Τα πιό μακρινά ταξίδια στα Ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Από τις Αζόρες στο Βλαδιβοστόκ και από το Αλμάτι στην Λισαβόνα!

Με αφορμή την κλήρωση της Σπόρτινγκ Λισαβόνας με την Αστάνα από το Καζακστάν για τους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, η ΟΥΕΦΑ έκανε ένα αφιέρωμα για τα χιλιόμετρα που διανύουν οι ομάδες στα πιό μακρινά τους ταξίδια για τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.

Μπενφίκα-Αστάνα 6.173 χλμ

Το ρεκόρ διατηρεί το ζευγάρι της Μπενφίκα με την Αστάνα, όταν είχαν πληρωθεί στο Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2015-2016, με τον φιλοξενούμενο να διανύει 6.173 χιλιόμετρα, για να αντιμετωπίσει τον γηπεδούχο. Και επειδή το ''Ζοσέ Αλβαλάδε'' της Σπόρτινγκ είναι λίγο πιο ανατολικά από το ''Ντα Λουζ'', η ΟΥΕΦΑ χαρακτηρίζει... τυχερούς τους Καζάκους, επειδή θα γλιτώσουν μερικά χιλιόμετρα...

Καϊράτ-Σπόρτινγκ 6.911 χλμ

Το εντυπωσιακό είναι πως, σε ένα άλλο ποδόσφαιρο, το σάλας (futsal), το ρεκόρ είναι στην αναμέτρηση της Σπόρτινγκ όταν είχε αντιμετωπίσει την Καϊράτ, που είναι ακόμη πιο ανατολικά (η πόλη Αλμάτι, για την ακρίβεια) από την Αστάνα, με τους φιλοξενούμενους να «μετρούν» 6.911 χιλιόμετρα!

Ρασίνγκ-Σέλτικ 11.304 χλμ

Να μην ξεχνάμε, επίσης, ότι, από το 1960 έως το 2004, ο πρωταθλητής Ευρώπης και ο πρωταθλητής Λατινικής Αμερικής συναντιόταν για το Διηπειρωτικό Κύπελλο, με το πιο μακρινό ταξίδι που έγινε ποτέ, να είναι αυτό της Σέλτικ, στην Αργεντινή, για το παιχνίδι με τη Ρασίνγκ και τούμπαλιν, με τις δύο ομάδες να διανύουν 11.304 χιλιόμετρα!

Μίλαν-Ίντερ 0 χλμ

Το πιο… τυχερό «σταύρωμα», φυσικά, είναι εκείνο της Μίλαν και της Ίντερ, αφού οι δύο ομάδες, όχι, απλά, εδρεύουν στο Μιλάνο, αλλά μοιράζονται το ίδιο γήπεδο («Σαν Σίρο» για την Μίλαν, «Τζουζέπε Μεάτσα» για την Ίντερ) και, τόσο στα ημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ της σεζόν 2002-2003, όσο και στα προημιτελικά του 2004-2005, έκαναν… 0 χιλιόμετρα για το εκτός έδρας ματς.

Ίντερ Μπακού-Τρόμσο 3.717 χλμ

Οι περισσότεροι πέφτουν στην παγίδα. Η πρώτη, αυθόρμητη απάντηση στην ερώτηση «ποιός είναι ο βορειότερος ποδοσφαιρικός σύλλογος;» είναι: «Μα, φυσικά, η Ροβανιέμι»! Λάθος, αλλά είναι φυσιολογικό. Με τον ντόρο που γίνεται για το χωριό του Άγιου Βασίλη, πολύς κόσμος θεωρεί ότι η πανέμορφη πόλη της Φινλανδίας, εκτός από πατρίδα του Αγίου είναι και η βορειότερη στην Ευρώπη. Και όμως.
Η Νορβηγική Τρόμσο! Έχει δώσει 27 παιχνίδια στο "Alfheim Stadium" και με συντεταγμένες 69° 40' 58" Ν είναι μέσα στον Αρκτικό Κύκλο! Το μεγαλύτερο ταξίδι που έχει κάνει ποτέ ήταν στο Μπακού, το 2013, για να αντιμετωπίσει την Αζερική Ίντερ. Μόλις 3.717 χιλιόμετρα απόσταση, χίλια τσιγάρα δρόμος!

Νοβοσιμπίρσκ-Αϊντχόφεν 4.951 χλμ

Ανατολικά, έχουμε τη Σιμπίρ Νοβοσιμπίρσκ, που έχει παίξει δύο φορές στην Ευρώπη. Οι συντεταγμένες της ομώνυμης πόλης της Ρωσίας είναι 82° 56' 0" E. Όσο ανατολικά είναι το Νεπάλ! Η Αϊντχόφεν τον Αύγουστο του 2010, διένυσε 4.951 χιλιόμετρα, για να αγωνιστεί εκεί και συγκεκριμένα στο ''Spartak Stadium Novosibirsk''.

Βλαδιβοστόκ-Αζόρες 11.000 χλμ

Επίσης υπάρχει και το Βλαδιβοστόκ! Μία πόλη που καμαρώνει για τη Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ, την ανατολικότερη (μακράν) ομάδα της Ευρώπης. Τα στοιχεία, ή μάλλον, οι αποστάσεις, λένε τη φανταστική αλήθεια. Το γήπεδό της είναι 100 μέτρα από τη θάλασσα της Ιαπωνίας, σχεδόν 11.000 χιλιόμετρα από το δυτικότερο σημείο της Ευρώπης, τις Αζόρες, κάτι Πορτογαλικά νησάκια στον Ατλαντικό και μόλις 150 χιλιόμετρα από τη Βόρεια Κορέα! Το Βλαδιβοστόκ είναι, πραγματικά, μία απίστευτη περίπτωση πόλης, όπου το χαβιάρι είναι πιο φθηνό από το κρέας και τα περισσότερα αυτοκίνητα έχουν το τιμόνι (άγνωστο γιατί) δεξιά, όπως στην Αγγλία! Αλίμονό μας αν παίξει κάποτε στα ευρωπαϊκά Κύπελλα!

Σάντα Κλάρα-Σιράκ 5.824 χλμ

Προχωράμε… δυτικά. Η περίπτωση της Λουχ Ενέρτζια Βλαδιβοστόκ είναι, ίσως, η πιο εντυπωσιακή από όσες διαβάσατε παραπάνω, αλλά αυτή των ομάδων από τα Πορτογαλικά νησιά των Αζόρων είναι το… κάτι άλλο! Η αλήθεια είναι ότι η δυσκολία του να βρεις τη δυτικότερη ομάδα της Ευρώπης ήταν πολύ μεγαλύτερη από το να εντοπίσεις την πιο βόρεια, την πιο ανατολική και την πιο νότια.
Όσοι ασχολείστε (πάρα) πολύ με το ποδόσφαιρο, θα θυμάστε μία ομάδα από τα συγκεκριμένα νησιά -που βρίσκονται καταμεσής του Ατλαντικού Ωκεανού-, τη Σάντα Κλάρα, η οποία ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία τη σεζόν 1999-2000, υποβιβάστηκε αμέσως και ξανανέβηκε το 2001, για να ξαναπέσει δύο χρόνια μετά.
Πρόκειται για τον μοναδικό σύλλογο των Αζόρων που έχει ανέβει στην πρώτη κατηγορία του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου και τον μοναδικό που έχει καταφέρει να αγωνιστεί στην Ευρώπη, αφού τη σεζόν 2002-2003 συμμετείχε στο Κύπελλο Ιντερτότο! Μάλιστα, προκρίθηκε από τον πρώτο γύρο, αποκλείοντας την Αρμένικη Σιράκ (5.824 χιλιόμετρα μακριά), αλλά στη συνέχεια αποκλείστηκε από την τσεχική Τέπλιτσε. Μέχρι σήμερα αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία (Liga de Honra) και αν κάποτε καταφέρει να ξανανέβει στην Portuguese Liga, η έδρα της, το «Estadio de Sao Miguel», αναμένεται να ξαναζήσει μεγάλες στιγμές.

Λας Πάλμας-Σλομπόντα Τούσλα 3.548 χλμ

Και κλείνουμε με τον Νότο. Εδώ… φιγουράρει η Ισπανική Λας Πάλμας, από τα Κανάρια Νησιά. Αυτή είναι η νοτιότερη ομάδα που έχει αγωνιστεί ποτέ στα ευρωπαϊκά Κύπελλα. Για την ακρίβεια, έχει δώσει πέντε παιχνίδια στο ''Estadio de Gran Canaria'' και με συντεταγμένες 28° 9' 0" N, βρίσκεται πιο κοντά στην Αφρική και στο Μαρόκο απ' ό,τι στην Ευρώπη. Είναι πιο κάτω και από το Κάιρο! Το πιο μακρινό της ταξίδι ήταν όταν αντιμετώπισε τη βοσνιακή Σλομπόντα Τούσλα, τον Σεπτέμβριο του 1977, διανύοντας 3.548 χιλιόμετρα!
Σκεφτείτε τώρα το εξής: Ακόμη πιο νότια από τη Λας Πάλμας, είναι η Τενερίφη. Το μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά. Φανταστείτε, λοιπόν, κάποια στιγμή να δούμε την ομώνυμη ομάδα στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις κόντρα στη Βλαδιβοστόκ...
(Με πληροφορίες από ΟΥΕΦΑ, O Jogo, Carta Regional das Obras Públicas 2013-2016, Daily Mail, Σπορ FM)