Τι είναι το νεοσύστατο UEFA Nations League στο οποίο θα πάρει μέρος και η Εθνική μας;

Μία νέα διοργάνωση μπαίνει πλέον στην ζωή του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Αυτή δεν είναι άλλη από το UEFA Nations League, ή αλλιώς θα το λέγαμε Κύπελλο Εθνών και θα συνδέεται τόσο με το Μουντιάλ, όσο και με το Euro. Τι είναι όμως το UEFA Nations League;
Οι 55 ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές ομοσπονδίες χωρίζονται σε 4 επιμέρους κατηγορίες (Leagues) βάσει της κατάταξής τους στο FIFA ranking. Οι δύο πρώτες έχουν από 12 και οι δύο τελευταίες από 15 ομάδες. Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων, η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων. Η Ελλάδα η οποία θα βρίσκεται στη League C με Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρο, Εσθονία και Λιθουανία, θα δώσει 4 ή 6 αγώνες. Μετά την κλήρωση που θα γίνει για τον καταρτισμό των ομίλων κάθε κατηγορίας στις 24 Ιανουαρίου του 2018, θα διεξαχθούν οι αγώνες σε διπλές αγωνιστικές (όλοι με όλους, εντός κι εκτός έδρας) το Σεπτέμβριο (6-8, 9-11), τον Οκτώβριο (11-13, 14-16) και το Νοέμβριο (15-17, 18-20) του 2019.
Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε κάτι σαν Final 4 (UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό, που θα διεξαχθεί τον Ιούνιο του 2019 σε χώρα που θα επιλέξει η UEFA, με το νικητή να παίρνει τον τίτλο και τους συμμετέχοντες αναλογικά σημαντικά έσοδα. Σε ό,τι αφορά στις άλλες κατηγορίες, οι ομάδες που θα τερματίζουν πρώτες στον όμιλό τους θα ανεβαίνουν κατηγορία και οι τελευταίες θα υποβιβάζονται. Στη League C, που ανήκει η Ελλάδα, θα υποβιβάζονται οι 3 τέταρτες ομάδες κάθε ομίλου και η τρίτη με τη μικρότερη βαθμολογία.
Πώς συνδέεται το Nations League με το Euro 2020; Τα προκριματικά του Euro 2020 θα διεξαχθούν από το Μάρτιο μέχρι το Νοέμβριο του 2019 (η κλήρωση θα γίνει στις 2 Δεκεμβρίου του 2018). Οι 55 ομοσπονδίες της Ευρώπης θα χωριστούν σε 10 ομίλους, πέντε των πέντε ομάδων και πέντε των έξι ομάδων. Οι ομάδες που πρώτευσαν στη League A του Nations League θα τοποθετηθούν σε γκρουπ των πέντε. Οι δύο πρώτες ομάδες κάθε γκρουπ των προκριματικών θα προκριθούν στα τελικά του Euro 2020, δηλαδή συνολικά 20 ομάδες. Οι υπόλοιπες τέσσερις ομάδες των 24 της τελικής φάσης θα προκύψουν μέσω Nations League, καθώς 16 εξ αυτών θα λάβουν μέρος στα μπαράζ που θα γίνουν 26-31 Μαρτίου του 2020.
Ουσιαστικά αντίστοιχα Final 4 θα γίνουν και στις τέσσερις κατηγορίες του Nations League, με διπλούς ημιτελικούς και τελικό (που θα γίνει στην έδρα μιας εκ των δύο νικητριών των τελικών βάσει κλήρωσης), και το νικητή να παίρνει το εισιτήριο απευθείας για τα τελικά του Euro 2020! Δηλαδή θα βρεθεί στην τελική φάση ακόμη και μία από τις (βάσει ranking) χειρότερες 15 ομάδες της Ευρώπης. Αν μία ομάδα πριν από αυτά τα Final 4 έχει κερδίσει πρόκριση στα τελικά μέσα από τα παραδοσιακά προκριματικά, τότε αντικαθίσταται από την αμέσως επόμενη βάσει των συνολικών τους επιδόσεων στο Nations League, ακόμη κι αν αυτή είναι από παρακάτω κατηγορία.

Αναλυτικά οι 4 κατηγορίες:

League A: Γερμανία, Πορτογαλία, Βέλγιο, Ισπανία, Ελβετία, Γαλλία, Αγγλία, Ιταλία, Πολωνία, Κροατία, Ισλανδία, Ολλανδία.

League B: Αυστρία, Ουαλία, Ρωσία, Σλοβακία, Σουηδία, Ουκρανία, Ιρλανδία, Βοσνία & Ερζεγοβίνη, Βόρεια Ιρλανδία, Δανία, Τσεχία, Τουρκία.

League C: Ουγγαρία, Ρουμανία, Σκωτία, Σλοβενία, Ελλάδα, Σερβία, Αλβανία, Νορβηγία, Μαυροβούνιο, Ισραήλ, Βουλγαρία, Φινλανδία, Κύπρος, Εσθονία, Λιθουανία.

League D: Αζερμπαϊτζάν, ΠΓΔΜ, Λευκορωσία, Γεωργία, Αρμενία, Λετονία, Νήσοι Φερόε, Λουξεμβούργο, Καζακστάν, Μολδαβία, Λίχτενσταϊν, Μάλτα, Ανδόρα, Γιβραλτάρ, Σαν Μαρίνο, Κόσοβο.

Συνοπτικά τα κυριότερα σημεία:

  1. Παίρνουν μέρος και οι 55 ευρωπαϊκές ομοσπονδίες.
  2. Οι ομάδες θα χωριστούν σε 4 κατηγορίες (Leagues), A-B-C-D, σύμφωνα με την κατάταξη της FIFA μετά την ολοκλήρωση των προκριματικών του Μουντιάλ 2018 (στις 11 Οκτωβρίου 2017 δηλαδή, δεν θα υπολογιστούν τα play-offs του Νοεμβρίου).
  3. Η League A θα έχει τις 12 πρώτες ομάδες της κατάταξης. Οι επόμενες 12 θα είναι στην League Β, οι επόμενες 15 στην League C και οι 16 τελευταίες στην League D.
  4. Η League A και η League Β θα έχουν από 4 ομίλους των 3 ομάδων.
  5. Η League C θα έχει έναν όμιλο με 3 ομάδες και 3 ομίλους με 4 ομάδες, ενώ η League D θα έχει 4 ομίλους των 4 ομάδων.
  6. Ο τρόπος της κλήρωσης θα ανακοινωθεί αργότερα. Τα ματς θα είναι μέσα - έξω (εντός - εκτός) και θα διεξαχθούν τον Σεπτέμβρη, τον Οκτώβρη και το Νοέμβρη του 2018 (η κάθε ομάδα θα παίξει δηλαδή 4 ή 6 ματς, ανάλογα με το μέγεθος του ομίλου της).
  7. Οι τέσσερις νικητές των ομίλων της League A θα παίξουν σε κάτι σαν Final 4 (UEFA Nations League Finals), με δύο ημιτελικούς, μικρό τελικό και μεγάλο τελικό. Η UEFA θα αποφασίσει τον Δεκέμβρη του 2018 σε ποια από τις 4 χώρες θα διεξαχθεί αυτό το... Final-4 τον Ιούνιο του 2019 (θα υπάρχουν σημαντικά χρηματικά έπαθλα).
  8. Οι χώρες που θα τερματίσουν στην κορυφή κάθε ομίλου στις League B, C και D, κερδίζουν άνοδο, ενώ αυτές που θα τερματίζουν στις τελευταίες θέσεις στις League Α, B και C θα υποβιβαστούν! Θα αλλάζει δηλαδή με αυτόν το τρόπο η "σύσταση" του επόμενου UEFA Nations League (όχι μέσω της κατάταξης της UEFA).
Παρακάτω μπορείτε να δείτε απεικονισμένη τη διαδικασία και τις 4 Leagues: