Παρί Σεν-Ζερμέν: Κυρία ετών 46

12 Αυγούστου 1970... Ιδρύεται η ομάδα ποδοσφαίρου της Παρί Σεν-Ζερμέν, μετά από την συγχώνευση της Φ.Κ. Παρί που είχε ιδρυθεί το 1969 και της Σταντ Σεν-Ζερμέν με έτος ίδρυσης το 1904.
Παρούσα στη πρώτη κατηγορία από το 1974, η Παρί ΣΖ αποτελεί από το 2007 τον Γαλλικό σύλλογο με την μεγαλύτερη σε διάρκεια συνεχόμενη παρουσία στο πρωτάθλημα: Η σεζόν 2013-2014 αποτελεί την 40ή συνεχόμενη σεζόν της στην ελίτ του Γαλλικού ποδοσφαίρου. Η ομάδα έχει κατακτήσει συνολικά 5 φορές το Γαλλικό πρωτάθλημα, 9 το Κύπελλο Γαλλίας, 3 το Λιγκ Καπ και 1 το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης το 1996, το μοναδικό που έχει κατακτήσει ποτέ Γαλλική ομάδα. Παρά το νεαρό της ύπαρξής της, οι ευρωπαϊκές της επιδόσεις την κατατάσσουν στην τρίτη θέση της σχετικής κατάταξης μεταξύ των Γαλλικών ομάδων (και στην 49η σε ευρωπαϊκή κλίμακα) για την κατάταξη των ποδοσφαιρικών ομάδων του 20ού αιώνα σύμφωνα με το IFFHS.
Η Παρί Σεν-Ζερμέν δίνει τις εντός έδρας αναμετρήσεις της στο Παρκ Ντε Πρενς από τον Ιούλιο του 1974 και χρησιμοποιεί ως προπονητικό κέντρο το Camp des Loges ιδιοκτησία που κληρονόμησε από την Σταντ Σεν-Ζερμεν. Με πρόεδρο τον Ντανιέλ Εκτέρ και στη συνέχεια τον Φρανσίς Μπορελί, αγοράστηκε το 1991 από τον κάτοχο των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του πρωταθλήματος, Canal+, το οποίο οδήγησε την ομάδα του Παρισιού σε ορισμένες επιτυχίες στη διάρκεια των πρώτων ετών παρουσίας του στα διοικητικά του συλλόγου. Το 2006, η ΠΣΖ πέρασε στα χέρια της αμερικάνικης επενδυτικής εταιρείας Colony Capital, η οποία έδειχνε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσεχή ανακαίνιση του Παρκ Ντε Πρενς. Το 2011 και το 2012, η Qatar Investment Authority, βασιλική επενδυτική εταιρεία του Εμιράτου του Κατάρ, αγόρασε με την σειρά της την ομάδα, προσφέροντάς της, με αυτό τον τρόπο, αξιόλογα χρηματικά ποσά και κάνοντάς την τμήμα του νέου αθλητικού συλλόγου της Παρί Σεν-Ζερμέν. Ο Νασέρ Αλ-Κελαϊφί ανέλαβε χρέη προέδρου του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου.
ΤΟ ΣΗΜΑ... Το εμβληματικό σήμα της Παρί ΣΖ, συχνά αποκαλούμενο και σήμα «Tour Eiffel», αποτελείται από μια αναπαράσταση του Πύργου του Άιφελ σε κόκκινη απόχρωση πάνω από μια άσπρη κούνια, η οποία αναπαριστά την βασιλική κούνια του εμβλήματος της πόλης του Σεν-Ζερμεν-Αν-Λαι όπου γεννήθηκε ο Λουδοβίκος ΙΔ΄, σε μπλε φόντο. Έκανε την εμφάνισή του στη διάρκεια της σεζόν 1972-1973, πριν από τον άφιξη του Εκτέρ. Η προσαρμογή του, με την προσθήκη του Παρκ Ντε Πρενς, έκανε την εμφάνισή της στα μέσα της δεκαετίας του 1970 στο merchandising του συλλόγου, όμως δεν χρησιμοποιήθηκε ως επίσημο σήμα της ομάδας παρά μόνο το 1982.
Τη σεζόν 1986-1987, ο σύλλογος υιοθέτησε ένα νέο σήμα για την εμφάνισή του. Ουσιαστικά, δεν επρόκειτο για το σήμα, αυτό καθ' αυτό του συλλόγου, αλλά αυτού του Παρισιού ως υποψήφιας πόλης για την διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 1992. Το 1992, λίγο καιρό μετά την εξαγορά του συλλόγου από το Canal+, το κύριο σήμα του συλλόγου άλλαξε ολοκληρωτικά.
Επισήμως, έπαψε να χρησιμοποιείται το 1996, όμως παρέμεινε σε χρήση, ορισμένες φορές, από την διοίκηση του συλλόγου στη διάρκεια των αμέσως επόμενων ετών. Το σήμα «Tour Eiffel», αρκετά συχνά τροποποιήσιμο ή αλλασόμενο, πραγματοποίησε, από εκείνη την στιγμή, την επιστροφή του, τόσο στις εμφανίσεις της ομάδας όσο και εντός των διοικητικών κλιμακίων του συλλόγου της Γαλλικής πρωτεύουσας.
ΠΗΓΗ: Αναμνήσεις Μιας Φανέλας (https://www.facebook.com/groups/401067926575947/)
Δείτε το αφιέρωμα του Campion.gr στο Παρκ Ντε Πρενς εδώ.