Ατιμωρησία: Όπως στη κοινωνία μας, έτσι και στην Εθνική μας!

Λένε, πολύ εύστοχα, ότι το Ελληνικό ποδόσφαιρο αποτελεί μικρογραφία και καθρέπτη της Ελληνικής κοινωνίας. Το απόγευμα της Τετάρτης (14/05) ο Φερνάντο Σάντος ανακοίνωσε την προεπιλογή της Εθνικής μας ομάδας ποδοσφαίρου για το Μουντιάλ που θα γίνει τον ερχόμενο μήνα στα γήπεδα της Βραζιλίας. Μετά τα όσα εμετικά και τα όσα αίσχη έγιναν στον ημιτελικό του Κυπέλλου στη Τούμπα, ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Ολυμπιακό που μας έκαναν ξακουστούς μέχρι τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και την Υποσαχάρια Αφρική, θα ήταν πολύ λογικό οι Τζαβέλλας, Κατσουράνης και Μανιάτης, δηλαδή οι τρεις πρωταγωνιστές του κύριου όγκου των επεισοδίων, ως ελάχιστη τιμωρία να μη συμπεριληφθούν στην αποστολή. Και ω του θαύματος, και οι τρεις βρίσκονται κανονικά στη λίστα των «εκλεκτών» του ομοσπονδιακού μας τεχνικού προκαλώντας αποστροφή στους υγιώς σκεπτόμενους φιλάθλους! Στην λίστα των «εκλεκτών» της ομάδας που κατέκτησε το 2004 την κορυφή της Ευρώπης!
Βεβαίως σε μία χώρα όπου υπάρχει καθολική έλλειψη παιδείας, θα ήταν ουτοπία να περιμένουμε να υπάρχει αθλητική και ποδοσφαιρική παιδεία! Σε μια χώρα που κάποιος Κατίδης κάποτε λόγω βλακείας είχε σταλεί στο πυρ το εξώτερον και είχε τιμωρηθεί με δια βίου αποκλεισμό από όλες τις Εθνικές μας και λύση του συμβολαίου με τον σύλλογό του, το να μη συμπεριληφθούν οι τρεις τους στην αποστολή της Εθνικής έμοιαζε τουλάχιστον (και πολύ σωστά) επιβεβλημένο.
Αποφάσισα να μη κάνω λόγο για τις προσωπικές σχέσεις παικτών-προπονητών για "πελατειακές σχέσεις" (άλλο ένα στοιχείο της κοινωνίας μας...) και τα όσα εικάζεται πως ελέχθησαν μεταξύ των αρνητικών πρωταγωνιστών του ματς της Τούμπας. Τα οποία φαίνεται ότι είναι πιο δυνατά από την ηθική και την αγωνιστική αξία πολλές φορές.
Και άφησα τελευταίο κάτι που προκαλεί θλίψη όταν γίνονται οι συγκρίσεις. Το βράδυ του ΠΑΟΚ-Ολυμπιακός, στην Ισπανία γινόταν ο τελικός του Κυπέλλου ανάμεσα σε Μπαρσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των Ιβήρων, Βιθέντε Ντελ Μπόσκε, είχε προειδοποιήσει τους Ισπανούς διεθνείς ότι όποιος δημιουργήσει πρόβλημα θα έχει κόστος. Δυστυχώς, για την Ελληνική πραγματικότητα, όλα αυτά αποτελούν ένα παράλληλο Σύμπαν.
Εμένα σαν φίλαθλο δεν με αντιπροσωπεύουν όλες αυτές οι επιλογές. Εσάς; Περιμένω την γνώμη σας εδώ.
Νίκος Νικολάου