ΘΕΜΑ: Ο Ατρόμητος των θαυμάτων και των ρεκόρ

Για ακόμα μία αγωνιστική ο Ατρόμητος τρέλανε… κόσμο με τη νίκη του στην έδρα της Ξάνθης, παραμένοντας πρώτος και η ομάδα του Νταμίρ Κάναντι συνεχίζει να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Αν κάποιος πόνταρε τα λεφτά του ότι ο Ατρόμητος θα ήταν 1ος στη Super League με το τέλος του Οκτωβρίου, σχεδόν στην ολοκλήρωση του 1/3 της σεζόν, τότε είναι σίγουρο ότι σήμερα θα ήταν αρκετά πιο πλούσιος.

Γράφει ο Παύλος Κουστέρης από το Σπορ FM

Μια ομάδα που κατά τη διάρκεια των φιλικών προετοιμασίας δέχθηκε δύο φορές από 6 γκολ, μία από τον Αστέρα Τρίπολης και μία από τον Πανιώνιο, έχοντας 14 νέους παίκτες και έναν προπονητή που δεν είχε ξαναπατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, καταφέρνει σήμερα να έχει από κάτω (και με διαφορά) όλους τους εξ αρχής διεκδικητές του τίτλου, Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό.
Όλα αυτά, μάλιστα, χωρίς να έχει υποστεί ήττα και έχοντας την καλύτερη άμυνα του πρωταθλήματος και τον βασικό του τερματοφύλακα, Ανδρέα Γιαννιώτη, απαραβίαστο, αφού με τη φανέλα του Ατρόμητου δεν έχει χρειαστεί να μαζέψει ακόμα την μπάλα από τα δίχτυα της εστίας του.
Βέβαια, όλα αυτά μόνο τυχαία δεν είναι, πόσω μάλλον όταν σε αυτό το σερί έχουν υπάρξει δύο από τα πιο δύσκολα ματς που μπορεί να δώσει μια ελληνική ομάδα στη Super League, σε «Γ. Καραϊσκάκης» και ΟΑΚΑ.
Αξίζει, λοιπόν, να σημειωθούν μερικές επιδόσεις και να συγκριθούν με ανάλογες που έχει πραγματοποιήσει η ομάδα του Περιστερίου.

Η αποδοτικότερη αρχή... ever!

Με τη νίκη επί της Ξάνθης ο Ατρόμητος έφτασε στους 19 βαθμούς, επίδοση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο και αποτελεί το πιο παραγωγικό ξεκίνημα των Περιστεριωτών… ever, ενώ έχει ισοφαρίσει το αήττητο σερί που έτρεχε η ομάδα του Γιώργου Δώνη το 2011, που σταμάτησε στα… Πηγάδια, όταν ηττήθηκε με 3-0 στη 10η αγωνιστική του πρωταθλήματος από την Ξάνθη, με τον Θοδωρή Βασιλακάκη να είναι ένας εκ των σκόρερ.
Παρ’ όλα αυτά, ο Ατρόμητος έχει σημειώσει μεγαλύτερα αήττητα σερί. Συγκεκριμένα, από τις 5/2/12 έως τις 18/4/12 είχε 11 ματς χωρίς ήττα (6 νίκες, 5 ισοπαλίες) και από τις 23/11/13 έως τις 9/2/14 μέτρησε 13 παιχνίδια χωρίς ήττα (9 νίκες, 4 ισοπαλίες).

Άμυνα-γρανίτης, ανίκητος Γιαννιώτης

Η βάση της επιτυχίας για τον Ατρόμητο είναι πέραν πάσης αμφιβολίας η ανασταλτική του λειτουργία, καθώς έπειτα από αυτές τις 9 αγωνιστικές έχει δεχθεί μόλις τρία τέρματα, ένα εκ των οποίων με απευθείας εκτέλεση φάουλ του Ελ Μπαζ στην πρεμιέρα με τον Απόλλωνα και τα άλλα δύο στο ίδιο ματς, κόντρα στον Παναιτωλικό στην ισοπαλία 2-2 στο Αγρίνιο.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά τα τρία γκολ, τα έχει δεχθεί ο Νίκολα Μίρκοβιτς κι όχι ο νυν βασικός τερματοφύλακας των Περιστεριωτών, Ανδρέας Γιαννιώτης. Ο παίκτης που έμεινε ελεύθερος από τον Ολυμπιακό (και δεν είναι δανεικός από τους «ερυθρόλευκους») και υπέγραψε συμβόλαιο δύο ετών, έχει αποδειχθεί σαν δώρο εξ ουρανού, καθώς δεν είναι μόνο ότι όντως έχει μπροστά του μία άμυνα-γρανίτη και έναν ανίκητο Μάντσον, αλλά και ο ίδιος έχει δηλώσει «παρών» σε καθοριστικές περιπτώσεις σε καθεμία από τις 7 αναμετρήσεις που έχει καθίσει κάτω από την εστία του «αστεριού».
Πρέπει σε αυτή την αμυντική συνέπεια να συμπεριληφθούν δύο από τα καλύτερα μπακ του φετινού πρωταθλήματος, Κιβρακίδης και Γιαννούλης, αλλά και ο Καρασαλίδης που αποτελεί τον τρίτο σέντερ μπακ στις περιπτώσεις που ο Ατρόμητος αγωνίζεται με τρεις κεντρικούς αμυντικούς.
Τα λεπτά που έχει συμπληρώσει χωρίς να δεχθεί γκολ ο Ατρόμητος και ο Ανδρέας Γιαννιώτης είναι πλέον 630 (μόνο για το πρωτάθλημα), επίδοση που είναι η 8η καλύτερη στα χρονικά της πρώτης κατηγορίας και πλέον κυνηγά το ρεκόρ του Τάκη Οικονομόπουλου (1.088 λεπτά το 1964/65) που είναι στην 1η θέση. Από πάνω του είναι οι Μανίκας με 669 λεπτά το 1986/87, ο Μέγερι με δύο επιδόσεις (684 και 715 λεπτά το 2011/12), ενώ Κωνσταντίνου (847, 1980/81), Βαντσικ (872, 1994/95) και Κωνσταντίνου 907 (1979/80) συμπληρώνουν τη λίστα των αξιοθαύμαστων αυτών επιδόσεων.