Εισήγηση για Μουντιάλ το χειμώνα το 2022, αντιδρά η Αγγλική Λίγκα

Ο κύβος ερρίφθη και το Μουντιάλ του 2022, στο Κατάρ, θα είναι το πρώτο στην Ιστορία της διοργάνωσης που θα ξεκινήσει στο τέλος του φθινόπωρου και θα ολοκληρωθεί χειμώνα, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που επικρατούν το θέρος στη χώρα του κόλπου.
Η αρμόδια επιτροπή της FIFA ανακοίνωσε σήμερα την εισήγησή της, που είναι η διεξαγωγή του τουρνουά να ξεκινήσει τον Νοέμβριο και να ολοκληρωθεί έναν μήνα μετά.
Μετά την ανάλυση των δεδομένων για έξι μήνες, η ομάδα εργασίας για τον καταρτισμό του προγράμματος για την περίοδο 2018-2024 εισηγήθηκε ότι ενδεδειγμένη περίοδος για τη διεξαγωγή της τελικής φάσης στο Κατάρ είναι από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.
Η πρόταση φέρεται να έχει τη στήριξη και των έξι ηπειρωτικών ομοσπονδιών, θα πρέπει όμως να συζητηθεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA, που θα συνεδριάσει στη Ζυρίχη στις 19 και 20 Μαρτίου.
Η ομάδα εργασίας προτείνει να μειωθεί η διάρκεια της διοργάνωσης. Ακόμη, εξετάζεται η πιθανότητα τέλεσης του Κυπέλλου Συνομοσπονδιών τον Ιούνιο/Ιούλιο του 2021 σε άλλη χώρα της Ασίας. 
Στις συζητήσεις για την εξεύρεση της καλύτερης δυνατής λύσης συμμετείχαν εκπρόσωποι των συνομοσπονδιών, των εθνικών ομοσπονδιών, των λιγκών, των ομάδων και της ένωσης επαγγελματιών ποδοσφαιριστών, οι διοργανωτές του Μουντιάλ 2022, ακόμη και γιατροί της FIFA.
Το μείζον πρόβλημα, βεβαίως, σε αυτή την περίπτωση είναι ο τρόπος με τον οποίο θα τροποποιηθεί το καλαντάρι εκείνης της χρονιάς, αφού η πρόταση «κόβει» στα τρία την αγωνιστική περίοδο για τις μεγάλες ευρωπαϊκές ποδοσφαιρικές λίγκες.
Όπως είναι διαμορφωμένη τώρα η κατάσταση η Αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, η Γερμανική Μπουντεσλίγκα, η Ισπανική Πριμέρα Ντιβιζιόν, η Ιταλική Serie A και η Γαλλική Ligue 1 θα πρέπει να ξεκινήσουν το πρωτάθλημα, να διακόψουν για το Μουντιάλ και ύστερα να συνεχίσουν εκ νέου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους κορυφαίους άσους του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, ο οργανισμός των οποίων θα δοκιμαστεί σκληρά.
Η πρώτη επίσημη αντίδραση ήρθε από την Αγγλία και τον διευθύνοντα σύμβουλο της Λίγκας, Ρίτσαρντ Σκoύντεμορ. «Είμαι πολύ απογοητευμένος, μιλώ δε όχι μόνο εκ μέρους της Πρέμιερ Λιγκ, αλλά και των υπόλοιπων μεγάλων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων» υπογράμμισε ο Σκούντεμορ.
«Τα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δίνουν τους περισσότερους παίκτες στο Παγκόσμιο Κύπελλο, άρα δεν ξέρω πώς θα συμβιβαστεί η πρόταση της FIFA με τα καλαντάρια των εθνικών λιγκών. Δεν θεωρώ ότι αυτή η εισήγηση είναι για το καλό του ποδοσφαίρου» πρόσθεσε με σαφήνεια ο υψηλόβαθμος παράγοντας.
ΑΠΕ-ΜΠΕ