Μεγάλες νίκες Αστέρα και Παναθηναϊκού, έχασε ο ΠΑΟΚ

Αστέρας Τρίπολης-Μακάμπι Τελ Αβίβ 2-0
Η φετινή εποποιία του Αστέρα Τρίπολης στο Γιουρόπα Λιγκ συνεχίζεται, καθώς μετά τον αποκλεισμό της Μάιντς έβαλε πλώρη για να αφήσει εκτός διοργάνωσης και τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, την οποία νίκησε απόψε με 2-0 στην Τρίπολη χάρις στα γκολ των Μάσα (29΄), Ζησόπουλου (47΄) και σε μία εβδομάδα θα υπερασπιστεί στη Λάρνακα ένα σοβαρό πλεονέκτημα, διεκδικώντας για πρώτη φορά την παρουσία του στους ομίλους.
Το κλειστό και συντηρητικό παιχνίδι των δύο ομάδων δεν δημιουργούσε ιδιαίτερες συγκινήσεις στους θεατές του «Θ. Κολοκοτρώνης», έως ότου ένα καλό σουτ του Ρόλε στο 17ο λεπτό ανάγκασε τον Χουάν Πάμπλο σε σωτήρια επέμβαση. Στην επόμενη ευκαιρία τους οι Αρκάδες άνοιξαν το σκορ, με δυνατό σουτ του Μάσα που αποδεικνύεται «εκτελεστής» για τους αντίπαλους του Αστέρα στη διοργάνωση.
Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με νέο γκολ για τους Πελοποννήσιους, καθώς σε φάση διαρκείας ο Μάσα γύρισε την μπάλα και ο Ζησόπουλος με προβολή την έστειλε στα δίχτυα. Η Μακάμπι προσπάθησε να αντιδράσει και απείλησε την εστία του Θεοδωρόπουλου, αρχικά στο 53΄ με σουτ του Ζάχαβι και στη συνέχεια στο 57΄ με τον Μπεν Μπασάτ, ο οποίος πέρασε και τον τερματοφύλακα του Αστέρα αλλά αστόχησε σε άδειο τέρμα.
Οι γηπεδούχοι από την πλευρά τους είχαν στο δεύτερο ημίχρονο ένα καλό σουτ του Ντε Μπλάσις που έφυγε δίπλα από το δοκάρι (79΄), ενώ έχασαν μεγάλη ευκαιρία με τον Μπαράλες στο 85ο λεπτό, όταν ο Αργεντινός απέναντι από τον Χουάν Πάμπλο επιχείρησε ανεπιτυχώς να τον «κρεμάσει», ενώ οι ευκαιρίες στον αγώνα ολοκληρώθηκαν στο 86΄, όταν ο Ζάχαβι νικήθηκε από τον Θεοδωρόπουλο. 
Παναθηναϊκός-Μίντιλαντ 4-1
Με ηγέτη και σκόρερ το Μάρκους Μπεργκ, που πέτυχε χατ τρικ, ο Παναθηναϊκός νίκησε με 4-1 τη Μίντιλαντ στο «Απόστολος Νικολαΐδης», και ουσιαστικά εξασφάλισε την πρόκρισή του στους ομίλους του Europa League. Η ρεβάνς θα διεξαχθεί την επόμενη Πέμπτη στη Δανία.
Ο Παναθηναϊκός επιδίωξε και κατάφερε να σφραγίσει την πρόκρισή του από το πρώτο ματς των πλέι οφ της διοργάνωσης, καθώς απέναντί του είχε μία ομάδα με τρομερά αμυντικά κενά. Πέτυχε τέσσερα γκολ, έχασε άλλα τόσα και σε γενικές γραμμές έδειξε ότι δεν θα έχει πρόβλημα στη ρεβάνς με τους Σκανδιναβούς, αρκεί να είναι σοβαρός και να μην επαναπαυθεί στο προβάδισμα που απέκτησε μετά τη σημερινή αναμέτρηση.
Με τον Μπεργκ να κάνει τη διαφορά στην επίθεση και να εκθέτει τα στόπερ της Μίντιλαντ, η ελληνική ομάδα κατάφερε να αντεπεξέλθει αμέσως από τη «ψυχρολουσία» που δέχτηκε στο ξεκίνημα και θα μπορούσε στην επανάληψη να πετύχει κι άλλα γκολ, αλλά ο Σουηδός και ο Καρέλης αστόχησαν από πλεονεκτικές θέσεις.
Οι «Πράσινοι» έχασαν δύο μεγάλες ευκαιρίες στα πρώτα 10 λεπτά του ματς, αλλά όπως έγινε και με τη Σταντάρ Λιέγης δέχτηκαν και πάλι ένα... φθηνό γκολ.
Στο 6΄ από γυριστή κεφαλιά του Μπεργκ, ο Καρέλης βρέθηκε μόνος του απέναντι στον Χάουγκαρντ, αλλά καθυστέρησε να πλασάρει κι έχασε τεράστια ευκαιρία για να βάλει μπροστά τους «Πράσινους».
Σα να μην έφτανε αυτό, στο 13΄, από το τραγικό λάθος του Κοτσόλη μετά το μακρινό φάουλ του Λάουρντσεν, η μπάλα κατέληξε στα δίχτυα και με τον τρόπο αυτό η Μίντιλαντ άνοιξε το σκορ (0-1).
Μπροστά σε αυτή την εξέλιξη ο Μάρκους Μπεργκ πήρε την κατάσταση στα χέρια του. Στο 20΄ ο Καρέλης ανατράπηκε στην περιοχή από τον Σβιατσένκο και ο Νορβηγός αξιοποίησε το πέναλτι  ισοφαρίζοντας στο 21΄ σε 1-1. Τρία λεπτά μετά από εξαιρετική ενέργεια και ασίστ του Καρέλη, ο Μπεργκ και πάλι βρέθηκε στο πρώτο δοκάρι και με εξαιρετικό πλασέ έβαλε μπροστά το «Τριφύλλι» (2-1).
Ο Παναθηναϊκός χωρίς να είναι ιδιαίτερα καλός κυριάρχησε στον αγωνιστικό χώρο μετά το δεύτερο γκολ που πέτυχε και ακριβώς στην εκπνοή του πρώτου μέρους εκμεταλλεύτηκε τα αμυντικά κενά των Δανών. Από τη σέντρα ακριβείας του Τριανταφυλλόπουλου, ο Μπεργκ στο δεύτερο δοκάρι με σουτ πάνω στην κίνηση έκανε το 3-1 μέσα σε αποθέωση.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με δύο τεράστιες ευκαιρίες για τους γηπεδούχους στο πρώτο πεντάλεπτο. Ο Καρέλης στο 46΄ βρέθηκε σε θέση βολής, αλλά ο Χάουγκαρντ έδιωξε σωτήρια σε κόρνερ, ενώ στο 49΄ ο Μπεργκ σε ανεπανάληπτο τετ-α-τετ με το Δανό τερματοφύλακα έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.
Τα πράγματα δυσκόλεψαν ακόμη περισσότερο για τη Μίντιλαντ στη συνέχεια, καθώς ο Σβιατσένκο στο 58΄ αποβλήθηκε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για φάουλ στον Καρέλη.
Στο 81΄ η αριθμητική ισορροπία αποκαταστάθηκε στον αγωνιστικό χώρο με την αποβολή του Τριανταφυλλόπουλου με δεύτερη κίτρινη κάρτα, ωστόσο, στο 89΄ ήρθε και το τέταρτο γκολ για τους «Πράσινους», μετά την προσπάθεια του Νάνο και το αυτογκόλ του Λάουρτσεν.
Ζίμπρου-ΠΑΟΚ 1-0
Ένα γκολ του Μπούργκιου, στο 79ο λεπτό του αγώνα, έδωσε τη νίκη με 1-0 στη γηπεδούχο Ζίμπρου επί του ΠΑΟΚ, στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα για τα πλέι οφ του Γιουρόπα Λιγκ κι έκανε περίπλοκη τη ρεβάνς της Τούμπας για τον «Δικέφαλο» απέναντι στους Μολδαβούς, την άλλη Πέμπτη.
Οι γηπεδούχοι είδαν τις προσπάθειές τους να καρποφορούν στο 79΄ με τον Μπουργκίου, ο οποίος εκμεταλλεύτηκε την αδράνεια των αντίπαλων ποδοσφαιριστών σε εκτέλεση κόρνερ.
Στο 90΄ μάλιστα η Ζίμπρου είχε μεγάλη ευκαιρία για να διπλασιάσει τα τέρματα της με τον Αλεξέεφ, ο οποίος με σουτ στην κίνηση σημάδεψε το δοκάρι του Γλύκου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ