Ακόμα και ο Θεός ζήλεψε τη δόξα του… 17 χρόνια χωρίς τον Ayrton Senna

Πριν από 17 χρόνια πέρασε στην αιωνιότητα. Ταξιδιώτης -όπως όλοι μας άλλωστε- σε αυτή τη ζωή, έφυγε κάνοντας αυτό που αγαπούσε περισσότερο. Ήταν ο μεγαλύτερος πιλότος όλων των εποχών...
Ο Ayrton Senna ποτέ δεν κατάφερε να χαλιναγωγήσει το πάθος του για το αυτοκίνητο, με αποτέλεσμα να γίνει όμηρός του. Εσωστρεφής και μοναδικός, μελαγχολικός και ασυμβίβαστος, έγραψε την δική του ιστορία στο παγκόσμιο στερέωμα της F1, και συνεχίζει να αποτελεί σημείο αναφοράς ακόμη και σήμερα.
Η καταραμένη Πρωτομαγιά του ’94
Στα δυο πρώτα GP της χρονιάς σε Interlagos και Αida ξεκίνησε από την pole position αλλά δεν κατάφερε να τερματίσει. Η πίεση ήταν μεγάλη αφού το νέο αστέρι της εποχής, ο Michael Schumacher με την Benetton Ford μετρούσε ισάριθμες νίκες. Επόμενος αγώνας, το GP του Σαν Μαρίνο στην πίστα της Ιmola…
Εκείνες τις ημέρες ήταν μελαγχολικός. Ήταν η πρώτη του χρονιά στη Williams και ως τελειομανής που ήταν δεν ήθελε να χάσει.
Ύστερα από 12 χρόνια χωρίς δυστύχημα σε αγώνα, στα δοκιμαστικά της Παρασκευής σώθηκε από θαύμα ο Rubens Barrichello, ενώ στα δοκιμαστικά του Σαββάτου σκοτώθηκε ο Roland Ratzenberger. Ο Senna πήρε την 3η συνεχόμενη pole του, την υπ’ αριθμόν 65η -και τελευταία- της καριέρας του…
Λίγα λεπτά πριν τον αγώνα το βλέμμα του ήταν «χαμένο». Το προαίσθημα, κακό. Τα φώτα έσβησαν και το GP ξεκίνησε. Ο αγώνας είχε μπει στον 7ο γύρο. Ο Senna ήταν επικεφαλής με τον Michael Schumacher να τον πιέζει. Στην στροφή Tamburello, με 300+ χιλιόμετρα έχασε τον έλεγχο της Williams και έπεσε πάνω στον τοίχο. Ο χρόνος σταμάτησε στις 14:17.
Η FW16 καταστράφηκε ολοσχερώς. Ο κόσμος πάγωσε. Οι γιατροί που βρίσκονταν στην πίστα έσπευσαν να του προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες, ενώ στην συνέχεια, ελικόπτερο τον μετέφερε στο νοσοκομείο Maria Fiandri.
«Θυμάμαι, σήκωσε τα βλέφαρά του. Βλέποντας τις κόρες των ματιών του κατάλαβα αμέσως ότι είχε υποστεί βαριές κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Τον βγάλαμε από το κόκπιτ και τον ακουμπήσαμε προσεκτικά στο έδαφος. Μόλις το κάναμε, αναστέναξε. Εκείνη τη στιγμή ένιωσα την ψυχή του να βγαίνει. Μπορούσα να ακούσω τον παλμό του, αλλά ήξερα ότι δεν θα τα καταφέρει», θυμάται ο επικεφαλής του ιατρικού επιτελείου της FIA, Sid Watkins που βρέθηκε δίπλα του λίγα λεπτά μετά το δυστύχημα.
Στις 18:40 ανακοινώθηκε ο θάνατός του…
Σε ηλικία 34 χρόνων, ενός μηνός και 10 ημερών, ο μεγαλύτερος σύγχρονος πιλότος της F1, πέρασε στην αιωνιότητα, βυθίζοντας στο πένθος τους εκατομμύρια θαυμαστές του σε όλο τον κόσμο. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βραζιλίας κήρυξε τη χώρα σε τριήμερο πένθος και η κηδεία του έγινε με τιμές αρχηγού κράτους.
Όταν το φέρετρό του κατέβαινε στον τάφο, αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας σχημάτιζαν στον ουρανό πάνω από το νεκροταφείο ένα «S».
Λίγους μήνες αργότερα, η Εθνική Βραζιλίας στέφθηκε Παγκόσμια Πρωταθλήτρια στο Μουντιάλ των ΗΠΑ και οι παίκτες της αφιέρωσαν τον τίτλο στον αδικοχαμένο συμπατριώτη τους.
Όσο για το τι προκάλεσε το δυστύχημα; Κατά πάσα πιθανότητα η κολώνα του τιμονιού η οποία πριν τον αγώνα είχε δεχθεί κάποιες -πρόχειρες- αλλαγές από τους μηχανικούς της Williams.