Παγκόσμια πρωταθλήτρια η Γερμανία

Με ένα γκολ του Γκέτσε στην παράταση (113΄), η Γερμανία λύγισε με 1-0 την Αργεντινή στο Μαρακανά και στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια για 4η φορά στην Ιστορία της. Σε έναν συγκλονιστικό τελικό, τα «Πάντσερ» κατάφεραν να ξεπεράσουν στην παράταση το μεγάλο εμπόδιο της Αργεντινής με 1-0 (0-0 κ.α.) στο Μαρακανά και να φτάσουν μετά από 24 χρόνια στην κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου του Παγκοσμίου Κυπέλλου για 4η φορά, φτάνοντας την Ιταλία, που έχει ένα λιγότερο από την Βραζιλία.
Σημαντικές ευκαιρίες για να σκοράρουν είχαν και δύο ομάδες, όμως, οι Γερμανοί αποδείχθηκαν πιο αποτελεσματικοί στον έξτρα χρόνο, στερώντας από την «Αλμπισελέστε» την ευκαιρία να κατακτήσει το τρόπαιο για 3η φορά και μάλιστα μέσα στο έδαφος της μισητής αντιπάλου της, της Βραζιλίας.
Η Αργεντινή προσπάθησε στο ξεκίνημα να πιέσει και να βγάλει φάσεις, αλλά η Γερμανία κατάφερε να κλείσει τους χώρους στους αντιπάλους της. Η πρώτη μεγάλη φάση σημειώθηκε στο 21΄ με τον Ιγκουαΐν να βγαίνει απέναντι στον Νόιερ μετά από λάθος του Κρόος, όμως ο Αργεντίνος επιθετικός έστειλε την δίπλα από το δοκάρι του Γερμανού πορτιέρο. Ακολούθησε το ακυρωθέν γκολ του Ιγκουαΐν στο 30' ως οφσάιντ.
Στο 37΄ πήγε να απαντήσει η Γερμανία με ένα δυνατό σουτ του Σίρλε, που είχε περάσει ως αλλαγή στο 31΄ στη θέση του Κράμερ, το οποίο απέκρουσε ο Ρομέρο, όμως και σε αυτή τη φάση σηκώθηκε σωστά το σημαιάκι του επόπτη για οφσάιντ. Τρία λεπτά αργότερα (40΄) η Αργεντινή έφτασε σε μία ακόμη μεγάλη φάση με τον Μέσι, αλλά ο Μπόατενγκ κατάφερε να διώξει και να σώσει την εστία της ομάδας του από βεβαιη παραβίαση.
Ο Κροος απάντησε με ένα καλό σουτ στο 43΄, όμως ο Ρομέρο δεν ανησύχησε, ενώ στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους χάθηκε η μεγαλύτερη ευκαιρία για τα "Πάντσερ" με τον Χέβεντες να στέλνει την μπάλα στο δοκάρι του Ρομέρο, μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα δεξιά.
Με πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Αργεντινή ξεκίνησε και το δεύτερο ημίχρονο του αγώνα, με τον Μέσι να χάνει τεράστια ευκαιρία για να σκοράρει με ένα διαγώνιο σουτ από τα αριστερά στο 47΄. Οι Γερμανοί από πλευράς τους έφτασαν σε δύο καλές ευκαιρίες στο 62΄ και στο 71΄ με τους Οζίλ και Σίρλε, οι τελευταίοι όμως δεν βρήκαν τον στόχο, όπως και ο Κρόος με το καλό σουτ που έπιασε από το ύψος της μεγάλης περιοχής στο 82΄. Μέχρι τη λήξη της κανονικής περιόδου δεν σημειώθηκε κάποια άλλη μεγάλη φάση, με αποτέλεσμα το 0-0 να παραμείνει και το ματς να οδηγηθεί στην παράταση.
Στον έξτρα χρόνο η πρώτη καλή ευκαιρία ανήκε στην Γερμανία, αλλά το δυνατό σουτ του Μίλερ στο 91΄ απέκρουσε επιτυχώς ο Ρομέρο. Η απάντηση της Αργεντινής ήρθε με μία ακόμη πιο μεγάλη φάση στο 97΄ με τον Παλάσιο, όμως η λόμπα του Αργεντινού δεν ήταν αρκετή για να νικήσει τον Νόιερ.
Ό,τι δεν κατάφερε σε αυτό το λεπτό η «Αλμπισελέστε», το πέτυχε λίγο αργότερα η Γερμανία. Στο δεύτερο μέρος της παράτασης ο Μάριο Γκέτσε με ένα σουτ στο 113΄, μετά από ενέργεια του Σίρλε, έγραψε το 1-0, δίνοντας το έναυσμα για πανηγυρισμούς και χαρίζοντας στην ομάδα του το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας.
Η Γερμανία έγινε η πρώτη ευρωπαϊκή ομάδα που κατακτά το Παγκόσμιο Κύπελλο σε νοτιοαμερικανικό έδαφος.
Οι συνθέσεις:
Γερμανία ( Γιόακιμ Λεβ): Νόιερ, Λαμ, Χούμελς, Μπόατενγκ, Χέβεντες, Σβαϊνστάιγκερ, Κράμερ (31’ Σίρλε), Μίλερ, Κρόος, Οζίλ (118' Μερτεσάκερ), Κλόζε (88’ Γκέτσε).
Αργεντινή (Αλεχάντρο Σαμπέγια): Ρομέρο, Ζαμπαλέτα, Ντεμικέλις, Γκαράι, Ρόχο, Έντσο Πέρες (86’ Γκάγκο), Μασεράνο, Μπίλια, Λαβέτσι (46’ Αγουέρο), Ιγκουαΐν (78’ Παλάσιο), Μέσι.
Αντίστοιχα, η "Χρυσή Μπάλα" απονεμήθηκε στον Λιονέλ Μέσι, αλλά φυσικά η διάκριση αυτή δεν ήταν αρκετή για να μετριάσει την λύπη του Αργεντινού σούπερ σταρ για τον χαμένο τελικό, τον δεύτερο απέναντι στην Γερμανία μετά το 1990.
ΑΠΕ-ΜΠΕ