Εικοσιένα χρόνια από τη δολοφονία του Αντρές Εσκομπάρ

Όλοι θυμόμαστε το Μουντιάλ του 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ. Η πιο χαρακτηριστική φάση ήταν εκείνη του Roberto Baggio με το χαμένο πέναλτι στον τελικό, στο οποίο έχει γίνει αφιέρωμα σε παλαιότερη ανάρτηση του Campion.gr. Άλλη μία χαρακτηριστική στιγμή, αλλά και τραγική κρίνοντας από την μετέπειτα εξέλιξή της, ήταν το αυτογκόλ που σημείωσε ο Κολομβιανός Andrés Escobar Saldarriaga στον αγώνα της χώρας του εναντίον των διοργανωτών για τη φάση των ομίλων στις 22 Ιουνίου.
Ο γεννημένος το 1967 αμυντικός, στη προσπάθειά του να ανακόψει μία προσπάθεια του John Harkes, σημείωσε ένα αυτογκόλ με αποτέλεσμα να χάσει η Κολομβία με 2-1 και να αποκλειστεί από την επόμενη φάση της διοργάνωσης. Μόλις επέστρεψε στη πατρίδα του, ένας Κολομβιανός ο Humberto Muñoz Castro, έκρινε ότι για το περιστατικό αυτό έπρεπε να πληρώσει με τη ζωή του. Όταν τον συνάντησε έξω από ένα μπαρ, στις 2 Ιουλίου 1994, τον δολοφόνησε με 12 σφαίρες αναφωνώντας σε κάθε μία "ΓΚΟΛ"!
Ο δολοφόνος τιμωρήθηκε με 43 χρόνια φυλάκιση αλλά τελικά αποφυλακίστηκε το 2005. Στη κηδεία του “Gentleman του ποδοσφαίρου” όπως ήταν το προσωνύμιο του, παρέστησαν 120000 άνθρωποι και χτίστηκε άγαλμα προς τιμήν του. Ήταν μόλις 27 ετών...