Το αξέχαστο έπος της Μπαρσελόνα

Την ΙΔΙΑ ώρα που ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ Τύπος (ΚΑΙ ο Γαλλικός) αποθεώνει την Μπαρσελόνα για την επική πρόκριση, ο κλασσικός ο... μακάκας ο Έλληνας που έλεγε και ο Γεωργίου, στον μικρόκοσμο της Μπανανίας όπου ζει, ψάχνει εναγωνίως δικαιολογίες στον διαιτητή. Λογικό όταν το πρωτάθλημά σου είναι το Ελληνικό...
Εμείς θεωρήσαμε αναγκαίο να αναδημοσιεύσουμε ένα εξαιρετικό άρθρο που μας παραχώρησε ο Μάνος Σταραμόπουλος και που αρχικά δημοσιεύθηκε στο Ritorno2015.com, και που λέει μεγάλες αλήθειες είτε αρέσουν είτε όχι. Είτε πονάνε, είτε όχι. Για όσους έχουν άγνοια, και είναι αναμενόμενο να υπάρχει άγνοια σε μια χώρα που δεν υπάρχει ούτε παιδεία γενικά, ούτε ποδοσφαιρική παιδεία, ούτε αθλητική παιδεία και κουλτούρα, ο Μάνος Σταραμόπουλος είναι Δημοσιογράφος – Αναλυτής διεθνούς ποδοσφαίρου και υποθέσεων, Μέλος επιτροπής ποδοσφαίρου AIPS και Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Στατιστικής IFFHS, Ανταποκριτής: France Football, A Bola, Discoveryfootball.com, Mundo Deportivo. Επίσης είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Έλληνας δημοσιογράφος που έχει το δικαίωμα να ψηφίζει για την Χρυσή Μπάλα.
Η μαγεία του ποδοσφαίρου. Τρίτη 8 Μαρτίου 2017, «Κάμπ Νόου». Έδρα της Μπαρσελόνα. Γεμάτες οι εξέδρες από 90.000 και πλέον φιλάθλους,  απ όλα τα μέρη της Γης που θέλουν να δουν την ομάδα τους απέναντι στην Παρί Σεν Ζερμέν. Το σκορ του πρώτου αγώνα (4-0 υπέρ των παριζιάνων) λίγες ή μάλλον ελάχιστες ελπίδες αφήνει στους καταλανούς να κοιτάξουν λίγο πιο μπροστά ή καλύτερα στην επόμενη φάση.
Κι όμως η ομάδα του Λουίς Ενρίκε, του ανθρώπου που το καλοκαίρι θα κουνήσει μαντήλι , όπως τουλάχιστον έχει πει ο ίδιος, δείχνει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο, από εκείνο του πρώτου αγώνα στις 14 Φεβρουαρίου που είχε γνωρίσει την συντριβή με 4-0. Από το πρώτο λεπτό έως το τελευταίο αρχίζει και σφυροκοπά ανηλεώς την αντίπαλη άμυνα. Οι φιλοξενούμενοι τρεις φορές όλες κι όλες μπόρεσαν να δείξουν πως …υπάρχουν. Μία με τον Καβάνι στο 62’ (ήταν το 20ό στην καριέρα του στο Τσάμπιονς Λιγκ). Μία λίγο μετά πάλι με τον ίδιο που νικήθηκε από τον Τερ Στέγκεν τον γερμανό τερματοφύλακα. Και η Τρίτη με το Ντι Μαρία ο οποίος γλύστρισε και το σουτ του δεν απείλησε τον αντίπαλο πορτιέρε.
Πέραν τούτου μηδέν! Και το παραδέχθηκαν έπειτα και οι ίδιοι οι ποδοσφαιριστές της Παρί. Ο δεξιός μπακ, Μενιέ δήλωσε : «Ημασταν απαράδεκτοι». Ο Ιταλός, χαφ, Βεράτι είπε: «Εμείς δεν παίξαμε καλά και χάσαμε. Κανείς δεν μας φταίει». Και ο ιδιοκτήτης της γαλλικής ομάδας, Αλ Κελαίφι τόνισε από την πλευρά του:» Δεν ψάχνουμε για δικαιολογίες».
Κι αυτή είναι η πραγματικότητα. Κι έτσι πρέπει να λειτουργεί η κάθε ομάδα. Η Μπαρσελόνα έπαιξε με καρδιά. Πίστεψε στο…θαύμα την ανατροπή του εις βάρος της, 4-0 και το κατάφερε. Ναι ο γερμανός τουρκικής καταγωγής, διαιτητής, Ντενίζ  Αιτίκιν έκανε λάθος με τον καταλογισμό, πρώτα του πέναλτι του Νειμάρ στο 58’. Κι έπειτα του Λουίς Σουάρες που καταλόγισε στο 90’. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτε από την επική ανατροπή που πέτυχαν οι ποδοσφαιριστές  της καταλωνικής ομάδας. Μπήκαν αποφασισμένοι στον αγωνιστικό χώρο για να φύγουν με ψηλά το κεφάλι. Δεν σκεφτόντουσαν τίποτε άλλο. Και το πέτυχαν. Σημείωσαν την μεγαλύτερη ανατροπή στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ. Στα 62 χρόνια των Ευρωπαικών διοργανώσεων. Συνέτριψαν με 6-1 την Παρί Σεν Ζερμέν.
Ο Λουίς Σουάρες με κεφαλιά μόλις στο 3’ άνοιξε το σκορ. Ο πολωνικής καταγωγής, γάλλος αμυντικός, Κιρζαβά στο 40’ έστειλε κατά λάθος την μπάλα στα δίχτυα της ομάδας του, γράφοντας το 2-0. Ο Μέσι με εύστοχο κτύπημα πέναλτι στο 50’ ανεβάζει το δείκτη στο 3-0. Μειώνει προς στιγμή στο 62’ ο Καβάνι. Ο Νειμάρ στο 88’ γράφει το 4-1. Ο ίδιος στο 90’+1 με πέναλτι σημειώνει το 5-1 και ο Σέρζι Ρομπέρτο στο 90’+5’ ολοκληρώνει τον περηφανή θρίαμβο και στέλνει στα ουράνια την Μπαρσελόνα..
Η Βαρκελώνη ξενύχτησε ! Όλοι βγήκαν στους δρόμους και πανηγύρισαν μέχρι πρωίας την απίστευτη πρόκριση. Αντιθέτως στο Παρίσι, όλα ήταν μουδιασμένα. Ο κόσμος απογοητευμένος. Υποδέχθηκε με ύβρεις τους ποδοσφαιριστές.
 Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Το κορυφαίο σπορ σε όλο τον κόσμο. Αυτό που αγαπάει ο κάθε φίλαθλος. Αυτό που γεμίζει τις ψυχές όλων των ανθρώπων. Αυτό που δεν αλλάζει για τους άνδρες. Κυρίες και κύριοι αυτή είναι η Μπαρσελόνα,  η ομάδα – θρύλος του 21ου αιώνα. Μπράβο της για το υπερθέαμα που μας προσέφερε…