Άμεση αντικατάσταση του Μπλάτερ ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από τη ΦΙΦΑ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ψήφισμα, με το οποίο ζητεί την «άμεση» αντικατάσταση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την ηγεσία της ΦΙΦΑ, ώστε να μπορέσουν να γίνουν οι «απαραίτητες επείγουσες μεταρρυθμίσεις» στην Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, που έχει συγκλονιστεί από πολλές υποθέσεις διαφθοράς.
Οι ευρωβουλευτές ενέκριναν με πολύ μεγάλη πλειοψηφία, δι ανατάσεως της χειρός, το ψήφισμα αυτό που ετοίμασαν από κοινού οι επτά πολιτικές ομάδες του Ευρωκοινοβουλίου, το οποίο συνήλθε σε ολομέλεια στο Στρασβούργο (Γαλλία).
Σε αυτό το μη δεσμευτικό κείμενο, που έχει αξία ως μέσο πολιτικής πίεσης, οι ευρωβουλευτές εκφράζουν την ικανοποίησή τους «για την παραίτηση του Γιόζεφ Μπλάτερ από την προεδρία της ΦΙΦΑ καθώς και για τις εν εξελίξει ποινικές έρευνες».
Απαιτούν όμως από την οργάνωση να επιλέξει έναν «κατάλληλο προσωρινό πρόεδρο προκειμένου να αντικαταστήσει αμέσως τον Γιόζεφ Μπλάτερ», καθώς ο τελευταίος επιθυμεί να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του, κάτι που δεν προβλέπεται να γίνει πριν από τα τέλη του 2015.
Ο 79χρονος Ελβετός επανεξελέγη στα τέλη Μαΐου στη Ζυρίχη για πέμπτη θητεία εν μέσω ενός παγκόσμιου σκανδάλου διαφθοράς, όμως τέσσερις ημέρες αργότερα ανακοίνωσε την παραίτησή του, λίγες μόλις ώρες μετά τις νέες κατηγορίες που διατυπώθηκαν, αυτή τη φορά με στόχο το δεξί του χέρι, τον Γάλλο Ζερόμ Βαλκ, γενικό γραμματέα της ΦΙΦΑ.
Ωστόσο ο Μπλάτερ αναμένεται να παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο αντικαταστάτης του. Η ΦΙΦΑ ανακοίνωσε χθες πως η ημερομηνία διεξαγωγής του έκτακτου συνεδρίου, στη διάρκεια του οποίου θα εκλεγεί ο διάδοχος του Μπλάτερ, θα ανακοινωθεί τον Ιούλιο, έπειτα από τη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.
Το εκλογικό αυτό συνέδριο αναμένεται να διεξαχθεί μεταξύ Δεκεμβρίου του 2015 και Μαρτίου του 2016, σύμφωνα με τον Ντομένικο Σκάλα, που εποπτεύει τις εκλογικές διαδικασίες της ΦΙΦΑ.
ΠΗΓΗ: Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ΑΠΕ-ΜΠΕ