Φύγαμε για Βραζιλία!

Τι κι αν η Εθνική μας ομάδα δεν έπαιξε καλά και οι Σλοβάκοι είχαν ευκαιρίες. Το άστρο του Φερνάντο Σάντος και ο Δημήτρης Σαλπιγγίδης που πάντα “χτυπά” στα κρίσιμα παιχνίδια φώναξαν παρών. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα κέρδισε με 1-0 στην Μπρατισλάβα την Σλοβακία με τέρμα του επιθετικού του ΠΑΟΚ και με το αποτέλεσμα αυτό η Ελλάδα κάνει ένα ακόμη βήμα για την πρόκριση στο Μουντιάλ του 2014. Συγκλονιστική ήταν η παρουσία 1.200 Ελλήνων φιλάθλων που δε σταμάτησαν να φωνάζουν και αποθέωσαν τους παίκτες του Σάντος.
Η Εθνική μας δεν έπαιξε καλά, με αρκετούς παίκτες κυρίως μεσοεποθετικά να μην βοηθούν. Οι Χάμσικ και Ζαμπάβνικ έχασαν πολλές ευκαιρίες, ωστόσο στην καλύτερή μας φάση ο Σαλπιγγίδης έκανε το... καθήκον του όπως σε κάθε μεγάλο παιχνίδι.
Στο πρώτο μέρος, οι διεθνείς μας μπήκαν αρχικά πιο δυνατά από τους αντιπάλους τους. Με υπομονή και συγκέντρωση κράτησαν την μπάλα στα πόδια τους και απείλησαν δύο φορές στα πρώτα λεπτά. Αρχικά, στο 5ο λεπτό μετά από κόρνερ του Νίνη ο Κούτσιακ έκανε λάθος έξοδος αλλά το γυριστό του Κατσουράνη πέρασε λίγο πάνω από το δοκάρι. Στο 11΄ από φάουλ του Νίνη, ο Σιόβας βρέθηκε σε πολύ καλή θέση αλλά δεν έπιασε καθόλου καλά την κεφαλιά με την μπάλα να φεύγει άουτ. Σταδιακά οι γηπεδούχοι έκλεισαν τους χώρους στο κέντρο και δεν επέτρεψαν στους μέσους και τους επιθετικούς της ομάδας μας να αναπτυχθούν σωστά. Στα τελευταία λεπτά του ημιχρόνου έγιναν πολύ απειλητικοί, αφού στο 39΄ μετά από τάκλιν του Σπυρόπουλου η μπάλα έφτασε στα πόδια του Χάμσικ που σούταρε μέσα από την περιοχή με την μπάλα να βρίσκει στην εξωτερική πλευρά των διχτύων. Δύο λεπτά μετά, έπειτα από ωραία προσπάθεια του Ζαμπάβνικ ο Καρνέζης έδιωξε με τον Χάμσικ να σουτάρει δυνατά και τον Τοροσίδη να διώχνει πάνω στη γραμμή.
Οι Σλοβάκοι συνέχισαν να έχουν τον έλεγχο και στο δεύτερο μέρος απειλώντας και πάλι. Στο 49΄ ο Χάμσικ δεν πρόλαβε οριακά την μπάλα μετά από κόρνερ, στο επόμενο λεπτό το σουτ του Κούτσκα έφυγε άουτ και στο 57΄ το σουτ του Μπρεζνάνικ έδιωξε με γροθιές ο Καρνέζης. Στο 62΄ και πάλι ο Χάμσικ βγήκε στην πλάτη της ελληνικής άμυνας αλλά του πλασέ του με τη μία και το λάθος πόδι έφυγε άουτ. Κόντρα στη ροή του αγώνα και σε μία από τις λίγες καλές επιθετικές προσπάθειες στο 63΄, ο Κατσουράνης έκανε τη σέντρα με τον Σαλπιγγίδη να γίνεται κάτοχος της μπάλας ανενόχλητος στη μικρή περιοχή και με πλασέ άνοιξε το σκορ. Το γκολ αυτό χαλύβδωσε την ελληνική ομάδα που θωράκισε τα μετόπισθεν και δεν άφησε τους Σλοβάκους να παίξουν όπως αυτοί θέλουν. Στο 81΄ ο Μπρεζνάνικ απείλησε για άλλη μα φορά την ελληνική εστία με τον Καρνέζη να διώχνει σε κόρνερ. Στο 88΄οι γηπεδούχοι είχαν την καλύτερή τους φάση όταν το αριστερό σουτ του Μπρεζνάνικ χτύπησε στη συμβολή των δοκαριών κι έφυγε άουτ, αλλά αυτή ήταν η τελευταία καλή φάση του αγώνα με τους διεθνείς να πανηγυρίζουν έξαλλα μαζί με τον κόσμο το τρίποντο που κρατά την Ελλάδα στην πρώτη θέση μαζί με την Βοσνία (κέρδισε και σήμερα με 3-0 τη Λιθουανία) στους 10 βαθμούς, ενώ η Σλοβακία έμεινε στους 7.
ΣΛΟΒΑΚΙΑ (Μίχαλ Χιπ): Κούτσιακ, Ζαμπάβνικ, Σκρτελ, Σάλατα, Μπρεζνάνικ, Πετσόβσκι, Κούτσκα (82΄ Γκέντε), Σάπαρα, Χάμσικ, Στοχ (69΄ Βάις), Ντούρις (72΄ Χολόσκο).
ΕΛΛΑΔΑ (Φερνάντο Σάντος): Καρνέζης, Τοροσίδης, Σπυρόπουλος, Παπασταθόπουλος, Σιόβας (75΄ Φωτάκης), Τζιόλης, Κατσουράνης, Νίνης (66΄ Καραγκούνης), Σαλπιγγίδης, Σαμαράς, Γκέκας (59΄ Μήτρογλου).