To δράμα του Fernando Ricksen

Η μάχη του θρύλου των Rangers, Fernando Ricksen, με τη motor neurone disease γίνεται όλο και πιο δραματική με τον 39χρονο παλιό παίκτη των Gers, να χάνει και την ικανότητα της ομιλίας του και να επικοινωνεί πια μόνο μέσω μυνημάτων με τη γυναίκα του.
Η motor neurone disease, είναι μια νόσος νευρολογικών διαταραχών που επηρεάζουν επιλεκτικά τους κινητικούς νευρώνες, τα κύτταρα που ελέγχουν την εθελοντική δραστηριότητα των μυών. Από αυτό έπασχε κι ο θρύλος της Celtic, Jimmy Johnstone, που πέθανε στις 13 Μαρτίου του 2006.
Ο Ricksen έχει χάσει την ικανότητα να εκτελεί απλές καθημερινές ενέργειες όπως το να οδηγήσει αυτοκίνητο ή να δέσει τα κορδόνια του. Ο παλιός παίκτης των Rangers είχε αναφερθεί στην επιδείνωση της κατάστασης του σε μια ανανεωμένη έκδοση του βιβλίου του, Fighting Spirit.
“Τα δάχτυλα μου έχουν αρχίσει να στραβώνουν και πρόσεξα ότι η Veronika άρχισε να μην με καταλαβαίνει όταν μιλάω. Δυσκολεύομαι ακόμα και να καταπιώ, με το ζόρι δένω τα κορδόνια μου και δεν μπορώ ούτε ένα φλιτζάνι να σηκώσω με το ένα χέρι,” γράφει ο Ricksen, αναφέροντας επίσης:
“Εχω συνειδητοποιήσει, να πάρει, ότι είμαι πολύ άρρωστος και δεν πρόκειται να καλυτερέψω, ξέρω ότι δε θα μπορέσω να κόψω κρέας ξανά, ή να οδηγήσω αυτοκίνητο. Δεν έχω τη δύναμη. Είμαι καταδικασμένος να επικοινωνώ μόνο μέσω WhatsApp. Η φωνή μου δε θα επανέλθει.”
Παρά τη δραματική του κατάσταση ο Ricksen δείχνει δυνατός κι αποφασισμένος να παλέψει.
“Θα μπορούσε να ήταν και χειρότερα. Ενάμιση χρόνο μετά τη διάγνωση, δεδομένων των συνθηκών, θα μπορούσε να είναι πολύ χειρότερα,” παραδέχεται ο παλιός άσσος του Ibrox καταλήγοντας:
“Έχω κακές μέρες, αλλά αυτό είναι φυσικό. Θέλω μόνο να ζήσω. Θέλω να δω την κόρη μου να μεγαλώνει, θέλω να κάνω τα πάντα. Κάνω σχέδια για το υπόλοιπο της ζωής μου, όχι το τέλος της.
Το δράμα αλλά κι η θέληση για ζωή του Fernando Ricksen έχει συγκινήσει πολλούς κι η συμπαράσταση είναι μεγάλη, ακόμα κι από οπαδούς της Celtic που θυμούνται ότι από αυτή τη νόσο πέθανε ο αγαπημένος τους Jinky.
Δυστυχώς δεν έχει βρεθεί ακόμα θεραπεία για τη συγκεκριμένη νόσο και σε όλες τις περιπτώσεις η κατάσταση είναι μη αναστρέψιμη. Ευχή όλων είναι ο Ricksen να είναι ο πρώτος που θα τη νικήσει, με τη θέληση και τη στάση ζωής του να είναι αφήνει ελπίδες.