Ίαν Ρας στον Μάνο Σταραμόπουλο: «Ήρθε η ώρα της Λίβερπουλ»

«Η ώρα της Λίβερπουλ φτάνει». Ο Ίαν Ρας μίλησε αποκλειστικά στο Μάνο Σταραμόπουλο και το “Fosonline.gr” στη Νιόν για την μεγάλη του αγάπη την Λίβερπουλ, τις αναμετρήσεις με την Μπάγερν Μονάχου, το φετινό Τσάμπιονς Λιγκ και το Brexit.

Όταν κάποιος στην εποχή μας αναζητά έναν γνήσιο εκτελεστή, αναμφίβολα το μυαλό του ανατρέχει στον παλιό διεθνή Ουαλό φορ, Ίαν Ρας. Τον εκπληκτικό γκολτζή της 10ετίας (και πλέον του 1980-90) ο οποίος σε 602 παιχνίδια πέτυχε 256 τέρματα (συν 28 για την εθνική του ομάδα).

Γεννήθηκε στις 20 Οκτωβρίου του 1961, στο Σεντ Άσαφ της Βόρειας Ουαλίας. Έπαιξε για πρώτη φορά ποδόσφαιρο στην Τσέστερ (1978-1980) και τότε τον πήρε κοντά της η Λίβερπουλ όπου έμεινε για 6 χρόνια πρωταγωνιστώντας σε όλες τις σπουδαίες της παραστάσεις και τίτλους. Έπειτα ήρθε η μετακίνησή του στην Γιουβέντους ωστόσο στην Ιταλική ομάδα δεν μπόρεσε να προσαρμοσθεί. Έμεινε για περίπου 2 χρόνια (1986-1988 αγωνιζόμενος σε 29 ματς, 7 τέρματα). Οπότε το 1986 δόθηκε δανεικός στην μεγάλη του αγάπη την Λίβερπουλ η οποία τον πήρε ξανά με ελεύθερη μεταγραφή το καλοκαίρι του 1988 και έμεινε κοντά της έως το 1996. Ακολούθως μετακινήθηκε κατά σειρά στις Λίντς Γιουνάιτεντ, Νιουκάστλ, Σέφιλντ Γιουνάιτεντ, Ρέξαμ και ολοκλήρωσε την σπουδαία του σταδιοδρομία στην Αυστραλιανή, Ολύμπικ Σίδνει το 2000.

Ο Ρας δίχως αμφιβολία είναι από τους κορυφαίους σκόρερ όλων των εποχών πρώτα για την Λίβερπουλ κι έπειτα για την Μεγάλη Βρεταννία, αλλά και από τους σπουδαιότερους που γνώρισε το διεθνές ποδόσφαιρο. Φόρεσε 73 φορές τη φανέλα της εθνικής του ομάδας επιτυγχάνοντας 28 γκολ που τον φέρνει και στην πρώτη θέση των σκόρερ της.

Τώρα ο 57χρονος Ρας είναι «πρεσβευτής» της Λίβερπουλ, και εκπροσωπεί τον σπουδαίο αυτό σύλλογο σε κάθε σημαντική εκδήλωση. Ο Μάνος Σταραμόπουλος και το «Fosonline.gr» μίλησε αποκλειστικά μαζί του στη Νιόν, στο «αρχηγείο» της ΟΥΕΦΑ.

«Νομίζω ότι φτάνει η ώρα της Λίβερπουλ» ήταν τα πρώτα λόγια του Ρας, στην ερώτησή μας πως βλέπετε να εξελίσσεται η φετινή πορεία της ομάδας σας, που έως τώρα πηγαίνει περίφημα.

Και συνεχίζει: «Από πέρυσι είχε αρχίσει να δείχνει πως βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο. Είδαμε άλλωστε πως έφτασε έως τον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ, στο Κίεβο, ασχέτως αν τελικά δεν κατάφερε να πάρει το τρόπαιο. Η διοίκηση έπειτα, κινήθηκε πολύ σωστά και φρόντισε να ενισχύσει όσο καλύτερα γινόταν τον προπονητή μας. Οπότε τώρα όλα βαίνουν καλώς αν φυσικά και υπάρχει αρκετός δρόμος μπροστά μας…»

- Οπότε πέραν της Λίβερπουλ, ποια ή ποιες άλλες θεωρείτε πως θα διεκδικήσουν τον τίτλο; Η Μάντσεστερ Σίτυ για παράδειγμα που κι αυτή πάει πολύ καλά;
«Βεβαίως. Η Μάντσεστερ Σίτυ διαθέτει μια θαυμάσια ομάδα, η οποία παίζει εξίσου ωραίο και ελκυστικό ποδόσφαιρο και είναι μία από αυτές που θα διεκδικήσουν έως το τέλος τον τίτλο.»

- Δεν βλέπετε πως ίσως η ομάδα του Πεπ Γκουαρντιόλα να ρίξει λίγο περισσότερο το βάρος της στο Τσάμπιονς Λιγκ, κάτι που σίγουρα αποτελεί και διακαή πόθο των φιλάθλων της;
«Κοιτάξτε. Η Μάντσεστερ Σίτυ σίγουρα θέλει να διακριθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ που έως τώρα δεν έχει μπορέσει να φτάσει μακρυά. Όμως επειδή υπάρχει πολύ δρόμος μπροστά μας ακόμη, θα πρέπει να κάνουμε υπομονή γι αυτό. Άλλωστε κι εμείς θέλουμε να διεκδικήσουμε ξανά το Τσάμπιονς Λιγκ, αν και ενδεχομένως αυτή τη στιγμή να δείχνουμε πως θέλουμε πιο πολύ το πρωτάθλημα, κάτι που έχουμε να κατακτήσουμε από το 1990. Είναι πολλά 28 χρόνια δε νομίζετε;»

- Άρα μας λέτε πως κάτι μέσα σας , σας λέει πως φέτος πρέπει να είναι η χρονιά σας…
«Ναι το θέλω πολύ, όπως και όλοι μας στο Λίβερπουλ και όχι μόνο. Άλλωστε έχουμε μία θαυμάσια ομάδα που ξέρει να προσφέρει θέαμα αλλά να παίρνει και τα αποτελέσματα που τόσο σημαντικά είναι..»

Ποιες άλλες ομάδες θεωρείτε πως θα είναι στην μάχη του τίτλου;
«Σίγουρα η Τσέλσι που φέτος παρουσιάζεται αρκετά αλλαγμένη προς το καλύτερο. Η Τότεναμ η οποία διαθέτει την ίδια ομάδα με πέρυσι και τα πάει πάλι περίφημα, ενώ τελευταία ανοδική πορεία έχει και η Άρσεναλ αλλά δεν πιστεύω ότι μπορεί για φέτος τουλάχιστον να διεκδικήσει τον τίτλο. Μεγαλύτερες πιθανότητες δίνω στην ομάδα μας την Λίβερπουλ και στην Μάντσεστερ Σίτυ να αντέξουν περισσότερο..»

50-50 με Μπάγερν

Να περάσουμε τώρα στο Τσάμπιονς Λιγκ όπου η κλήρωση σας φέρνει αντιμέτωπο με την Μπάγερν Μονάχου, μία άλλη μεγάλη δόξα του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
«Όντως είναι μία δύσκολη κλήρωση και για τις δύο ομάδες. Η Μπάγερν που παρουσίασε μία κάμψη τελευταία στο Γερμανικό πρωτάθλημα, θεωρώ πως θα προσπαθήσει να παρουσιάσει κάτι καλύτερο στο Τσάμπιονς Λιγκ. Είναι δύο δύσκολα παιχνίδια που δεν επιδέχονται φαβορί, όσο κι αν εμείς δείχνουμε να είμαστε σε καλύτερη αγωνιστική κατάσταση τώρα. Έως τον Φεβρουάριο έχουμε δρόμο μπροστά μας…»

- Στο Τσάμπιονς Λιγκ ποιες ομάδες αν και είναι σχετικά νωρίς, πιστεύετε πως θα διεκδικήσουν φέτος το έπαθλο;
«Λίγο πολύ αυτό δεν αλλάζει. Οι μεγάλες δυνάμεις θα είναι ξανά αυτές που θα πολεμήσουν για να δώσουν το παρόν τους στην Μαδρίτη. Η Ρεάλ, η Μπαρσελόνα, η Παρί Σεν Ζερμέν που διψά για διάκριση. Η Γιουβέντους που ενισχύθηκε ιδιαίτερα με τον Κριστιάνο Ρονάλντο, η Μπάγερν, η Σίτυ , η Λίβερπουλ ….»

- Σχετικά με το Brexit αν τελικά γίνει η οριστική αποχώρηση, πόσο θα επηρεάσει την Πρέμιερ Λιγκ;
«Αυτό είναι ένα σημαντικό και ενδιαφέρον θέμα. Νομίζω πως είναι λάθος να γίνει και δεν το θέλουν οι περισσότερες αν όχι όλες οι ομάδες της Αγγλίας…Θα πρέπει να βρεθεί και σύντομα μία λύση…»

* Ο Μάνος Σταραμόπουλος είναι Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS, Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo. Επίσης είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Έλληνας δημοσιογράφος που έχει το δικαίωμα να ψηφίζει για την Χρυσή Μπάλα.