) για να δει τον γιο του να γίνεται η πιο ακριβή μεταγραφή στην Ιστορία του ποδοσφαίρου.

Ο ίδιος, φυσικά, δεν νοιάζεται. Η δουλειά γίνεται, οι τραπεζικοί λογαριασμοί γεμίζουν. Και ο γιος τον εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. «Για τον πατέρα μου θα έδινα τη ζωή μου και τη ζωή του γιου μου» είχε πει ο Νεϊμάρ όταν βρέθηκε στο δικαστήριο κατηγορούμενος, μαζί με τον πατέρα του, για υπόθεση φορολογικής απάτης.
ΠΗΓΗ: sdna.gr