Η γέννηση μιας αγκαλιάς

Γράφει ο Μάνος Κασσωτάκης από το topleague.gr
Υπάρχουν αγώνες ποδοσφαίρου σημαντικότεροι από τους άλλους και πολλές φορές θα έχετε προσέξει σε τέτοια ματς τους παίκτες να συγκεντρώνονται στη σέντρα σχηματίζοντας κύκλο, δίνοντας έναν άτυπο όρκο νίκης.
Η ομάδα που το εφαρμόζει περισσότερο από κάθε άλλη, είτε πρόκειται για σημαντικό παιχνίδι είτε απλά για μια φιλική αναμέτρηση, είναι η Celtic γιατί αυτή το ξεκίνησε.
Ο κύκλος αυτός ονομάζεται “Ηuddle”, “αγκαλιά” όπως μπορούμε να αποδώσουμε καλύτερα τη λέξη (στα Ελληνικά), που υποδηλώνει συγκέντρωση, “πηγαδάκι” αν προτιμάτε κι αποτελεί πια μέρος της κουλτούρας, της κοινωνικής δομής της Celtic και είναι ευρύτερα γνωστή ως “Celtic Huddle” ή “The Huddle”. Η Celtic ήταν -όπως προαναφέραμε- η ομάδα που έκανε κάτι τέτοιο για πρώτη φορά σε ποδοσφαιρικό αγώνα. 
To πρώτο ποδοσφαιρικό Huddle
Η πρώτη …αγκαλιά έγινε σαν σήμερα πριν από 19 χρόνια στη μικρή πόλη Jheringsfehn, στο Βορρά της Γερμανίας. Η Celtic έδινε ένα φιλικό με την Kickers Emden, στο οποίο τελικά ηττήθηκε με 2-0, στις 23 Ιουλίου του 1995.
Ο άνθρωπος που την επινόησε δεν είναι άλλος από τον Tony Mowbray, που ήταν τότε παίκτης της Celtic κι έμελλε 15 χρόνια αργότερα να γίνει και προπονητής της.
Ο ίδιος ο Mowbray είχε δηλώσει ότι ήταν μια κίνηση που είχε σκοπό να ενώσει, να φέρει τους παίκτες πιο κοντά, τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Kάθε παίκτης θέλει να αφήσει κάτι πίσω του για να τον θυμούνται και μπορώ να πω ότι είμαι ο εμπνευστής της…αγκαλιάς στη Celtic. Είμαι πολύ χαρούμενος που βλέπω ότι συνεχίζεται εντονότερη από ποτέ, γιατί σκοπό έχει να ενώσει τους παίκτες, αλλά και τους οπαδούς. Είναι μέρος της ιστορίας της Celtic τώρα”.
Υπάρχει μια φήμη, που θέλει το Mowbray να την εμπνεύστηκε ως φόρο τιμής στη σύζυγό του Bernadette, η οποία πέθανε από καρκίνο του στήθους, όταν ο Άγγλος αγωνιζόταν στη Celtic. Ο ίδιος όμως έχει αρνηθεί κατηγορηματικά κάτι τέτοιο υποστηρίζοντας ότι έχει να κάνει μόνο με την ενότητα της ομάδας.
Οι πρώτοι 11 που σχημάτισαν την αγκαλιά ήταν οι Pat Booner, Lee Martin, Malky Mackay, Tony Mowbray, Tosh McKinlay, Rudi Vata, Peter Grant, John Collins, Pierre van Hooijdonk, Andy Walker και Brian McLaughlin.
Ο Andy Walker θυμάται τη στιγμή και σχολιάζει: “Η αγκαλιά έχει μεγαλώσει πέρα από κάθε προσδοκία, κανείς μας δεν περίμενε ότι θα εξελιχθεί έτσι. Ξέραμε ότι κανείς δεν μπορεί να είναι για πάντα στην ομάδα, ήταν όμως σημαντικό για κάθε νεοφερμένο να καταλάβει ότι είναι πολύ ξεχωριστό να αποτελεί μέρος της Celtic”.
Το πρώτο Huddle στο Celtic Park

Η πρώτη φορά που έγινε η αγκαλιά στο Celtic Park, ήταν στις 5 Αυγούστου του 1995, σε ένα φιλικό με τη Newcastle που έληξε 1-1. Την ενδεκάδα που τη σχημάτισε αποτελούσαν οι Gordon Marshall, Mark McNally, Tony Mowbray, Tom Boyd, Tosh McKinlay, Rudi Vata, Peter Grant, John Collins, Phil O’Donnell, Pierre van Hooijdonk και Andy Thom.
Ο John Collins -που είναι από αυτό το καλοκαίρι, βοηθός προπονητή στη Celtic- έκπληκτος από την εξέλιξη της κίνησης είχε δηλώσει πριν από μερικά χρόνια: “Θέλαμε κάτι να μας φέρει πιο κοντά, να δημιουργήσει ένα είδος ενότητας μεταξύ μας. Οι καινούργιοι ντρέπονταν στην αρχή, κυρίως γιατί γινόταν δημόσια, έχει πάντως πάρει μεγάλες διαστάσεις από τότε”.
H “αγκαλιά” αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας της Celtic

Αξίζει να σημειωθεί ότι -από τότε που πρωτοεμφανίστηκε- η αγκαλιά έχει γίνει σε περισσότερες από 32 χώρες από τους παίκτες της Celtic, με το Henrik Larsson να είναι ο άνθρωπος που έχει πάρει μέρος στις περισσότερες.
” Όλοι οι παίκτες και οι οπαδοί τη λατρεύουν, γιατί μας ενώνει και μας δίνει τρομερό κίνητρο πριν από κάθε παιχνίδι. Είμαστε όλοι περήφανοι που συνεχίζουμε μια τόσο μεγάλη παράδοση στη Celtic και θα εξακολουθήσουμε να το κάνουμε”, ήταν τα λόγια του Steven McManus, αρχηγού της Celtic το 2010.
Τώρα πια ομάδες όλων των επιπέδων (από τους παίδες μέχρι τους άνδρες) στη Celtic σχηματίζουν την αγκαλιά πριν από κάθε παιχνίδι, η μεγαλύτερη όμως έγινε μετά το τέλος ενός αγώνα. Ήταν τη βραδιά που η Celtic πήρε τον τίτλο στο Tannadice στο τέλος της περιόδου 2007/8.
Η αγκαλιά είναι μέρος του φολκλόρ της Celtic πια, αναπόσπαστο τελετουργικό πριν από κάθε αγώνα της, δεν είναι όμως μόνο οι Bhoys που την εφαρμόζουν. Πολλές ομάδες πριν από κρίσιμα παιχνίδια σε όλο τον κόσμο (μέχρι και στην Ελλάδα) την έχουν σχηματίζει. Είναι μια κίνηση που αυξάνει την αυτοπεποίθηση των παικτών και δείχνει την αποφασιστικότητά τους στο κοινό, που δεν μπορεί παρά να συμμετέχει περισσότερο στην προσπάθεια της ομάδας.
H πρώτη “αγκαλιά” στην ιστορία του αθλητισμού

Η αγκαλιά, το Huddle όπως είναι γνωστό στο εξωτερικό γεννήθηκε το 1892 στο Πανεπιστήμιο του Gallaudet στη Washington.
Ο ιδρυτής του ήταν ένας κουφός, ο Paul Hubbard, που αγωνιζόταν ως quarterback στους  Bisons, την ομάδα ράγκμπι του Πανεπιστημίου του Gallaudet.
Εκείνη την εποχή το Gallaudet ήταν το μοναδικό Πανεπιστήμιο που υπήρχε για άτομα που ήταν κωφά ή βαρήκοα.
Στις 8 Απριλίου του 1864 ο Πρόεδρος Lincoln έδωσε την άδεια στο Διοικητικό Συμβούλιο του Gallaudet να χορηγεί πτυχία για τους κωφούς μαθητές.
Πριν το 1890 οι παίκτες μπορούσαν να συζητήσουν τακτικές και στρατηγικές της ομάδας, απλά μένοντας μερικά μέτρα μακριά από τους αντιπάλους τους, χρησιμοποιώντας τη νοηματική γλώσσα.
Αυτό άλλαξε όταν ο Paul Hubbard πρόσεξε ότι οι αντίπαλες ομάδες κουφών που γνώριζαν τη νοηματική γλώσσα μπορούσαν να “υποκλέβουν” έτσι τις τακτικές και τις στρατηγικές της ομάδας.
Για να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα, αποφάσισε να συγκεντρώνονται οι παίκτες σε ένα κλειστό κύκλο, ένα “Ηuddle”, τη γνωστή μας πια αγκαλιά, όπου θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί η νοηματική γλώσσα, χωρίς να γίνει αντιληπτή από τους αντιπάλους.
Το κόλπο δούλεψε και η “αγκαλιά” έγινε ένα ζωτικής σημασίας μέρος της προετοιμασίας του αγώνα για τους Bisons του Gallaudet, για να γίνει ένα αναπόσπαστο κομμάτι του παιχνιδιού τους, το οποίο υιοθετήθηκε σύντομα κι από άλλες ομάδες κουφών.
Το 1995 ήταν η σειρά του Tony Mowbray να το εφαρμόσει στη Celtic, δημιουργώντας ένα ξεχωριστό τελετουργικό για το σύλλογο που το εφαρμόσει σε κάθε ματς και βρήκε στο μέλλον αρκετούς μιμητές.
Η μεγάλη “αγκαλιά” των σπορ

Και φυσικά η αγκαλιά δεν αποτελεί πια προνόμιο μόνο ποδοσφαιρικών ομάδων. Είναι αρκετά διαδεδομένη στο κρίκετ, αφού η εθνική ομάδα της Ινδίας τη σχημάτισε με μεγάλη επιτυχία στο παγκόσμιο κύπελλο του 2009, ενώ είχε γίνει το 2005 και από την εθνική κρίκετ της Αγγλίας όταν συμμετείχε στο Ashes, μια μεγάλη διοργάνωση του αθλήματος.
Η μεγαλύτερη “αγκαλιά” που έγινε ποτέ

Η μεγαλύτερη πάντως αγκαλιά είναι κι αυτή “προνόμιο” της Celtic, αφού έγινε όχι στο γήπεδο, αλλά στην κερκίδα. Η Green Brigate (ένας από τους φανατικότερους κι έντονα δραστήριους συνδέσμους της Celtic) την ξεκίνησε στην κερκίδα της για να γίνει σε ολόκληρο το Celtic Park (!), με τους οπαδούς πιασμένους αγκαλιά να χοροπηδούν γυρνώντας την πλάτη τους στον αγωνιστικό χώρο, το Φεβρουάριο του 2011 στο 3-0 επί των Rangers.
Από τότε συχνά πυκνά, σε κατακτήσεις τροπαίων και σε ματς της Celtic που δημιουργούν έντονο ενθουσιασμό, η αγκαλιά εμφανίζεται στις κερκίδες του Celtic Park, δημιουργώντας ένα κύμα αλλιώτικο από τα άλλα.