Αυτές θα είναι οι συνέπειες του Grexit για το Ελληνικό ποδόσφαιρο

Το Grexit, δηλαδή η αποβολή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από την ΦΙΦΑ και την ΟΥΕΦΑ είναι πλέον πιό κοντά από ποτέ. Το Ελληνικό ποδόσφαιρο βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο και στην απόλυτη απαξίωση και γι' αυτό ΜΟΝΑΔΙΚΟΙ υπεύθυνοι είναι οι Έλληνες παράγοντες και η ΕΠΟ.
Ο αντιπρόσωπος της ΦΙΦΑ και επικεφαλής της επιτροπής παρακολούθησης, Χέρμπερτ Χούμπελ, δεν πείστηκε απ’ όσα άκουσε από τον Βαγγέλη Γραμμένο στη μεταξύ τους συνάντηση και εισηγήθηκε Grexit. Στην έκθεση του Χούμπελ γίνεται σαφής αναφορά στην είσοδο του Ιβάν Σαββίδη φέροντας όπλο στο ντέρμπι της Τούμπας, στο «λουκέτο» στο πρωτάθλημα, στη διαγραφή του ΠΑΟΚ από την ECA, στις δικαστικές υποθέσεις που καθυστερούν να τελεσιδικήσουν, στην πεποίθηση ότι το πρωτάθλημα θα κριθεί στις δικαστικές αίθουσες και όχι στον αγωνιστικό χώρο και στις συστάσεις της Επιτροπής Παρακολούθησης προς την ΕΠΟ που δεν υλοποιήθηκαν. «Η τρέχουσα κατάσταση δεν επιτρέπει στην ΕΠΟ να εγγυηθεί την ομαλή διεξαγωγή των εθνικών διοργανώσεων» γράφει επίσης.
Η ΦΙΦΑ δεν είναι ικανοποιημένη από όσα γίνονται στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό και τα πάντα είναι ανοιχτά. Το πιο πιθανό είναι να ξεκαθαρίσει η κατάσταση πλήρως εντός της ημέρας. Τι σημαίνει όμως Grexit για την Εθνική και τις ομάδες;

  1. Καμία Εθνική ομάδα δεν θα μπορεί να αγωνίζεται σε διεθνείς οργανώσεις. Αυτό σημαίνει μεταξύ άλλων πως η Ανδρών δεν θα μπορεί να συμμετέχει στα προκριματικά του Euro 2020 και στο Nations League.
  2. Οι Ελληνικές ομάδες δεν θα μπορούν να συμμετέχουν στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις με αποτέλεσμα το πλήγμα σε οικονομικό επίπεδο να είναι τεράστιο. Να σημειωθεί πως ούτε διεθνή φιλικά δεν θα δίνονται.
  3. Όταν και εάν ξαναγίνει η Ελλάδα μέλος της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, τότε τόσο οι Ελληνικοί σύλλογοι στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, όσο και η Ελλάδα στο FIFA Ranking, θα ξεκινήσουν από μηδέν βαθμούς. Δηλαδή σαν νεοσύστατη ποδοσφαιρική Ομοσπονδία. Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο Πρωταθλητής Ελλάδος θα ξεκινά από τα προκριματικά του Γιουρόπα Λιγκ, θα βγάζουμε λιγότερες ομάδες στην Ευρώπη κ.ο.κ.
  4. Δεν θα μπορούν να γίνουν μεταγραφές ξένων ποδοσφαιριστών, ενώ οι Έλληνες δεν θα μπορούν να παίξουν στο εξωτερικό. Επίσης, όποιος ξένος αγωνίζεται εδώ και έχει συμβόλαιο, θα μπορεί να το σπάσει.
  5. Σημαντικό θα είναι και το πλήγμα για την ΕΠΟ τόσο οικονομικά όσο και σε θέμα πρεστίζ, αφού μεταξύ άλλων δεν θα έχει δικαίωμα ψήφου στο Κογκρέσο της ΦΙΦΑ και της ΟΥΕΦΑ, δεν θα μπορεί να κάνει προτάσεις, να προτείνει υποψήφιους για τις συγκεκριμένες Ομοσπονδίες, ενώ δεν θα συμμετέχει και στα αναπτυξιακά προγράμματα.