Μνημείο για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του μυθικού Σάνκλι

Τα αποκαλυπτήρια ενός μνημείου για τα 101 χρόνια από τη γέννηση του μυθικού Μπιλ Σάνκλι, του τεχνικού που έβαλε τις βάσεις για την αυτοκρατορία της Λίβερπουλ στις δεκαετίες του 70 και 80 έγιναν λίγα μίλια έξω από το χωριό όπου πρωτοείδε το φως της ζωής ο θρυλικός Σκωτσέζος τεχνικός.
Δύο επίσης σπουδαίοι «Κόκκινοι», ο επί χρόνια συνεργάτης του Σάνκλι στη δεκαετία του '70 Ρόι Έβανς αλλά και ο σπουδαίος άσος στις χρυσές δεκαετίες του '70 και '80, Άλαν Κένεντι, έλαβαν μέρος στο τελετουργικό της αποκάλυψης ενός νέου μεταλλικού γλυπτού που βρίσκεται στο Μύρκιρκ τέσσερα μίλια μακριά από το Σκωτσέζικο χωριό ανθρακωρύχων Γκένμπακ όπου γεννήθηκε το 1913 ο αλησμόνητος τεχνικός. Το γλυπτό που είναι δημιουργία του καλλιτέχνη Τζον Κρόσμπι τον οποίο βοήθησαν στο έργο του και παιδιά τοπικού δημοτικού σχολείου έχει σχεδιαστεί με πρότυπο τα περίφημα λάβαρα των συνδικάτων που κάποτε ανέμιζαν στο «Άνφιλντ».
Το γιγάντιο αυτό λάβαρο αποτελείται από 100 μεταλλικά φύλλα κάθε ένα εκ των οποίων απεικονίζει μία δοξασμένη στιγμή στη ζωή του μύθου της Λίβερπουλ.
«Είναι μία φανταστική δουλειά με όσους συνέπραξαν στην κατασκευή να έχουν καταφέρει να αποτυπώσουν το πνεύμα και το πάθος του Σάνκλι και του ποδοσφαίρου» δήλωσε ο Έβανς που διετέλεσε τεχνικός της Λίβερπουλ στη δεκαετία του '90 ενώ από την πλευρά του ο Κένεντι επεσήμανε: «Είναι μεγάλη τιμή για μένα να συμμετέχω στα αποκαλυπτήρια του μνημείου, ο Μπίλι ήταν τεράστιος άνδρας και δίχως αυτόν το σωματείο δεν θα ήταν αυτό που είναι σήμερα».
Ο Σάνκλι τον οποίο οι συγγενείς ονόμαζαν Γουίλι έγινε προπονητής της ομάδας του μεγάλου λιμανιού το 1959 και σύντομα όχι απλά την έβγαλε από την ανωνυμία της Β’ κατηγορίας αλλά και  την οδήγησε τα επόμενα χρόνια στην κατάκτηση τριών Πρωταθλημάτων, δύο Κυπέλλων, τεσσάρων Τσάριτι Σιλντ και ενός Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ πριν αποσυρθεί το 1974 και φύγει από τη ζωή οκτώ χρόνια αργότερα σε ηλικία 68 ετών.
Αλλά έβαλε τις βάσεις μίας μεγάλης ομάδας που απογειώθηκε τα επόμενα χρόνια υπό τις οδηγίες του μέχρι τότε βοηθού του, Μπομπ Πέισλι, υπό τις οδηγίες του οποίου η Λίβερπουλ όχι μόνον ήταν η απόλυτη κυρίαρχος στην Αγγλία αλλά και η κορυφαία και πιο επιτυχημένη στην Ευρώπη.
(με πληροφορίες από onsports.gr)