Η πιό θλιβερή νίκη στην Ιστορία της Μπαρσελόνα

Και που έπαιξαν, τι κατάλαβαν; Η Μπάρσα, ύστερα από ήξεις και αφίξεις διοίκησης και παικτών, αποφάσισε να παίξει κεκλεισμένων των θυρών κόντρα στην Λας Πάλμας, την πιο σημαντική ημέρα στην σύγχρονη  Ιστορία της Καταλονίας. Το 3-0 επί της μαχητικής νησιωτικής ομάδας συνιστά αναμφίβολα την πιο θλιβερή νίκη στην Ιστορία των «Μπλαουγκράνα».
Είναι δεδομένο ότι υπήρχαν παίκτες, όπως ο Ζεράρ Πικέ, οι οποίοι δεν ήθελαν να αγωνιστούν. Η σχεδόν σίγουρη τιμωρία των -6 βαθμών (-3 με 0-3 στο συγκεκριμένο ματς και ένα ακόμα -3), όμως, οδήγησε σε αυτή την απόφαση, αφού το ματς διεξήχθη, αλλά χωρίς κόσμο, ο οποίος θα μπορούσε να εκφράσει την δυσαρέσκειά του για όσα γίνονται στην Καταλονία για το δημοψήφισμα, με σημαίες και πανό. Όχι όμως, η Μπάρσα αποφάσισε να αυτό-φιμωθεί.
Στην σκιά όλων όσων εξακολουθούσαν να συμβαίνουν έξω από το «Καμπ Νόου», η Μπάρσα μπήκε δυνατά και έχασε καλές ευκαιρίες με Σέρτζι Ρομπέρτο (6′), Λιονέλ Μέσι (21′), Ντένις Σουάρεθ (22′) και Παουλίνιο (33′).
Η Λας Πάλμας, στον πάγκο της οποίας έκανε ντεμπούτο ο Πάκο Αγιεσταράν αντί του παραιτηθέντος (Καταλανού) Μανόλο Μάρκεθ, ξεκίνησε το ματς ταμπουρωμένη στην άμυνά της, αλλά μετά την αρχική πίεση της Μπάρσα, λύθηκε, έχασε μια καλή ευκαιρία ύστερα από προσπάθεια του Τανάν (28′), ενώ άγγιξε το 0-1, σε σουτ του Τζόναταν Καλέρι που σταμάτησε στο δοκάρι της εστίας του Μαρκ – Αντρέ Τερ Στέγκεν (43′).
Στην ανάπαυλα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε είδε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά, έριξε στην μάχη Ιβάν Ράκιτιτς – Αντρές Ινιέστα και, με το «καλημέρα», φάνηκε η διαφορά, με τους γηπεδούχους να ανοίγουν το σκορ με κεφαλιά του Σέρχιο Μπουσκέτς, ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Μέσι (49′).
Το γκολ του «Μπούσι» έλυσε λίγο τα πόδια των παικτών της Μπάρσα, οι οποίοι άγγιξαν σχεδόν αμέσως το 2-0 σε ευκαιρία του Μέσι, έριξαν τον ρυθμό ενός ούτως ή άλλως «άψυχου» αγώνα, χάνοντας μια καλή ευκαιρία με τον Ράκιτιτς, λίγο πριν συμπληρωθεί το 70ό λεπτό.

Ένα μαγικό του Μέσι
Ο Λέο, αφού… βαρέθηκε να βλέπει τον συμπατριώτη του, Λεάντρο Τσιτσισόλα, να του αρνείται διαρκώς το γκολ, ανέλαβε να «καθαρίσει» το ματς, με ωραία ενέργεια ύστερα από εξαιρετική πάσα του Ντένις Σουάρεθ (70′). Ο Αργεντινός παικταράς, ο οποίος δεν πανηγύρισε ιδιαιτέρως το γκολ, δεν σταμάτησε εκεί, αφού στο 77′ σκόραρε εκ νέου, ύστερα από συνδυασμό με Ράκιτιτς και Σουάρες.
Ο αγώνας, ο οποίος δεν θα έπρεπε να είχε διεξαχθεί, τουλάχιστον υπό τέτοιες συνθήκες, τελείωσε με τον χειρότερο τρόπο για την Μπάρσα, αφού αποχώρησε με ενοχλήσεις ο Ινιέστα, ο οποίος δεν θα έπαιζε, αν οι «Μπλαουγκράνα» είχαν «καθαρίσει» το ματς από το πρώτο ημίχρονο.
* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Blaugrana.gr, συνεργάτη του Campion.gr.