Φάκελος Εδεσσαϊκός: Ο πρόεδρος Πέτρος Πασσαλής και ο προπονητής Ηλίας Σαπάνης αποκλειστικά στο Campion.gr!

Ο Εδεσσαϊκός από το περασμένο καλοκαίρι έχει αλλάξει σελίδα και έχει μπει σε μια καινούρια εποχή. Η νέα διοίκηση με πρόεδρο και επικεφαλής τον Πέτρο Πασσαλή κατάφερε να ανεβάσει την ομάδα στην Γ' Εθνική κατηγορία μετά από μία άκρως επιτυχημένη σεζόν στην οποία κατέκτησε το νταμπλ. Με προπονητή πλέον τον Ηλία Σαπάνη, καλείται αρχικά να σταθεροποιηθεί στην κατηγορία, όπως μας δήλωσαν αμφότεροι, και στη συνέχεια να κάνει ότι καλύτερο. Εγγύηση για την ομάδα αποτελεί η καριέρα που έκαναν ως ποδοσφαιριστές και οι δύο, ο πρώτος με την φανέλα του Εδεσσαϊκού, του Ολυμπιακού, και του Άρη και ο δεύτερος με την φανέλα του Ολυμπιακού, του Ηρακλή, του ΠΑΣ Γιάννινα και Ιταλικών ομάδων, καθιστώντας τους άριστους γνώστες του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Τους συναντήσαμε στην Έδεσσα, όπου μας παραχώρησαν μία άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη.

Πέτρο πέρυσι ξεκίνησες μια προσπάθεια η οποία αγωνιστικά στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία καθώς πανηγυρίσατε την άνοδο στη Γ' Εθνική κατηγορία και το Κύπελλο της ΕΠΣ Πέλλας. Για εμάς τους απ' έξω είναι μια προσπάθεια που βγάζει υγεία. Φέτος μάλιστα ενισχύσατε κι άλλο την ομάδα μεταγραφικά. Μίλησέ μας γι' αυτή την προσπάθεια.
Πέτρος Πασσαλής: "Η προσπάθεια που ξεκίνησε πέρυσι είναι μια συλλογική προσπάθεια, δεν είμαι μόνος μου σε αυτό. Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι από την πόλη της Έδεσσας που την υποστηρίζουν δίνοντας είτε χρόνο είτε χρήμα, είτε και τα δύο αυτά αγαθά μαζί. Για να μπορέσει να λειτουργήσει μία ομάδα ακόμη και σε ερασιτεχνικό επίπεδο, χρειάζονται πολλοί άνθρωποι για να την "τρέξουν". Πέρυσι καταφέραμε και πετύχαμε τους στόχους τους οποίους είχαμε θέσει και πλέον η νέα σεζόν μας βρίσκει στη Γ' Εθνική κατηγορία στην οποία θα βασιστούμε σε μεγάλο ποσοστό στους παίκτες που είχαμε την περσινή χρονιά συν κάποιους ποδοσφαιριστές με εμπειρίες από μεγαλύτερες κατηγορίες ή παιδιά που είχαμε ξεχωρίσει στα τοπικά πρωταθλήματα της Ένωσης".

Στην πορεία ήρθαν νέοι "σύμμαχοί";
Πέτρος Πασσαλής: "Σίγουρα. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι ενεργοποιούνται και αυτό μου δίνει πολύ μεγάλη χαρά. Δηλαδή ότι αυτή η προσπάθεια μας έβαλε στο τραπέζι με άτομα που έχουν και την οικονομική δυνατότητα και το όνομα να δώσουν κάτι διαφορετικό στην κίνηση την οποία έχουμε κάνει. Ούτως ή άλλως δεν μπορεί ένας άνθρωπος μόνος του να σηκώσει όλο το βάρος. Αυτό μπορεί μόνο όταν πολλά άτομα μαζί είτε από την πόλη της Έδεσσας είτε από την ευρύτερη περιοχή αποφασίσουν να ασχοληθούν με τον Εδεσσαϊκό, γιατί ο Εδεσσαϊκός δεν αποτελεί υπόθεση μόνο των ανθρώπων που είναι στο ΔΣ, αλλά θέλουμε να αποτελεί υπόθεση των ανθρώπων που βρίσκονται στην Έδεσσα και στην ευρύτερη περιοχή όπως είπα".

Ο φίλαθλος κόσμος "αγκάλιασε" την προσπάθεια πχ με τα διαρκείας, με την προσέλευση στο γήπεδο;
Πέτρος Πασσαλής: "Είμαστε ευχαριστημένοι με την περυσινή πώληση των εισιτηριών διαρκείας. Σε αρκετά παιχνίδια είχαμε αρκετό κόσμο και περιμένουμε και φέτος να υπάρχει ανταπόκριση. Οτιδήποτε γίνεται, γίνεται γιατί μας αρέσει το ποδόσφαιρο και γιατί το αγαπάμε αλλά χωρίς την προσέλευση του κόσμου δεν πρόκειται να γίνει απολύτως τίποτα. Το βασικό ζητούμενο είναι η ενεργοποίηση του κόσμου και η συμμετοχή του στα κοινά της ομάδας".

Ποιοί είναι οι φετινοί στόχοι του Εδεσσαϊκού;
Πέτρος Πασσαλής: "Στόχος τη φετινή χρονιά είναι η σταθεροποίηση της ομάδας. Δεν ζητάμε τρελά πράγματα. Στα άσχημο οικονομικό περιβάλλον που υπάρχει στη χώρα μας, είναι δύσκολο για μια ομάδα να λειτουργήσει. Σαν ομάδα θέλουμε την σταθεροποίηση και σαν διοίκηση θέλουμε να είμαστε συνεπείς προς τους ποδοσφαιριστές, προς το τεχνικό τιμ και προς όσους θα συνεργαζόμαστε, είτε αυτοί είναι προμηθευτές, είτε οτιδήποτε άλλο".
Ηλίας Σαπάνης: "Όπως είπε και ο πρόεδρος, σαφώς ο πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση στην κατηγορία. Μπορεί να ακούγεται "κάπως", αλλά ο Εδεσσαϊκός απουσίαζε αρκετά χρόνια από τις λεγόμενες επαγγελματικές κατηγορίες, γιατί και τη Γ' κατηγορία συνηθίζουμε να την θεωρούμε επαγγελματική κατηγορία. Στο πίσω μέρος όμως του μυαλού μας έχουμε ότι ο Εδεσσαϊκός είναι μία ομάδα ιστορική και πάντα θα παλεύει για το κάτι παραπάνω γιατί έχει υπάρξει στην Α' και τη Β' Εθνική. Καταλήγοντας, στόχος πρέπει να είναι η σταθεροποίηση, αλλά μέσα από την καθημερινή δουλειά στο γήπεδο πρέπει να μπορέσουμε να βάλουμε και τις βάσεις εκείνες που θα μας δώσουν και στο άμεσο μέλλον και το κάτι παραπάνω".

Ηλία τί ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το "ναι" στον Εδεσσαϊκό;
Ηλίας Σαπάνης: "Αυτό που με έκανε να πω το "ναι" ήταν εκτός από τον πρόεδρο της ομάδας, τον Πέτρο Πασσαλή, τον οποίο εκτιμώ και γνωρίζω αρκετά χρόνια, είναι ότι ο Εδεσσαϊκός στη συνείδηση του κόσμου είναι πάντα ο Εδεσσαϊκός παρότι απουσίαζε αρκετά χρόνια από τις μεγάλες κατηγορίες. Ο Εδεσσαϊκός είναι μια μεγάλη ομάδα και στη συνείδηση του κόσμου ανήκει στις μεγάλες κατηγορίες. Ήρθα με όρεξη και διάθεση για δουλειά και το σκεπτικό να βάλω ένα λιθαράκι σε αυτό το οικοδόμημα που λέγεται Εδεσσαϊκός, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε την ομάδα λίγο πιό ψηλά".

Τί ήταν αυτό που σας έκανε να επιλέξετε τον Ηλία Σαπάνη για προπονητή της ομάδας;
Πέτρος Πασσαλής: "Με τον Ηλία γνωριζόμαστε από το μακρινό 1994. Αυτό όμως δεν έπαιξε κανένα ρόλο στην επιλογή, γιατί μέσα σε αυτό το διάστημα των ετών είχαμε γνωριστεί με πολλούς ανθρώπους αλλά εμείς επιλέξαμε τον Ηλία. Ο Ηλίας Σαπάνης είναι ένας προπονητής φιλόδοξος που γνωρίζει την κατηγορία και έχει μεγάλη εμπειρία και πολλές παραστάσεις και από αυτή την κατηγορία. Δουλεύει με τα νεαρά παιδιά, ταιριάζουμε στη φιλοσοφία και στη σκέψη και η απόφαση δεν ήταν μόνο δική μου αλλά ολόκληρου του ΔΣ. Υπήρξαν κάποιες προϋποθέσεις για τον προπονητή και ο ίδιος τις κάλυπτε. Θεωρούμε σαν διοίκηση ότι μπορεί να βοηθήσει τα νέα παιδιά να εξελιχθούν γιατί το ζητούμενο είναι η εξέλιξή τους γιατί μέσα από αυτή την εξέλιξη θα έρθει και η εξέλιξη της ομάδας. Εύχομαι να κριθεί σωστή η επιλογή μας, όπως και η επιλογή του Ηλία να έρθει στον Εδεσσαϊκό γιατί είναι σχέση αμφίδρομη. Πρέπει να μην κοιτάμε μόνο εμάς, αλλά να κοιτάμε και τον προπονητή και τους ποδοσφαιριστές και να τους δίνουμε εκείνα τα εφόδια που θα τους κάνουν να εξελίσσονται συνεχώς".

Είσαστε δύο άνθρωποι οι οποίοι σαν ποδοσφαιριστές κάνατε σημαντική καριέρα με πολλά χρόνια στην Α' Εθνική κατηγορία. Πιστεύετε ότι στην τωρινή ομάδα του Εδεσσαϊκού υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα έχουν την εξέλιξη ώστε να αγωνιστούν μια μέρα σε αυτή τη κατηγορία;
Πέτρος Πασσαλής: "Αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος. Δεν μπορούμε να το πούμε τώρα αυτό, ούτε αν θα παίξουν σε υψηλό επίπεδο, ούτε αν θα μπορέσουν αυτά τα παιδιά να κάνουν κάτι στον χώρο του ποδοσφαίρου. Ελπίζω ότι έχουμε ποδοσφαιριστές που θα φτάσουν ψηλά αλλά αυτό θα το δείξει μόνο ο χρόνος".
Ηλίας Σαπάνης: "Την ομάδα την μαθαίνω τώρα καθημερινά στο γήπεδο. Η αλήθεια είναι ότι κάθε μέρα αντιλαμβάνομαι και γνωρίζω καλύτερα τους ποδοσφαιριστές και αυτή τη στιγμή δεν είμαι σε θέση να σου απαντήσω. Το πιό πιθανό είναι ότι αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή δεν βλέπω κάποιον. Ταλέντο υπάρχει στην ομάδα. Είμαστε μια ομάδα με πολύ χαμηλό μέσο όρο ηλικίας και θέλουμε να δουλέψουμε, γιατί τα παιδιά έχουν δείξει πολύ μεγάλη διάθεση. Ως τεχνικό τιμ μακάρι να μπορέσουμε να εξελίξουμε τα παιδιά και σε βάθος χρόνου να συμμετάσχουν σε μεγαλύτερες κατηγορίες".

Υπάρχει ταλέντο στις ακαδημίες του Εδεσσαϊκού;
Πέτρος Πασσαλής: "Οι ακαδημίες είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Ασχολούμαστε αρκετά με την ακαδημία. Ήδη οτιδήποτε έχει να κάνει με τις ακαδημίες και το "στήσιμό" τους για την νέα χρονιά έχει δρομολογηθεί. Ταλέντο πάντα υπήρχε και θα υπάρχει, το θέμα είναι να το βρεις και να το εξελίξεις. Είναι πολύ μεγάλο το στοίχημα το οποίο έχουμε ξεκινήσει και εύχομαι ότι στο στο τέλος, όχι μόνο της χρονιάς αλλά της προσπάθειας που κάνουμε, να έχουμε καλά αποτελέσματα".
Ηλίας Σαπάνης: "Είμαι πολύ μικρό χρονικό διάστημα στην ομάδα και ότι γνωρίζω μέχρι τώρα είναι μέσα από την αναφορά του προέδρου σε συζητήσεις που έχουμε κάνει. Ίσως κάποια παιδιά από την ακαδημία να "ανεβούν" στην πρώτη ομάδα για να συμμετάσχουν σε προπονήσεις. Οι προπονήσεις των ακαδημιών δεν έχουν ξεκινήσει, αυτό θα γίνει στο άμεσο μέλλον, σε 15-20 ημέρες. Επομένως για την ώρα η εικόνα που έχω είναι λίγο "φτωχή" και δεν μπορώ να πω πολλά. Διάθεση για συνεργασία και επικοινωνία υπάρχει και ο Εδεσσαϊκός θα πρέπει να εξελίξει αυτό που υπάρχει γιατί έτσι θα έρθουν παιδιά για την μεγάλη ομάδα".

Πέτρο στην τωρινή ομάδα βλέπεις "εικόνες" της δικής σου εποχής;
Πέτρος Πασσαλής: "Ο Εδεσσαϊκός βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη Γ' Εθνική κατηγορία. Η κατηγορία αυτή είναι κάτι μεταξύ Γ' και Δ' Εθνικής παλιότερα. Δεν μπορώ να πως ότι βλέπω "εικόνες" γιατί είναι διαφορετικές οι κατηγορίες, διαφορετικές οι καταστάσεις, διαφορετικά τα πάντα. Άλλη εποχή εκείνη, άλλη εποχή η τωρινή, δεν συγκρίνονται μεταξύ τους. Εμείς θα προσπαθήσουμε από την πλευρά μας να κάνουμε ότι καλύτερο γίνεται".