Όταν ο δικτάτορας Φράνκο εκτέλεσε τον πρόεδρο της Μπαρσελόνα

Ήταν 6 Αυγούστου του 1936 όταν ο Τζουσέπ Σουνιόλ, Πρόεδρος της Μπαρσελόνα, εκτελείται από στρατιώτες του Φράνκο στη Σιέρα ντε Γκουανταράμα.
Sunol-1
Ο Τζουσέπ Σουνιόλ (με το τσιγάρο) με τον Πρόεδρο της Καταλονίας, Γιουίς Κομπάινς (στα αριστερά του) τον Μάη του 1936, δύο μήνες πριν ξεσπάσει ο ισπανικός εμφύλιος πόλεμος. Ανήκαν και οι δύο στην εθνικιστική δημοκρατική αριστερά που μαχόταν για την ανεξαρτησία της Καταλονίας.
Sunol-2
Μετά την επικράτηση του Φράνκο και την κατάληψη της Καταλονίας από τις δυνάμεις του το 1939, ο Γιουίς Κομπάινς αναζήτησε καταφύγιο στη Νότια Γαλλία, αλλά συνελήφθη από την Γκεστάπο, και παραδόθηκε στους φρανκιστές.
Καταδικάστηκε σε θάνατο, βασανίστηκε και εκτελέστηκε τον Οκτώβρη του 1940, φωνάζοντας «Per Catalunya!» («Για την Καταλονία!»). Στη φωτογραφία, ο Γιουίς Κομπάινς (με το μαντήλι) στις φυλακές του Φράνκο μαζί με άλλους υπουργούς της βραχύβιας κυβέρνησης της Καταλονίας. Το Ολυμπιακό Στάδιο της Βαρκελώνης φέρει σήμερα το όνομά του.
Sunol-3
Ο Τζουσέπ Σουνιόλ εξελέγη Πρόεδρος της Μπαρσελόνα τον Ιούλιο του 1935. Προσπάθησε να ανορθώσει την δύσκολη τότε οικονομική κατάσταση του συλλόγου και να του δώσει συγχρόνως μία νέα αγωνιστική πνοή, προσλαμβάνοντας έναν πετυχημένο προπονητή, τον ιρλανδό Πάτρικ Ο’ Κόνελ, που είχε κατακτήσει το ισπανικό πρωτάθλημα το 1935 με την ομάδα της Σεβίλλης.
Λίγες μέρες μετά το ξέσπασμα του εμφυλίου πολέμου, ο Τζουσέπ Σουνιόλ ταξίδεψε στην Μαδρίτη για να παραδώσει κάποια μηνύματα στην δημοκρατική κυβέρνηση. Στο δρόμο της επιστροφής, έγινε αντιληπτός από στρατιώτες του Φράνκο, συνελήφθη και εκτελέστηκε επί τόπου στη Σιέρα ντε Γκουανταράμα.
Sunol-4
Η μεγαλειώδης κηδεία του Τζουάν Γκαμπέρ, πρώην ποδοσφαιριστή και ιδρυτή της Μπαρσελόνα. Αυτοκτόνησε το 1930, μην αντέχοντας τον εξοστρακισμό του από τον σύλλογο.
Έχοντας – και αυτός – υποστηρίξει (παρ’ότι Ελβετός) το αίτημα της ανεξαρτησίας της Καταλονίας, αναγκάστηκε το 1925 από την δικτατορία του Πρίμο ντε Ριβέρα να εγκαταλείψει την Ισπανία.
Αργότερα, όταν μπόρεσε να επιστρέψει στην Βαρκελώνη, οι αρχές του απαγόρευσαν κάθε επαφή με τον σύλλογό του, επειδή το 1925, επί δικής του προεδρίας, οι οπαδοί της Μπάρσα είχαν τραγουδήσει τον αγγλικό ύμνο και γιουχάρει τον ισπανικό.
Sunol-5
Ο προπονητής Πάτρικ Ο’ Κόνελ. Αναλαμβάνοντας την Μπαρσελόνα εν μέσω θυελλωδών καταστάσεων, συνόδευσε το 1937 την ομάδα του στην περιοδεία της στις ΗΠΑ και το Μεξικό, μία περιοδεία που έμοιαζε περισσότερο με εξορία μακριά από τα δεινά του εμφυλίου και τις απειλές …κολλεκτιβοποίησης του συλλόγου από το ισχυρό αναρχικό κίνημα της Βαρκελώνης. Στη διάρκεια της περιοδείας αυτής, εξάλλου, πολλοί παίκτες αποσκίρτησαν από την ομάδα για να ζητήσουν πολιτικό άσυλο στο Μεξικό και τη Γαλλία.
Sunol-6
Εξέδρα και ποδοσφαιριστές στη δεκαετία του ’30. Ένα επίσημο δελτίο της διοίκησης ανέφερε το 1932 πως «η δημοτικότητα του Συλλόγου δεν έχει να κάνει μόνο με τον αθλητικό του χαρακτήρα», υπονοώντας τις πολιτικές και κοινωνικές τοποθετήσεις του.
Sunol-7
Η ομάδα της περιοδείας του 1937
Sunol-8
Sunol-9
Ο ποδοσφαιριστής της Μπαρσελόνα, Άνχελ Αρότσα, ένας από τους κορυφαίους σκόρερ στην ιστορία του συλλόγου με 215 γκολ σε 207 παιχνίδια. Προσχώρησε στις δυνάμεις του Φράνκο και σκοτώθηκε στο μέτωπο του ποταμού Έβρο το 1938.
Sunol-10
Φωτογραφία του Αγκουστί Σεντέγιες. Μαχητές των δημοκρατικών δυνάμεων καλύπτονται πίσω από σκοτωμένα άλογα στους δρόμους της Βαρκελώνης.
Sunol-11
Πολιτοφυλακή στην Βαρκελώνη.
Sunol-13
Η κηδεία στην Βαρκελώνη του αναρχικού ηγέτη Μπουεναβεντούρα Ντουρούτι το Νοέμβρη του 1936, στην οποία παραβρέθηκαν 250.000 άνθρωποι.
Sunol-13

Βαρκελώνη, Ιούλιος 1936. Μαχητές της ισχυρής αναρχο-συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας CNT (Confederación Nacional del Trabajo – Εθνική Συνομοσπονδία της Εργασίας).
Sunol-14
Sunol-15
Ο βομβαρδισμός της Βαρκελώνης στις 16 Μαρτίου 1938 από τις συνασπισμένες αεροπορικές δυνάμεις του Μουσολίνι, του Χίτλερ και του Φράνκο. Προκάλεσε 3.000 θύματα.
Ανάμεσα στα κατεστραμμένα κτήρια, ήταν και τα γραφείο του συλλόγου της Μπαρσελόνα. Μετά την κατοχή της Βαρκελώνης και ολόκληρης της Καταλονίας, απαγορεύτηκαν οι σημαίες και τα καταλανικά σύμβολα, όπως και κάθε αναφορά στην καταλανική αυτοδιάθεση.
Sunol-16
Η αστυνομία του Φράνκο κυρίαρχη του γηπέδου της Μπαρσελόνα.
* Το άρθρο αναδημοσιεύεται από το Blaugrana.gr, συνεργάτη του Campion.gr.