Η λάσπη πέφτει βροχή

Από το πρωί της Τρίτης (22/11) κυκλοφορεί στις ελληνικές ιστοσελίδες μια «είδηση» που αναφέρει ότι «η Μπαρσελόνα δεν επιτρέπει στο «Καμπ Νόου» αμαξίδια για ΑΜΕΑ». Διαβάστε τι ισχύει ακριβώς και πως διαστρεβλώθηκε (για άλλη μια φορά) είδηση που αφορά την Μπάρσα.
Ο Μπόρις Ρουίθ Τόσας, φίλαθλος με κινητικές δυσκολίες, έστειλε την παρακάτω επιστολή στην εφημερίδα «El Periodico», με την συγκεκριμένη, συγκλονιστική αν μη τι άλλο φωτογραφία.
Boris Ruiz sustituye su silla de ruedas por un cochecito de nino para poder acceder al Camp Nou ENTRE TODOS OPINION
 «Σε παιδικό καρότσι για να δω την Μπάρσα γιατί στο γήπεδο δεν μου φυλάνε το αναπηρικό καρότσι» είναι ο τίτλος της επιστολής του φιλάθλου, ο οποίος έχει εισιτήριο διαρκείας, όχι όμως στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις των ΑμεΑ.
«Σε ένα καροτσάκι για μικρά παιδιά (όπως φαίνεται και στην φωτογραφία που συνοδεύει αυτή την επιστολή). Έτσι μπόρεσα να φτάσω στην θέση μου στο «Καμπ Νόου» στις 19 Οκτωβρίου, για τον αγώνα του Τσάμπιονς Λιγκ της Μπάρσα κόντρα στην Μάντσεστερ Σίτι.
Ο λόγος δεν είναι άλλος από το ότι, από την αρχή αυτής της σεζόν, ο Σύλλογος αρνείται να μου φυλάει το αναπηρικό καροτσάκι στην διάρκεια του αγώνα, αλλά αντίθετα δέχεται να φυλάει καροτσάκια για παιδιά.
Έτσι λοιπόν, επέλεξα αυτή την λύση και, όπως περίμενα, δεν είχα κανένα πρόβλημα για να φτάσω στην θέση μου (στο τρίτο διάζωμα), με την βοήθεια της εθελοντικής υπηρεσίας «Σε συνοδεύουμε» του Ερυθρού Σταυρού.
Αυτό που θέλω να πω και να υπερασπιστώ σε αυτό το γράμμα είναι να μην πρέπει να είναι αναγκαίο να πας στο «Καμπ Νόου» με ένα καροτσάκι για παιδιά για να μπορείς να βλέπεις τα παιχνίδια από το σημείο που μου αναλογεί και για το οποίο πληρώνω.
Έχω πάνω από δέκα χρόνια που πηγαίνω στο «Καμπ Νόου» σε αναπηρικό καροτσάκι, έχω δώσει το παρών σε «Clasico» και σε άλλα ματς υψηλής ασφάλειας και ποτέ, μέχρι την φετινή σεζόν, δεν είχα κανένα απολύτως πρόβλημα.
Επίσης θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όποτε πήγα στο «Καμπ Νόου» το έκανα συνοδευόμενος από τον πατέρα μου ή από κάποιον φίλο που με βοήθησαν όποτε υπήρξε κάποιο πρόβλημα.
Και, μια που σας γράφω, θα ήθελα να επισημάνω το πρόβλημα επικοινωνίας και την έλλειψη λύσεων που επέδειξε ο σύλλογος με ένα μέλος όπως εγώ, αφού ποτέ δεν με ενημέρωσαν ούτε ότι έχει αλλάξει ο κανονισμός, ούτε ότι θα συναντούσα αυτό το πρόβλημα την πρώτη ημέρα που πήγα στο γήπεδο φέτος, σε ένα Μπάρσα – Αλαβές.
Και αν επισημαίνω αυτό το πρόβλημα, δεν είναι γιατί έχω κάτι εναντίον του συλλόγου, απλώς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι υπερασπίζομαι την θέση μου και το συμφέρον μου ως μέλος, το οποίο δεν είναι άλλο από το να μπορώ να έχω την ελευθερία να αποφασίσω αν θα βλέπω ή όχι τα παιχνίδια από την θέση που μου αναλογεί χωρίς να μου πετούν κάθε φορά πέτρες στις ρόδες».
Ο Μπόρις, λοιπόν, είναι άτομο με κινητικές δυσκολίες, αλλά επέλεξε (και έχει κάθε δικαίωμα να το κάνει) να έχει διαρκείας σε άλλο σημείο του «Καμπ Νόου» και όχι στις ειδικά διαμορφωμένες θέσεις για άτομα με κινητικές δυσκολίες. Και είναι αλήθεια ότι προκύπτει λειτουργικό πρόβλημα, αν πράγματι υπάρχει αυτή η αλλαγή περί φύλαξης αναπηρικών αμαξιδίων από την αρχή της σεζόν.
Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι να γράφεται ότι «η Μπαρσελόνα δεν επιτρέπει στο «Καμπ Νόου» αμαξίδια για ΑΜΕΑ», η απόσταση είναι μεγάλη. Και η συνήθεια των ελληνικών ιστοσελίδων να λασπολογούν την Μπάρσα, όλο και πιο έντονη…
* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Blaugrana.gr, συνεργάτη του Campion.gr.