Ο μεγάλος Εδουάρδο Κοντογεωργάκης στο Campion.gr!

Ο μεγάλος Εδουάρδο Ριγκάνι Κοντογεωργάκης παραχώρησε συνέντευξη στο Campion.gr! Ο θρυλικός «Λόκο» του ΠΑΣ Γιάννινα, μέλος της μυθικής εξάδας των Αργεντίνων που είχε η ομάδα τη δεκαετία του ’70, που σημάδεψε μια ολόκληρη δεκαετία και μια ολόκληρη γενιά ποδοσφαιρόφιλων και που έδωσαν στην ομάδα το προσωνύμιο «Άγιαξ της Ηπείρου»! Γιός του Εδουάρδο Ριγκάνι που μεσουράνησε με τις φανέλες των Μίλαν, Γιουβέντους, Τορίνο, Μπόκα Τζούνιορς και της εθνικής Ιταλίας. Η κουβέντα μαζί του ήταν απολαυστική και θα μπορούσαμε να μιλάμε επί ώρες για ποδόσφαιρο. Είναι άνθρωπος που λέει τα πράγματα όπως είναι και δεν χαϊδεύει αυτιά. Άλλωστε από τη στιγμή που γεννήθηκε βρίσκεται μέσα στο ποδόσφαιρο και γι’ αυτόν είναι τρόπος ζωής.
• Παρακολουθείτε τον ΠΑΣ Γιάννινα; Κατά τη γνώμη σας ποιες κινήσεις πρέπει να γίνουν εν όψει της νέας σεζόν;
Την τελευταία χρονιά παρακολούθησα τον ΠΑΣ Γιάννινα. Κυρίως μέσω ίντερνετ γιατί λόγω της δουλειάς μου έχω ελάχιστο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή μου και δεν μπορώ να πηγαίνω στο γήπεδο. Στο ελληνικό ποδόσφαιρο θα πρέπει να αλλάξουμε τα πράγματα. Αν εξαιρέσουμε τον ΠΑΣ, δυστυχώς γι’ αυτόν, η Ήπειρος είναι ένα «άγνωστο» ποδοσφαιρικά σημείο. Είναι λυπηρό που πόλεις όπως η Άρτα, η Ηγουμενίτσα, η Πρέβεζα να μην έχουν νεαρά παιδιά να δώσουν στον ΠΑΣ, όπως γινόταν παλιά. Η Πρέβεζα δεν έχει τίποτα, είναι δυνατόν να μη μπορεί να διατηρήσει μια ομάδα στη Δ εθνική, η Άρτα με τη φοβερή Αναγέννηση έχει εξαφανιστεί, η Ηγουμενίτσα με τον Θεσπρωτό το ίδιο. Ειδικά εάν ισχύσει αυτό που έγινε με την αδειοδότηση θα είναι δύσκολο για μας καθώς δεν φτάνει μόνο η περιοχή μας. Τώρα είμαστε αναγκασμένοι να ψάξουμε σε άλλες περιοχές, αλλά και εκεί τους νεαρούς παίκτες θα τους πάρουν οι ομάδες που είναι από αυτές τις περιοχές. Ο κόσμος, όλοι μας, πρέπει να βοηθήσει τα δικά μας παιδιά. Ο προπονητής που βρίσκεται καιρό εδώ θα τα ξέρει καλύτερα. Ο πρόεδρος διάλεξε τον Γιάννη Χριστόπουλο για τη θέση αυτή, ένας άνθρωπο που ξέρει καλά την ομάδα. Το πρόβλημα δεν είναι μόνο για τον ΠΑΣ. Μια ολόκληρη ΑΕΚ δεν ξέρει αν θα παίξει, άλλωστε έχει προβλήματα που κρατάνε χρόνια και λίγο πολύ ήταν αναμενόμενο. Ο Παναθηναϊκός όμως μπορεί να μη πάρει την έγκριση από την UEFA και είναι μεγάλη υπόθεση. Να φύγουν όσοι ήταν τόσα χρόνια και δεν προσέφεραν τίποτα. Βλέπουμε τη διαφορά που έχει η Εθνική μας ομάδα ως ποιότητα, με τη ποιότητα του πρωταθλήματός μας.

Η καλύτερη λύση ο Χριστόπουλος

• Η άποψή σας για τον Γιάννη Χριστόπουλο;
Όπως σας είπα είναι ένας άνθρωπος που βρίσκεται καιρό στην ομάδα και έχει άποψη. Άλλωστε ήταν και σκάουτερ μέχρι τώρα και σίγουρα θα έχει υπόψη του κάποια νέα παιδιά. Δεδομένης της κατάστασης πιστεύω ότι ήταν η καλύτερη λύση για τον πάγκο της ομάδας μας. Θα δουλέψει, έχει την εμπιστοσύνη του προέδρου και πιστεύω ότι ήταν καλή λύση. Άλλος μπορεί να ερχόταν για να κοροϊδέψει.
• Η σύγκριση του τωρινού ΠΑΣ με τον ΠΑΣ της δικής σας εποχής;
Το τωρινό ποδόσφαιρο είναι εντελώς διαφορετικό από το πώς ήταν εκείνες τις εποχές. Εκείνη την εποχή έτυχε να βρεθούμε κάποιοι ποδοσφαιριστές μαζί που βοηθήσαμε. Σας κάνω μια ερώτηση. Εάν η τότε ομάδα βρισκόταν στο σήμερα, πόσοι ποδοσφαιριστές θα είχαν μείνει στον ΠΑΣ Γιάννινα; Τώρα θα έμεναν 2-3 χρόνια και μετά θα έφευγαν. Τότε τα συμβόλαια ήταν διαφορετικά, είχαν διάρκεια 8 χρόνια και δεν μπορούσες εύκολα να πάρεις μεταγραφή. Ήρθαμε, υπογράψαμε και μας είπαν ότι η διάρκεια ήταν 8 χρόνια. Και δεν μιλάω μόνο για τους Αργεντίνους αλλά και για τους Έλληνες.
• Θα φεύγατε όμως λόγω της αξίας σας και θα πηγαίνατε σε μεγαλύτερες ομάδες.
Εντάξει, άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Τώρα οι ιδιοκτήτες των ομάδων νοιάζονται μόνο για τα έσοδα και τα κέρδη. Σήμερα μετά από 1-2 χρόνια θα μας κυνηγούσαν για να φύγουμε. Το ποδόσφαιρο δεν είναι πια χόμπι και οι ομάδες αν δεν πουλήσουν ποδοσφαιριστές για να έχουν έσοδα δεν αντέχουν οικονομικά. Η μοναδική λύση για να μην έχεις μεγάλα έξοδα είναι να βγάλεις δικά σου παιδιά από τις ακαδημίες, εκεί πρέπει να πέσουν χρήματα. Και όπως σας είπα η Ήπειρος έχει μείνει πολύ πίσω ποδοσφαιρικά.

Μεγάλη υπόθεση να βρίσκεσαι μπροστά σε 25000 Έλληνες που τραγουδάνε τον Εθνικό ύμνο

• Η σημαντικότερη στιγμή στη καριέρα σας;
Η σημαντικότερη στιγμή στη καριέρα μου και μεγάλη μου τιμή είναι όταν επιλέχθηκα να παίξω στην Εθνική Ελλάδος. Έστω το ότι πήγα και έπαιξα κάποιους αγώνες και πήγαμε για φιλικά στην Αυστραλία και για επίσημα στη Ρωσία για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου του 1980 ήταν πολύ σημαντικό για μένα. Το να είσαι στο γήπεδο στην Αυστραλία και να βρίσκεσαι μπροστά σε 25000 Έλληνες που τραγουδάνε τον Εθνικό μας ύμνο είναι μεγάλη υπόθεση, άσχετα αν δεν είμαι γεννημένος εδώ. Όσοι δεν έζησαν αυτό το συναίσθημα δεν μπορούν να το καταλάβουν.

Νιώθω και Έλληνας και Αργεντίνος

• Τι νιώθετε πιο πολύ, Έλληνας ή Αργεντίνος;
Και τα δύο. Τα περισσότερα χρόνια της ζωής μου τα έχω ζήσει εδώ. Στην Αργεντινή δεν έζησα πολλά χρόνια. Λόγω του ότι ο πατέρας μου έπαιζε στο Καμπιονάτο έζησα 11 χρόνια εκεί. Στην Αργεντινή πέρα από τη μητέρα μου –ο πατέρας μου πέθανε πριν 2 χρόνια- τα αδέρφια μου και κάτι φίλους δεν έχω κάτι άλλο. Ενώ εδώ έφαγα τα χαστούκια μου, έκλαψα, έγινα ένα με την πόλη, έζησα χαρές, έκανα οικογένεια, έχω δύο παιδιά, έτσι είναι η ζωή. Μερικές φορές κοιτάω πάνω και σκέφτομαι ότι ο παππούς μου είχε φύγει από εδώ, πήγε στην Αργεντινή, έκανε τα παιδιά του καθολικούς, εγώ έφυγα από την Αργεντινή, ήρθα εδώ, παντρεύτηκα, έκανα τα παιδιά μου χριστιανούς. Μερικά πράγματα πρέπει να τα ζήσεις για να τα καταλάβεις. Ήμουνα τυχερός γιατί λόγω του πατέρα μου έζησα πολύ σημαντικές στιγμές μέσα στο ποδόσφαιρο, αλλά εδώ στα Γιάννενα ήταν αλλιώς, είχα άλλο δέσιμο με τον κόσμο.

Ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ για την Ελλάδα και τα Γιάννενα

• Με τους φίλους της ομάδας τη σχέση έχετε;
Ένα θα σου πω. Εγώ τότε έβγαινα στον δρόμο, ένιωθα σιγουριά, άφηνα το αυτοκίνητο ανοικτό, το σπίτι ξεκλείδωτο με ξέρανε όλοι. Και ακόμη με ξέρουνε και με αγαπούν. Θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ γι’ αυτή τη πόλη και γι’ αυτή τη χώρα που μου έδωσε μια ζωή τόσο όμορφη, μου έδωσε την οικογένειά μου.

Πρέπει να πονέσουμε αλλά θα βγει σε καλό

• Ο ΠΑΣ στην αρχή είχε πάρει την αδειοδότηση, αλλά στη συνέχεια έγινε έφεση και ακυρώθηκε.
Κάποτε πρέπει να κάνουμε κάτι που θα πονάει αλλά πρέπει να γίνει για να προχωρήσουμε. Η Ευρώπη έχει προχωρήσει τόσο πολύ που εμείς δεν μπορούμε να μείνουμε πίσω. Έχουμε ανθρώπους που παίρνουν συνεχώς χρήματα από την πολιτεία και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα. Ξέρεις ότι έχουν περάσει τέσσερα χρόνια που δεν δίνουν ούτε ένα ευρώ για το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο; Εγώ είμαι πρόεδρος στον Ατρόμητο που αγωνίζεται στην Ά κατηγορία του ερασιτεχνικού και έχουν περάσει 4 χρόνια χωρίς τη παραμικρή βοήθεια. Χρειάζομαι κάθε χρόνο 7-8 χιλιάδες ευρώ. Ευτυχώς συνεργάζομαι με καλούς ανθρώπους και καλούς γονείς. Και αυτοί οι άνθρωποι παίρνουν δισεκατομμύρια και δεν μπορούν να πληρώσουν ούτε τους ποδοσφαιριστές, ούτε την εφορία. Ήταν κάτι σκληρό αλλά σωστό. Στην Αργεντινή πέρασαν 15-20 χρόνια που ήταν όλα πολύ δύσκολα. Ολόκληρη Ρίβερ Πλέιτ και παίζει στη Β κατηγορία. Φέτος παίζει με κάτι ομάδες που είναι άγνωστες. Φαντάσου τι θα γινόταν στην Ελλάδα αν έπεφτε ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός. Εδώ κάθε ομάδα έπαιρνε 15-20 ξένους τη μία χρονιά, τους έδιωχνε την επόμενη και δεν γινόταν τίποτα. Αν δεν μπορείς να βγάλεις δικούς σου παίκτες και δεν αξίζεις, να πέσεις Β εθνική. Με το ζόρι να μείνεις στην Ά; Βλέπετε η Λάρισα που βρίσκεται. Αν παρατήσεις τις ακαδημίες είσαι χαμένος. Στον Ατρόμητο εμπιστευόμαστε νέα παιδιά και συνεχώς γινόμαστε καλύτεροι. Θα έχουμε και άσχημα αποτελέσματα αλλά χρόνο με τον χρόνο βελτιωνόμαστε. Έτσι πρέπει να κάνει ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο κάθε ΠΑΣ Γιάννινα. Μόνο έτσι μπορεί να μειωθεί το μπάτζετ. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣ έπρεπε να βοηθήσει όλη την Ήπειρο. Μόνο με τα νέα παιδιά θα πάμε μπροστά. Εγώ στη θέση του έτσι θα έκανα. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα μας βγει σε καλό στο τέλος αυτό με την αδειοδότηση. Πιστεύω όμως ότι ο πόνος που θα νιώσουμε ως ελληνικό ποδόσφαιρο να είναι και μια ευκαιρία να προχωρήσουμε. Γιατί οι Έλληνες ποδοσφαιριστές όταν πάνε στο εξωτερικό πάνε καλά; Γιατί εδώ δεν έχουμε σωστή νοοτροπία.

Το επίπεδο στα εθνικά μας πρωταθλήματα είναι πολύ χαμηλό, ενώ της Εθνικής μας είναι πολύ υψηλό

• Μια εκτίμηση για την Εθνική στο Euro;
Η Εθνική μας δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό πρωτάθλημα. Ο Ότο Ρεχάγκελ είχε κάτι μαγικό και το άφησε στην Εθνική. Εγώ όταν έφυγε ο Ρεχάγκελ και φύγανε και οι υπόλοιποι, όπως ο Ζαγοράκης, ο Βρύζας και οι υπόλοιποι είπα «πάει τώρα». Όμως ξαναβγήκε και άλλη φουρνιά που πάει πολύ καλά. Γιατί γίνεται αυτό; Γιατί εκεί τους έχουμε εμπιστοσύνη. Είναι δυνατόν στον Φορτούνη και τον Παπαδόπουλο να μην τους δίνονται εδώ οι ευκαιρίες και να φεύγουν έξω; Η Εθνική είναι μια ομάδα που κάνει περήφανους τους Έλληνες. Δεν πρέπει να έχουμε πολλές απαιτήσεις. Ότι μας δίνει πρέπει να το αρπάζουμε και να το χαιρόμαστε. Δεν πρέπει να έχουμε το άγχος να πάρει το πρωτάθλημα. Αυτή είναι η ομάδα μας και δεν πρέπει να στεναχωριόμαστε ότι και αν γίνεται γιατί τα παιδιά προσπαθούν. Το επίπεδο στα εθνικά μας πρωταθλήματα είναι πολύ χαμηλό, ενώ το επίπεδο της Εθνικής μας είναι πολύ υψηλό.

Δεν υπάρχει στην Ελλάδα αθλητική παιδεία, γίνονται «πασαλείμματα» και βλέπουμε τα αποτελέσματα

• Τι φταίει όμως και υπάρχει αυτή η δυσαναλογία;
Αυτό που φταίει είναι ότι δεν υπάρχει στην Ελλάδα αθλητική παιδεία! Είμαι σίγουρος πως ούτε καν πέρασε από το μυαλό κανενός να βοηθήσει τις ομάδες των Ιωαννίνων, της Άρτας, της Πρέβεζας, της Ηγουμενίτσας για να βοηθηθεί το ποδόσφαιρο της Ηπείρου. Γίνονται «πασαλείμματα» και βλέπουμε ποια είναι τα αποτελέσματα. Φέρνουν ξένους που είναι πολύ χειρότεροι από τους Έλληνες! Δεν ενδιαφέρεται κανένας για τα φυτώρια του ελληνικού ποδοσφαίρου, για τα μικρά παιδιά που είναι το μέλλον. Εγώ από 2 ετών είμαι μέσα στο ποδόσφαιρο και ευτυχώς έχω αρκετή ποδοσφαιρική παιδεία. Δεν μπορείς να ειρωνεύεσαι κανέναν. Εμένα όταν ήμουν ποδοσφαιριστής με ρωτούσε ο κόσμος πόσα γκολ θα βάλω και τους έλεγα δεν ξέρω. Στο ποδόσφαιρο πρέπει να είσαι προσγειωμένος και να σέβεσαι!