Γκάμπορ Κίραλι: Ένας ήρωας με... πιτζάμες!

Σε μια εποχή που ακόμα και το... λουκ μετράει στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, ο Γκάμπορ Κίραλι ετοιμάζεται να γίνει ο βετεράνος που θα ντεμπουτάρει σε Euro. Και ο πρώτος που δεν θα φορά σορτσάκι!
Πολλοί χαρακτηρίζουν τη μορφή του καλτ. Άλλοι θεωρούν την εμφάνισή του ξεπερασμένη. Η γούρικη φόρμα (πιτζάμα, κοροϊδευτικά για κάποιους) του Ούγγρου τερματοφύλακα θα πλυθεί, θα σιδερωθεί και θα μπει στη βαλίτσα για να ταξιδέψει το επόμενο καλοκαίρι στη Γαλλία, καθώς η Ουγγαρία πήρε την πρόκριση για το Euro. Ο 39χρονος τερματοφύλακας ετοιμάζεται έτσι να γίνει ο γηραιότερος που όχι μόνο θα πάρει μέρος στη διοργάνωση, αλλά και ο μεγαλύτερος σε ηλικία που θα κάνει ντεμπούτο σε αυτήν. Θα έχει πατήσει τα δεύτερα - άντα τότε! Μπορεί να πέρασαν αρκετά χρόνια, αλλά τελικά ήρθε η στιγμή να δικαιωθεί η... φόρμα!
Δεν τον ενδιαφέρει να είναι μοντέρνος, απλά να είναι αποτελεσματικός. Ο Γκαμπόρ Κίραλι βοήθησε καθοριστικά τους Μαγυάρους να πάρουν το εισιτήριο για τα γήπεδα της Γαλλίας και να βρεθούν στα τελικά της διοργάνωσης για πρώτη φορά μετά από 54 χρόνια. Ειδικά οι επεμβάσεις του στον πρώτο αγώνα των πλέι οφ κόντρα στη Νορβηγία ήταν αποφασιστικές. Δεν έχει τατουάζ, δεν έχει φράντζα, δεν τον ενδιαφέρει να δείχνει ωραίος την ώρα του αγώνα. «Δεν είμαι τοπ μόντελ, είμαι ποδοσφαιριστής» είναι το μότο του.

«Χρησιμοποιώ τη φόρμα για να με προστατεύει. Εκεί που μεγάλωσα, γύρω από το γήπεδο, υπήρχαν κλαδιά και πέτρες και φορούσα τη φόρμα για να ελαχιστοποιήσω τους τραυματισμούς. Θυμάμαι πολύ λίγα παιχνίδια στην καριέρα μου στα οποία φόρεσα σορτς. Στο σπίτι δεν φοράω φόρμα» έχει πει σε συνέντευξή του στη «Bild».
Εκτός του ότι νιώθει άνετα στη φόρμα-πιτζάμα του, αυτή έχει αποδειχθεί και γούρικη... «Όσο πιο πολλά καλά παιχνίδια έκανα, τόσο πιο πολύ φορούσα την φόρμα μου. Έχω πραγματοποιήσει πολλά εξαιρετικά παιχνίδια με την γκρι φόρμα μου ειδικά με την Χέρτα Βερολίνου στο Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά και στην εθνική ομάδα. Φοράω φόρμα από το 1996. Θυμάμαι μια μέρα η μαύρη ήταν για πλύσιμο και έτσι αναγκάστηκα να συμβιβαστώ με την γκρι. Μείναμε αήττητοι για οκτώ ή εννιά παιχνίδια και σωθήκαμε από τον υποβιβασμό. Έτσι τις καθιέρωσα. Ήταν οι τυχερές μου φόρμες, δεν θα μπορούσα να τις αλλάξω» λέει και ξαναλέει και φυσικά ουδεμία σημασία δίνει σε όσους τον σχολιάζουν αρνητικά. «Δεν έχει σημασία τι φοράς, αρκεί να είσαι αποτελεσματικός» είναι η αποστομωτική απάντησή του.


ΠΗΓΗ: sdna.gr