Ευρωπαίος ο Άρης!

Ο Άρης πέτυχε πολύ σημαντική εκτός έδρας νίκη επί της ΑΕΛ με 0-1 και πήρε μια σπουδαία πρόκριση στην επόμενη φάση του Γιουρόπα Λιγκ, όπου τον περιμένει η Μόλντε.
Το γκολ του Ντιγκινί με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι στο 14', χάρισε στον Άρη μια πολύ σημαντική νίκη. Αγωνιζόμενος ουσιαστικά εντός έδρας, καθώς οι 1500 οπαδοί του που βρέθηκαν στο ΑΕΚ Αρένα κέρδισαν κατά κράτος τη μάχη της εξέδρας. Παράλληλα, η ομάδα του Σάββα Παντελίδη χάρισε πολύτιμους βαθμούς και στην Ελλάδα, στη προσπάθεια που κάνει να επιστρέψει στη 15η θέση.
Ο Λάρσον ήταν το νέο πρόσωπο στην ενδεκάδα του Άρη σε σχέση με το παιχνίδι στο Κλεάνθης Βικελίδης. Ο Σουηδός ξεκίνησε στο αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, ενώ στον πάγκο έμεινε ο Τόνσο. Ο Σάββας Παντελίδης παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-2-3-1 και τερματοφύλακα τον Κουέστα.
Ο Σουντγκρεν κάλυψε τη δεξιά πλευρά της αμυντικής γραμμής, ο Κορχουτ την αριστερή, ενώ Βέλεθ και Ρόουζ ήταν το κεντρικό δίδυμο. Οι Ματίγια και Μπάσα αγωνίστηκαν στα αμυντικά χαφ, ο Φετφατζίδης στο δεξί άκρο της μεσαίας γραμμής, ο Λάρσον στο αριστερό και ο Ντιγκινί πίσω από τον Ιντέγε, που έπαιξε στη κορυφή της επίθεσης.
Ο Άρης άντεξε στη πίεση της ΑΕΛ στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και ο Κουέστα ήταν αυτός που τον κράτησε όρθιο στο 5', όταν και νίκησε σε τετ α τετ τον Χουράδο, μετά από λάθος του Κουέστα. Στη συνέχεια η ομάδα του Σάββα Παντελίδη ανέβασε την απόδοση της, ισορρόπησε το παιχνίδι και πήρε τον έλεγχο φτάνοντας και πάλι να παίζει την αντίπαλό της σαν την γάτα με το ποντίκι.
Στο 12ο λεπτό, μάλιστα, ο Ιντέγε ανατράπηκε μέσα στη μεγάλη περιοχή από τον τερματοφύλακα Βοζίνια και ο διαιτητής υπέδειξε το πεντακάθαρο πέναλτι. Ο Ντιγκινί με ιδανική εκτέλεση άνοιξε το σκορ για τον Άρη και παράλληλα πέτυχε το γκολ που ήθελε ο Σάββας Παντελίδης.
Οι γηπεδούχοι ήταν υποχρεωμένοι μετά το γκολ που δέχτηκαν να βγουν από το… καβούκι τους και να δώσουν χώρο στον Άρη. Η ΑΕΛ πήρε τον έλεγχο του αγώνα, οι φιλοξενούμενοι, όμως ήταν αυτοί που είχαν την μεγάλη ευκαιρία να πετύχουν το δεύτερο γκολ και να καθαρίσουν το παιχνίδι.
Στο 24' ο Λάρσον πέρασε ωραία πάσα στον Ιντέγε, που πλάσαρε στη κίνηση, όμως ο Βοζίνια με εντυπωσιακή απόκρουση έσωσε την ομάδα του.
Ο Άρης ξεκίνησε πιο δυνατά στο δεύτερο ημίχρονο και έχασε τεράστια ευκαιρία να πετύχει και δεύτερο γκολ και να καθαρίσει το παιχνίδι. Στο 52ο λεπτό ο Ιντέγε μπήκε μέσα στη μεγάλη περιοχή μετά από μακρινή πάσα του Σούντγκρεν και σούταρε δυνατά, όμως ο Βοζίνια απέκρουσε και πάλι εντυπωσιακά σε κόρνερ.
Ο προπονητής των γηπεδούχων προχώρησε σε διπλή αλλαγή, με τους Κάρλος και Αβραάμ να παίρνουν στη θέση των Χουράδο και Γουίλερ. Ο Σάββας Παντελίδης απάντησε, με την είσοδο του Τόνσο στη θέση του Λάρσον.
Όσο περνούσαν τα λεπτά, η ΑΕΛ έδειχνε να κερδίζει μέτρα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Σάββας Παντελίδης πέρασε στο γήπεδο τον Σάσα στη θέση του Φετφατζίδη και άλλαξε το σύστημα της ομάδας του σε 4-3-3. Ο Βραζιλιάνος αγωνίστηκε στη μεσαία γραμμή, δίπλα στους Μπάσα και Ματίγια, ενώ οι Τόνσο, Ντιγκινί και Ιντέγε ήταν η τριάδα στη επίθεση.
Στο 82ο λεπτό η ΑΕΛ έφτασε μια ανάσα από τη ισοφάριση, όμως ο Κουέστα πραγματοποίησε εντυπωσιακή απόκρουση σε κεφάλια του Κάρλος μετά από σέντρα του Αντόνιο. Στα επόμενα λεπτά δεν άλλαξε κάτι, με τους παίκτες του Άρη να πανηγυρίζουν μαζί με τους οπαδούς τους μια σπουδαία νίκη και πρόκριση!

Έπαιξε με τη φωτιά, αλλά πέρασε ο Ατρόμητος

Ο Ατρόμητος που έφτασε να προηγείται 2-0 στο ημίχρονο, είδε φαντάσματα του παρελθόντος να επιστρέφουν με την Ντουνάισκα Στρέντα να ισοφαρίζει σε 2-2 και να χάνει ευκαιρίες για τη νίκη. Τελικά με την υπογραφή του Ούμπιδες πέτυχε το 3-2 με τον Ρισβάνη και προκρίθηκε πανηγυρικά στην επόμενη προκριματική φάση του Γιουρόπα Λιγκ.
Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου μπήκαν από την αρχή με σιγουριά και πίστη στο πλάνο. Πίεσαν ψηλά και μεθοδικά και περίμεναν τη στιγμή τους για να χτυπήσουν στην αντεπίθεση.
Οι Σλοβάκοι προσπαθούσαν να απειλήσουν αλλά σε ένα ακόμη ματς η αμυντική λειτουργία των γηπεδούχων ήταν πολύ καλή κάνοντας ελάχιστα λάθη. Η πίεση μάλιστα που προαναφέραμε, έφερε αποτέλεσμα στο 22'. Ο Κατράνης έκλεψε την μπάλα έξω από την περιοχή, έκανε ένα εντυπωσιακό σλάλομ αποφεύγοντας δύο αντιπάλους και άνοιξε το σκορ με ένα πανέμορφο γκολ.
Όπως και στο πρώτο ματς, οι Περιστεριώτες πέτυχαν και δεύτερο γκολ πολύ γρήγορα εκμεταλλευόμενοι το σάστισμα των Σλοβάκων, με τον Μανούσο να κερδίζει… χαζό πέναλτι από τον Όραβετς και να το μετατρέπει σε γκολ στο 28'.
Οι παίκτες του Γιάννη Αναστασίου βασιζόμενοι και στην εξαιρετική δουλειά του διδύμου Μάντσον-Χαρίση στα χαφ, ήλεγχαν τον ρυθμό του αγώνα και μάλιστα λίγο έλειψε να κάνουν τρία τα γκολ τους αλλά οι Βέλλιος (29') και Γούτας (45+1') αστόχησαν από πλεονεκτική θέση.
Η Ντουνάισκα Στρέντα, είχε την καλύτερή της φάση στο 36' όταν ο Ταϊβό βρήκε τον Ραμίρεζ στην πλάτη της άμυνας των γηπεδούχων, αλλά ο γρήγορη έξοδος του Μέγερι έδωσε τον χρόνο στον Ρισβάνη να ολοκληρώσει τη δουλειά και να κρατήσει το «μηδέν» παθητικό για την ομάδα του, για το 2-0 που ήταν και το σκορ ημιχρόνου.
Στο δεύτερο μέρος όλα έδειχναν ένα εύκολο απόγευμα για τον Ατρόμητο, αλλά οι φιλοξενούμενοι είχαν άλλη άποψη, παίζοντας τα όλα για όλα. Ο Βενεζουελάνος στράικερ Ραμίρεζ τιμώρησε τη μοναδική ίσως ολιγωρία του Γούτα στα δύο ματς και έκανε το 2-1 στο 54'.
Οι Περιστεριώτες δεν πατούσαν καλά στον αγωνιστικό χώρο και οι Σλοβάκοι μόλις στο 59' έφτασαν εκατοστά από το 2-2 αλλά το πλασέ του Ραμίρεζ από πολύ πλάγια θέση πέρασε παράλληλα από την εστία του Μέγερι.
Τελικά η ισοφάριση ήρθε μετά από πέναλτι που παραχώρησε ο Καχίλα και μετέτρεψε σε γκολ ο Καλμάρ στο 72'. Από εκεί και πέρα το ματς εξελίχθηκε σε αίμα και άμμος στο Περιστέρι.
Από εκεί και πέρα το ματς μύριζε… μπαρούτι με τα φαντάσματα του παρελθόντος να πλανώνται πάνω από το γήπεδο του Περιστερίου.
Αλλά και πάλι ο «Ινδιάνος» της ομάδας ήταν εκεί για να της δείξει τον δρόμο. Ο Ούμπιδες με μια συστημένη εκτέλεση φάουλ στο 77' έδωσε την ευκαιρία στον Ρισβάνη να σκοράρει για το 3-2 και να ξαναδώσει την χαμένη αυτοπεποίθηση στους συμπαίκτες του.
Στο τελευταίο δεκάλεπτο είχαμε κανονικό ροντέο με τις δύο ομάδες να απαντούν η μία στην άλλη με ευκαιρίες για να σκοράρουν. Νάτσος (88') και Μανούσος (90+4') σπατάλησαν σημαντικές ευκαιρίες, την ώρα που και οι Σλοβάκοι τραβούσαν τα μαλλιά τους βλέποντας τον Καχίλα να διώχνει πάνω από τη γραμμή την μπάλα στο 89' και τον Καλμάρ να νικιέται από τον Μέγερι και το δοκάρι σε εκτέλεση φάουλ στο 90+6'.
Επόμενη στάση για τον Ατρόμητο πλέον η Πολωνία και η Λέγκια Βαρσοβίας στον τρίτο προκριματικό γύρο του Γιουρόπα Λιγκ.
ΠΗΓΗ: tanea.gr