Η Κροατία στον τελικό του Μουντιάλ!

Η Κροατία θα είναι η αντίπαλος της Γαλλίας στον μεγάλο τελικό του Μουντιάλ 2018!
Η «Χρβάτσκα», με επική ανατροπή στην παράταση, επικράτησε με 2-1 της Αγγλίας, η οποία «εξαφανίστηκε» από το δεύτερο μέρος και μετά και απόλυτα δικαιολογημένα θα παίξει στο «μικρό τελικό» με το Βέλγιο το απόγευμα του Σαββάτου (14/07).
Τα «Τρία Λιοντάρια» προηγήθηκαν πολύ νωρίς, έχασαν την ευκαιρία να «καθαρίσουν» το ματς από το πρώτο ημίχρονο με τη μεγάλη διπλή ευκαιρία του Κέιν, αλλά από κει και πέρα τα πράγματα άλλαξαν άρδην.
Παρά το γεγονός ότι προερχόταν από 2 παρατάσεις και ισάριθμες εκτελέσεις πέναλτι, η Κροατία του Ντάλιτς βρήκε τα ψυχικά αποθέματα να «σηκώσει ανάστημα» κι όχι μόνο να ισοφαρίσει, αλλά να προηγηθεί στο 109' με τον Μάντζουκιτς. Με το ηθικό στο ζενίθ οι Κροάτες κράτησαν στα εναπομείναντα λεπτά το υπέρ τους 2-1 και προκρίθηκαν πανηγυρικά, για πρώτη φορά στην Ιστορία τους σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου.
Τα «Τρία Λιοντάρια» ευτύχησαν να προηγηθούν πάρα πολύ νωρίς στο παιχνίδι με τον άπιαστο φάουλ του Τρίπιερ. Το γκολ στο 5ο λεπτό (πρώτο του άσου της στην 12η συμμετοχή του στο εθνικό συγκρότημα της χώρας) ανέβασε τη ψυχολογία των παικτών του Σαουθγκέιτ στα ύψη.
Με την Κροατία να μην μπορεί να αναπτυχθεί από τον άξονα και να προσπαθεί με σέντρες από τα πλάγια να βρει την ισοφάριση, οι Άγγλοι είχαν τον απόλυτο έλεγχο του ματς στο πρώτο 45λεπτο και θα μπορούσαν στο 30' με τον αρχηγό τους να βάλουν γερά τις βάσεις για τη νίκη.
Ο Χάρι Κέιν, όμως, νικήθηκε αρχικά από τον Σούμπασιτς στο μεταξύ τους τετ-α-τετ και στην επαναφορά της μπάλας την έστειλε στο δοκάρι και άουτ. Η «Χρβάτσκα» ολοκλήρωσε το πρώτο μέρος χωρίς κλασική ευκαιρία. Ένα σουτ του Ρέπιτς στο 31' ήταν ό,τι καλύτερο είχε να επιδείξει το συγκρότημα του Ντάλιτς στο διάστημα αυτό.
Εντελώς διαφορετική ήταν η εικόνα στην επανάληψη, όπου η Κροατία ανέβασε στροφές και σε συνδυασμό με την αγωνιστική καθίζηση της Αγγλίας κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο.
Οι παίκτες του Ντάλιτς άρχισαν να πιέζουν ασφυκτικά, οι Άγγλοι οπισθοχώρησαν και το 1-1 δεν άργησε να έρθει. Στο 68' από σέντρα στην περιοχή, ο Πέρισιτς πρόλαβε τον Γουόκερ και με προβολή έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Πίκφορντ.
Ο άσος της Ίντερ θα μπορούσε να γίνει ο ήρωας της ομάδας του, αλλά το αριστερό συρτό σουτ που επιχείρησε στο 71' σταμάτησε στο αριστερό δοκάρι της εστίας του Άγγλου τερματοφύλακα.
Η Κροατία απείλησε άλλη μια φορά με τον Ρέμπιτς, το σουτ του οποίου δε βρήκε στόχο από καλή θέση. Το 1-1 δεν άλλαξε μέχρι το τέλος κι έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στο έξτρα ημίωρο.
Ο δεύτερος χρονικά ημιτελικός του Μουντιάλ κρίθηκε στο 109' με το γκολ του Μάντζουκιτς, που εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια του Στόουνς. Η Κροατία με μεγάλη ανατροπή έφτασε δικαιότατα στη νίκη που της χάρισε ταυτόχρονα το εισιτήριο για τον μεγάλο τελικό της Κυριακής (15/07), όπου με την Γαλλία θα διεκδικήσουν το βαρύτιμο τρόπαιο.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ