"Στην Ιντερ ήταν φυλακή"

Σοβαρότατες καταγγελίες του άλλοτε εκκολαπτόμενου αστέρα της Ίντερ, Μάρτιν Μπέγκτσον που κατέστρεψε μία πολλά υποσχόμενη καριέρα κόβοντας τις φλέβες του. Ο Σουηδός συγκλονίζει με όσα ισχυρίζεται πως συνέβαιναν στις ακαδημίες των “νερατζούρι”.
Ο Μάρτιν Μπέγκτσον σε ηλικία 17 ετών εκπλήρωσε το ποδοσφαιρικό όνειρο του υπογράφοντας το 2003 επαγγελματικό συμβόλαιο με την Ίντερ, όντας από τα μεγαλύτερα ταλέντα του σκανδιναβικού ποδοσφαίρου την προηγούμενη δεκαετία.
Ξεκίνησε την καριέρα του από την τοπική ΙΚ Στούρενχοφ, ενώ προτού εγκαταλείψει την πατρίδα του μεταπήδησε στην Έρεμπρο.
Δοκιμάστηκε στον Άγιαξ αλλά έμελλε να καταλήξει στην Ίντερ που διέγνωσε έγκαιρα το ταλέντο του.
Στο Μιλάνο άντεξε για μόλις εννιά μήνες. Αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει κόβοντας τις φλέβες του. Νοσηλεύτηκε σε ψυχιατρική κλινική για να επιστρέψει εν συνεχεία στην πατρίδα του. Ο Σουηδός χαρακτήρισε την σύντομη θητεία του στις ακαδημίες της Ίντερ ως… φυλακή!
“Αναζητούσα τρόπο για να δραπετεύσω. Τα ξυράφια ήταν η διέξοδος μου. Έπρεπε να φύγω δεν άντεχα. Έκοψα τα χέρια μου όσο πιο δυνατά μπορούσα”, τονίζει εμφανώς αναστατωμένος παρότι έχουν περάσει εννιά χρόνια από εκείνη την αποφράδα βραδιά.
“Ήμουν πολύ άρρωστος, άκουγα φωνές και άρχισα να χάνω την επαφή μου με το περιβάλλον. Δεν ήξερα εάν ήταν μέρα ή νύχτα. Αυτό που θυμάμαι ήταν πως περπατούσα γύρω από ένα μεγάλο σύννεφο και δεν μπορούσα να ελέγξω τον εαυτό μου”.
Σύμφωνα με τον Μπένγκτσον η κατάσταση στους “νερατζούρι” έγινε ανυπόφορη όταν οι ανερχόμενοι άσοι της ιταλικής ομάδας έκαναν χρήση μαριχουάνας. “Δημιουργήθηκε ένα πρόβλημα στο προπονητικό κέντρο και έπρεπε να τιμωρήσουν κάποιους παίκτες επειδή κάπνιζαν μαριχουάνα στο μπαλκόνι. Έπρεπε όμως να τιμωρηθούν όλοι, ακόμη και οι παίκτες που δεν είχαν καμία σχέση με το περιστατικό” επισημαίνει ο 26χρονος σήμερα Μπένγκτσον για να προβεί σε νέες καταγγελίες: “Για δύο-τρεις μήνες χάσαμε την ελευθερία μας. Δεν μπορούσαμε να βγούμε έξω από το σπίτι και να κυκλοφορήσουμε στους δρόμους του Μιλάνο, ούτε να αγοράσουμε ψιλικά. Έπαθα κατάθλιψη καθώς αισθανόμουν κλεισμένος σε φυλακή”.
Η μουσική για τον Μπέγκτσον έμοιαζε με μονόδρομο προκειμένου να βγει ζωντανός από την κόλαση που ζούσε. Αγόρασε μία κιθάρα και έγραφε στίχους. Όμως ένα μοιραίο περιστατικό λίγο έλειψε να κοστίσει την ζωή του.
“Μία μέρα και ενώ επέστρεψα στην Ιταλία από ένα ματς που συμμετείχα με την Εθνική Σουηδίας απέναντι στη Φινλανδία διαπίστωσα πως η καθαρίστρια είχε πετάξει στα σκουπίδια όλα τα χαρτιά μου με τους στίχους και οτιδήποτε άλλο είχα στο γραφείο. Για μένα ήταν πολύ σημαντικό αυτό καθώς είχα δώσει την ψυχή μου σε αυτή τη μουσική”.
Τότε ο Μπέγκτσον αποφάσισε να δώσει τέλος στη ζωή του κόβοντας τις φλέβες του. Είναι ευγνώμων που επιβίωσε μολονότι το ποδοσφαιρικό όνειρο του έλαβε τέλος. Μετά την φρικτή εμπειρία του στην Ίντερ σχημάτισε ένα industrial punk rock συγκρότημα το οποίο ονόμασε Waldemaar. Πλέον ζει μόνιμα στο Βερολίνο όπου δραστηριοποιείται μουσικά, ενώ δεν παραλείπει να δίνει τις συμβουλές σε όσους ονειρεύονται να πραγματοποιήσουν επαγγελματική καριέρα στο ποδόσφαιρο. “Γίνονται πολλά λάθη αναφορικά με τον τρόπο που συμπεριφέρονται στους παίκτες. Θα πρέπει να έχεις δυνατό χαρακτήρα για να αντέξεις. Εγκλωβίζεσαι σε έναν άλλο κόσμο και είναι δύσκολο μετά να αντιληφθείς τι συμβαίνει έξω”, αναφέρει.
Η Ίντερ παρά τις σοβαρές καταγγελίες του Μπένγκτσον αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο.