Σαν σήμερα, το 2011, το τελευταίο ματς της Γαλατάσαράι στο Αλί Σάμι Γεν

Γράφει από την Κωνσταντινούπολη ο Mustafa Bora Kargin
Η 11η Ιανουαρίου του 2011 είναι μια μέρα που θα τη θυμούνται για πάντα οι φίλοι της Γαλατάσαράι. Πριν από δύο χρόνια η αγαπημένη τους ομάδα έδωσε το τελευταίο της ματς (εναντίον της Σεκέρσπορ για το Κύπελλο Τουρκίας) στο παλιό Αλί Σάμι Γεν, όταν αυτό έκλεισε οριστικά για να μεταφερθεί η ομάδα στο καινούριο της γήπεδο. Οι άνθρωποι της ομάδας έκριναν ότι η ομάδα χρειαζόταν ένα καινούριο και υπερσύγχρονο γήπεδο και έτσι κατασκευάστηκε το Νέο Αλί Σάμι Γεν. Το Νέο Αλί Σάμι Γεν το Campion.gr το είχε επισκεφθεί και σας το είχε παρουσιάσει. Μπορείτε να το δείτε κάνοντας κλικ εδώ.
Η κατασκευή του παλιού γηπέδου είχε ξεκινήσει το 1943 και από το 1964 αποτελούσε την έδρα της Γαλατάσαράι. Τότε χωρούσε 35000 κόσμου, ενώ με τις ανακατασκευές είχε φθάσει τις 23477. Αποτελούσε επίσης και της έδρα της Εθνικής ομάδας της Τουρκίας. Η κερκίδα των φανατικών, η Kapali, χωρούσε 5500 φιλάθλους, η Numarali 3050, η Yeni Açık 7810, ενώ η Eski Açık 7117.
Η Γαλατάσαράι, τα χρόνια που έπαιζε εκεί, έζησε δύο από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Ιστορίας της, που είναι η κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ το 2000.
Μερικές από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του Παγκοσμίου ποδοσφαίρου, όταν είχαν αγωνιστεί εκεί μίλησαν για τις εντυπώσεις που τους έμειναν. Ο Ράιαν Γκιγκς είχε πει ότι η έζησε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Είπε ότι το γήπεδο ήταν γεμάτο 2 ώρες πριν το ματς και ότι η ατμόσφαιρα ήταν απίστευτη. Ο Πάολο Μαλντίνι είπε ότι δεν πίστευε ότι η ατμόσφαιρα είχε δημιουργηθεί μόνο από 25000 άτομα. Ο Πιερλουίτζι Κολίνα δήλώσε ότι λάτρεψε αυτή τη κόλαση, ενώ ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον ότι δεν θα ξαναεπισκεφθεί αυτή τη κόλαση. Ο Ιρουρέτα, ο προπονητής της μεγάλης Λα Κορούνια είπε ότι κανένας δεν θέλει να παίζει εναντίον μιας ομάδας με τόσο φανατικό κοινό, ενώ ο Πασκάλ Νουμά (πρώην παίκτης των Παρί ΣΖ, Μπεσίκτας και Μαρσέιγ) είπε ότι πάντα θα ακούει ιστορίες από το Αλί Σάμι Γεν. Ο Γκεόργκι Χάτζι, ο θρύλος της Γαλατάσαράι είπε αυτοί οι οπαδοί ανασταίνουν και πεθαμένο, ενώ ο Άγγλος βετεράνος διαιτητής, Γκράχαμ Πολ, τόνισε το πόσο τον εντυπωσίασαν τα τύμπανα και η φωνή του κόσμου.