Τα ποσά που δόθηκαν για μεταγραφές στα 5 μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα

Στις 93 ημέρες που διήρκεσε το καλοκαιρινό μεταγραφικό παζάρι, έγιναν 8.401 διεθνείς μεταγραφές.
Το μεγαλύτερο ποσοστό, αφορούσε ποδοσφαιριστές που είχαν μείνει ελεύθεροι, το 13% ήταν δανεισμοί, το 11.4% ήταν ποδοσφαιριστές που γύρισαν στις ομάδες τους, μετά από δανεισμούς, ενώ μόνο το 15.7% αφορούσε μετακινήσεις παικτών με κανονικές μεταγραφές.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως μόνο στο 18,2 % των διεθνών μεταγραφών υπήρξαν οικονομικά ανταλλάγματα, με το ποσό που δαπανήθηκε σε 3 μήνες και 3 ημέρες να ανέρχεται σε 5,44 δις δολάρια, με το συνολικό ποσό για το τρέχον έτος να βγάζει μια σούμα σε μεταγραφική δαπάνη της τάξης των 7,11 δις δολαρίων. Μια αύξηση δηλαδή στο 11.5% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό που είχε δαπανηθεί το 2017.
Με δεδομένο πως το 13% αφορά δανεισμούς ποδοσφαιριστών, αλλά και το 11,4% αφορά επιστροφές από δανεισμούς, βλέπουμε μια προσπάθεια από τη ΦΙΦΑ να περιοριστεί αυτό το φαινόμενο. Όπως αποκάλυψε η BIld, η Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία θέλει να βάλει φραγμό με 8 δανεισμούς μάξιμουμ από έναν σύλλογο για κάθε μεταγραφική περίοδο.
Σε ένα ακόμα καλοκαίρι η Πρέμιερ Λιγκ ήταν εκείνη που πρωταγωνίστησε μιας και αγοράστηκαν από τους συλλόγους της 459 ποδοσφαιριστές, ενώ παραχωρήθηκαν 522. Δαπανώντας 1,44 δις δολάρια, οι Άγγλοι επέκτειναν σε πέντε τις καλοκαιρινές σεζόν που τους θέλουν να ξοδεύουν από 1 δις δολάρια και πάνω.
Οι Ιταλοί που είχαν βέβαια τη μετακίνηση του Κριστιάνο Ρονάλντο στο πρωτάθλημα τους, με την «Μεγάλη Κυρία» να τον εντάσσει στο δυναμικό της, ήταν πραγματικά εντυπωσιακοί φέτος. Ήταν η δεύτερη χώρα από τα πέντε μεγάλα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα με τη δαπάνη να φτάνει τα 1,3 δις δολάρια. Το εντυπωσιακό νούμερο αφορά την ποσοστιαία αύξηση της δαπάνης, αφού παρουσίασαν συγκριτικά με το περσινό καλοκαίρι τα έξοδα για τις μεταγραφές ένα 74,7%, τη μεγαλύτερη αύξηση ανάμεσα σε όλα τα πρωταθλήματα.
Οι Ισπανοί μπορεί να μην ξεπέρασαν το 1 δις δολάρια για μεταγραφές, βρέθηκαν στα 961 εκατομμύρια δολάρια σαν μεταγραφική δαπάνη, αλλά παρουσίασαν στα έξοδά τους για προσθήκες, μια αύξηση της τάξης του 42,2% σε σύγκριση με πέρσι.
Στη Γαλλία, από τη στιγμή που δεν έπεσαν τα εντυπωσιακά ποσά, που έριξε τα προηγούμενα χρόνια η Παρί Σεν-Ζερμέν, ήταν απόλυτα λογικό πως τα έξοδα της δαπάνης θα περιορίζονταν συνολικά στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Το ποσοστό ήταν πτωτικό κατά 37,4% σε σύγκριση με πέρσι, με μόλις 418 εκατομμύρια δολάρια για δαπάνη, ωστόσο η Γαλλία ήταν το πρωτάθλημα που πούλησε τους περισσότερους παίκτες στο εξωτερικό, άρα άντλησε τα περισσότερα έσοδα με 835 εκατομμύρια δολάρια, κρατώντας τον τίτλο του κορυφαίου πρωταθλήματος ως φυτωρίου ανάδειξης ταλέντων.
Η Γερμανία κινήθηκε σε πολύ ρηχά νερά και η δαπάνη για τις μεταγραφές ήταν μόλις 391 εκατομμύρια δολάρια. Μάλιστα εδώ το εξαιρετικά αρνητικό στοιχείο, ήταν το γεγονός πως το 52,3% των παικτών που μετακινήθηκαν σε ομάδες της Μπουντεσλίγκα, ήταν ελεύθεροι ενώ κάτι παραπάνω από μια στις τρεις μεταγραφές, με ποσοστό 37,8% αφορούσαν παίκτες που ήταν κάτω των 21 ετών.
Οι χώρες που ακολουθούν τους πέντε μεγάλους σε μεταγραφική δαπάνη είναι η Σαουδική Αραβία 152 εκατομμύρια δολάρια, το Βέλγιο 128,2 εκατομμύρια δολάρια, η Πορτογαλία (85,4) η Ολλανδία (84,9) και η Κίνα (81).
(Με πληροφορίες από Σπορ FM 94,6)