Συμπτώσεις νέου... θαύματος στο Euro 2012!

Του Δημήτρη Κωτσέλη
Πώς μπορεί να συνδέεται το θαύμα της Εθνικής μας στην Πορτογαλία με την δεύτερη μεγαλύτερη έκπληξη στην ευρωπαϊκή ιστορία, που ήταν η κούπα της Δανίας το ’92; Ποια απίθανη συγκυρία που συνδέει αυτούς τους δύο θριάμβους επαναλαμβάνεται και στα γήπεδα της Ουκρανίας και της Πολωνίας στέλνοντας την Ελλάδα στην κορυφή;
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση είχε πει ο Άλμπερτ Αϊνστάιν και στην περίπτωσή μας, δίχως να θέλουμε να φανούμε προληπτικοί, πλέκεται με τέλεια ισομορφία μία ιστορία στατιστικών που συνδέει τα Euro 1992 και 2004 όπου έγιναν οι μεγαλύτερες εκπλήξεις στην ιστορία των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Έτσι ώστε στο επικείμενο Euro, το.. μπαλάκι να κάτσει στο «γαλανόλευκο» χρώμα, στέλνοντας την Ελλάδα στον τελικό!
Μία συγκυρία κληρώσεων που έρχεται να «δέσει» άψογα με αυτήν που πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες στην Ουκρανία και έφερε την Εθνική μας ομάδα στον πρώτο όμιλο της διοργάνωσης, με τις Πολωνία, Τσεχία και Ρωσία.
Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η κληρωτίδα έφερε στον ίδιο όμιλο την Αγγλία και την Γαλλία. Μεγάλο ντέρμπι ομίλου θα έλεγε κανείς με πρώτη ματιά. Μεγάλη σύμπτωση… έκπληξης θα έλεγε όμως με τη δεύτερη! Αν μάλιστα υπολογίσουμε πως σε άλλο όμιλο βρίσκονται μαζί Ολλανδία και Γερμανία το.. γλυκό έδεσε!
Πιο συγκεκριμένα, τα ζευγάρια Γαλλία-Αγγλία και Γερμανία-Ολλανδία σε ίδιο όμιλο ήταν και πάλι άλλες δύο φορές στην ιστορία! Στο Euro του 2004 με το θαύμα της Ελλάδας και στο Euro 1992 με το θαύμα της Δανίας! Ποτέ άλλοτε δεν συναντήθηκαν ταυτόχρονα σε ευρωπαϊκό όμιλο οι τέσσερις αυτές χώρες με αυτά τα ζευγάρια όπως θα γίνει και το 2012.
Μάλιστα, το 1980, το ζευγάρι Ολλανδία-Γερμανία ήταν και πάλι στον ίδιο όμιλο (εκεί όπου ήταν και η Εθνική μας ομάδα στην πρώτη της συμμετοχής σε τελική φάση ευρωπαϊκού) δίχως όμως παράλληλα Γαλλία και Αγγλία να είναι σε ίδιο όμιλο κι έτσι είχαμε έκπληξη κατά το.. ήμισυ με το Βέλγιο να φτάνει στον τελικό αλλά να μην σηκώνει την κούπα!
Τα Euro της Ελλάδας και της Δανίας όμως έχουν και άλλες κοινές συνισταμένες. Τόσο το 1992 όσο και το 2004 οι ομάδες που το κατέκτησαν πραγματοποιώντας τις φοβερές εκπλήξεις, ήταν αμφότερες στον πρώτο όμιλο, και είχαν να αντιμετωπίσουν την διοργανώτρια (η Δανία τη Σουηδία και η Ελλάδα την Πορτογαλία) ενώ πέρασαν και οι δύο ως δεύτερες με πρώτη την διοργανώτρια, κι έπειτα έφταναν μέχρι την κορυφή!
Η κοινή παρουσία των Γαλλία-Αγγλία και Γερμανία-Ολλανδία προμηνύει την τρίτη μεγάλη έκπληξη στην ιστορία των Euro και η παρουσία της Ελλάδας στον πρώτο όμιλο της διοργανώτριας μας βάζει σε… σκέψεις! Πόσο μάλλον αν προκριθούμε ως δεύτεροι, πίσω από την Πολωνία!
Φυσικά και τα στατιστικά, οι αριθμοί και οι περίεργες συμπτώσεις δεν… παίζουν μπάλα, αλλά πολλές φορές δημιουργούν τουλάχιστον αξιοσημείωτες παραδόσεις που προσδίδουν στην όλη ιστορία μία εξωπραγματική διάσταση. Κι αν τελικά η Ελλάδα πραγματοποιήσει την επανάληψη του θαύματος τότε όλα αυτά τα… τρελά μικρή σημασία θα έχουν στην γενική… τρέλα που θα εξαπλωθεί σε κάθε γωνιά της χώρας μας!