Liverpool-Man United (preview)

Του Θανάση Δαραδήμου από το englishfootball.gr
H μεγάλη μέρα έφτασε. Το μεγάλο ντέρμπι, το αγγλικό “el clasico” είναι έτοιμο να διεξαχθεί την Κυριακή το μεσημέρι στο Anfield. Η Liverpool υποδέχεται την Manchester United, σε έναν αγώνα όπου το μόνο σίγουρο είναι πως η αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δύο ομάδες, πάει στην άκρη. Μπορεί η Liverpool να μην έχει καταφέρει να χαρεί τη νίκη στο φετινό πρωτάθλημα, παρόλα αυτά είναι απόλυτα έτοιμη για ένα τέτοιο παιχνίδι. Από την άλλη μεριά η Manchester United, γνωρίζει πολύ καλά από τέτοια παιχνίδια, με τον Sir Alex Ferguson να ψάχνει να βρει τον τρόπο για να φύγει με το “διπλό” από το Anfield.
Liverpool:
Οι Reds έχουν ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια την φετινή σεζόν, με βασικό στόχο την έξοδο της ομάδας στο Champions League. Ο Kenny Dalglish αποτελεί παρελθόν από τον πάγκο της Liverpool και πλέον ο Brendan Rodgers είναι έτοιμος να κερδίσει το στοίχημα της καθιέρωσής του στον πάγκο της ομάδας. Το ξεκίνημα δεν ήταν τόσο ενθαρρυντικό για την Liverpool, καθώς μετά από τέσσερις αγωνιστικές δεν έχει καταφέρει να γευτεί ακόμη την χαρά της νίκης. Οι Reds πάντως προσπαθούν να παίξουν ωραίο και ελκυστικό ποδόσφαιρο, με τον Rodgers να θέλει γρήγορες εναλλαγές της μπάλας και ασφυκτικό πρέσινγκ ψηλά. Το παιχνίδι με την Manchester United είναι μια διαφορετική ιστορία, καθώς δεν θα παίξουν τόσο μεγάλο ρόλο τα συστήματα και οι τακτικές, αλλά το πάθος και η δίψα για νίκη. Η Liverpool διαθέτει μπαρουτοκαπνισμένους από τέτοια παιχνίδια παίκτες στο ρόστερ της, οι οποίοι καλούνται να μεταβιβάσουν το πάθος αυτό και στους καινούργιους παίκτες της ομάδας του Merseyside. Το αν θα το καταφέρουν θα το γνωρίζουμε αύριο το απόγευμα.
Στο αγωνιστικό κομμάτι ιδιαίτερες απουσίες δεν έχει να σκέφτεται ο Rodgers, καθώς πλην του Lucas, όλοι οι υπόλοιποι θα είναι στην διάθεσή του. Άλλωστε ο ταλαντούχος τεχνικός πραγματοποίησε έντεκα (!) αλλαγές για το παιχνίδι της πρεμιέρας του Europa League με την Young Boys με τους Suarez, Gerrard αλλά και Allen να παραμένουν στο Liverpool. Από εκεί και πέρα η λογική λέει πως ο Rodgers θα πάει να χτυπήσει από την αρχή το παιχνίδι, εκμεταλλευόμενος και το πάθος του κόσμου στο Anfield που θα σπρώξει την ομάδα του προς τη νίκη.
Manchester United:
Τα πράγματα είναι κάπως περίεργα για την Manchester United φέτος. Σίγουρα ο βασικός στόχος της ομάδας είναι να επιστρέψει στην κορυφή της Αγγλίας, καθώς το περσινό χτύπημα από την City είναι ακόμη νωπό και δεν έχει ξεχαστεί από τους Red Devils. Ο Robin van Persie δείχνει να έχει εγκλιματιστεί πλήρως στην ομάδα και στις απαιτήσεις αυτής και από τις πρώτες του εμφανίσεις φαίνεται πως συνεχίζει από εκεί που είχε σταματήσει όντας ποδοσφαιριστής της Arsenal. Η United ταξιδεύει στο γειτονικό Liverpool με στόχο τη νίκη. Αυτό θα πρέπει να το πάρουμε ως δεδομένο. Ότι ισχύει και για την Liverpool, ισχύει και για τους παίκτες του Sir Alex Ferguson. Σε αυτό το παιχνίδι οι τακτικές και τα συστήματα πάνε περίπατο και αυτός που θα κερδίσει στο αυριανό ντέρμπι, θα είναι αυτός που το θέλει πιο πολύ.
Στο αγωνιστικό κομμάτι είναι γνωστό εδώ και αρκετές ημέρες, πως ο Wayne Rooney θα απουσιάσει από το μεγάλο ντέρμπι καθώς δεν κατάφερε να ξεπεράσει τον τραυματισμό του. Αυτή είναι μια σημαντικότατη απουσία για τον Ferguson, καθώς ο Άγγλος επιθετικός δίνει πάντα τον καλύτερό του εαυτό στα ντέρμπι. Άλλωστε ας μην λησμονούμε πως προέρχεται από τις ακαδημίες της Everton και αυτό λέει πολλά στο πως αντιμετωπίζει κάθε φορά την United. Από εκεί και πέρα εκτός έχει τεθεί ήδη και ο Ashley Young, ο οποίος θα μείνει εκτός αγωνιστικής δράσης για περίπου τρεις εβδομάδες. Τέλος να πούμε πως στο αρχικό σχήμα αναμένεται να επιστρέψουν οι Robin van Persie και Patrice Evra, οι οποίοι είχαν απουσιάσει από το παιχνίδι με την Wigan την προηγούμενη εβδομάδα.
Παράδοση:
Αυτή θα είναι η 186η φορά που οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες. Η Manchester United μετρά 72 νίκες έναντι 62 της Liverpool, ενώ οι δύο σύλλογοι έχουν αναδειχθεί ισόπαλοι 51 φορές. Πάντως η Liverpool παραμένει αήττητη στα τελευταία πέντε παιχνίδια που έχει δώσει απέναντι στην United στο Anfield, μετρώντας 4 νίκες και μια ισοπαλία.
Διαιτητές:
To παιχνίδι θα διευθύνει ο Μ Halsey ενώ βοηθοί του θα είναι οι S Child & M McDonough.