Η συνέντευξη που μου έδωσε ο Στεφάν Ντεμόλ για το EpirusPost.gr



http://www.epiruspost.gr/diafora/sports/7239--------EpirusPost.html

Τι λέει ο Βέλγος προπονητής για ΠΑΣ, μεταγραφές, συμβόλαιο, τιμωρία με ΟΦΗ, και το… τσίρκο!
Συναντήσαμε τον Στεφάν Ντεμόλ στο Πανηπειρωτικό, στη πρώτη προπόνηση του ΠΑΣ Γιάννινα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Άνθρωπος φιλικός, ανοιχτός που δεν μασάει τα λόγια του, μας μίλησε για όλους και για όλα και βεβαίως για τον μεγάλο στόχο που δεν είναι άλλος από την επάνοδο της ομάδας στη Super League. Η θητεία του –μεταξύ άλλων- στη Σαρλερουά, την εθνική Βελγίου και τη Σταντάρ Λιέγης αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα γι’ αυτό.
• Κύριε Ντεμόλ φέτος ο ΠΑΣ Γιάννινα πάει πολύ καλά στο πρωτάθλημα και είναι το πρώτο φαβορί για την άνοδο. Πιστεύετε ότι θα τα καταφέρει η ομάδα και θα επανέλθει στη μεγάλη κατηγορία;
Τα πρώτα πράγματα που συζήτησα με τον κ. Χριστοβασίλη και τον κ. Αγγελή όταν ήρθα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ήταν τα προβλήματα που είχε η ομάδα τη περασμένη σεζόν. Δεν βρισκόμουν εδώ και γι’ αυτό ήθελα να ξέρω τι έγινε και ποιες ήταν οι αιτίες που οδήγησαν στον υποβιβασμό. Οι αιτίες ήταν το κακό κλίμα στα αποδυτήρια, η πλειάδα παικτών και οι κλίκες που είχαν δημιουργηθεί. Αφού “κοιτάχτηκαν στον καθρέπτη” και αναγνώρισαν τα λάθη τους, τα αναλύσαμε έτσι ώστε να διδαχτούμε και να τα αποφύγουμε τη φετινή σεζόν. Φέτος είμαστε στη πρώτη θέση και θέλω να παραμείνουμε εκεί ως το τέλος. Υπάρχει πολύ καλό κλίμα στα αποδυτήρια, είμαστε σαν οικογένεια και δουλεύουμε πολύ. Βέβαια δεν γίνεται να παίζουν συνέχεια όλοι οι παίκτες και ίσως μερικοί να δυσαρεστούνται, αλλά προσπαθούμε να διαφυλάξουμε το οικογενειακό κλίμα που υπάρχει.
• Η φετινή είναι η τρίτη περίοδος που διανύετε στην Ελλάδα. Προηγήθηκε η θητεία σας ως ποδοσφαιριστής του Πανιωνίου και αυτή ως προπονητής του Αιγάλεω. Πιστεύετε ότι θα είναι και η καλύτερή σας;
Αρχικά ήρθα στον Πανιώνιο, στη μεγάλη ομάδα που είχε στα μέσα της δεκαετίας του ’90, με τον Αμπαδιωτάκη, τον Βόκολο, τον Φύσσα, τον Σαπουτζή, τον Πάντιτς και πολλούς ακόμη. Αλλά το να αγωνίζεσαι για 6 μήνες και να πληρώνεσαι για έναν, με ανάγκασε να φύγω όπως και τους περισσότερους. Στο Αιγάλεω ξεκινήσαμε το πρωτάθλημα αργά λόγω τον Ολυμπιακών Αγώνων και είχα αρκετό χρόνο να γνωρίσω τους παίκτες. Είχαμε πολύ καλή ομάδα, παίξαμε και 6 ματς στο Κύπελλο UEFA, στο πρωτάθλημα δεν χάσαμε ούτε από τον Ολυμπιακό, ούτε τον Παναθηναϊκό, ούτε την ΑΕΚ και κάναμε ένα πολύ καλό πρώτο γύρο. Είχα πρόβλημα όμως μόνο με ένα άτομο, τον Μητρόπουλο και έτσι δεν συνέχισα εκεί. Έχω ακόμη πολλούς φίλους και στον Πανιώνιο και στο Αιγάλεω και η Ελλάδα μου αρέσει πολύ. Και πριν πάω στη Κύπρο ήθελα να έρθω στην Ελλάδα αλλά φέτος που μου δόθηκε η ευκαιρία επέστρεψα. Είχα τρεις προτάσεις από ελληνικές ομάδες και επέλεξα αυτή του ΠΑΣ.
• Κάποιοι ποδοσφαιριστές του ΠΑΣ φέρονται να είναι στόχοι του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ. Σας έχει γίνει κάποια επίσημη ή ανεπίσημη κρούση;
Ο στόχος όλων μας είναι η επιστροφή στη Super League και θα κάνουμε τα πάντα για να τον πετύχουμε. Αλλά εκτός από αυτό τον στόχο έχουμε σαν στόχο να παίξουμε καλό και επιθετικό ποδόσφαιρο και να δώσουμε ευκαιρίες σε νέους ποδοσφαιριστές. Βεβαίως είναι δύσκολο να τα συνδυάσεις όλα αυτά. Και όταν το πετυχαίνεις αυτό είναι λογικό να έρθουν και οι προτάσεις αυτές. Επειδή ακούγονται τα ονόματα των Ντε Βινσέντι και Κεϊτά, προσπαθούμε να μένουν προσγειωμένοι και να πατάνε γερά στη γη. Πιστεύω ότι θα μείνουν στον ΠΑΣ μέχρι το τέλος της σεζόν αλλά και μετέπειτα.
• Εκτός από τον ΠΑΣ, ποιες άλλες ομάδες, κατά τη γνώμη σας, θα πάρουν τα εισιτήρια της ανόδου;
Πρώτα από όλα θέλω να πω ότι ο ΠΑΣ δεν έχει εξασφαλίσει την άνοδο. Είμαστε πρώτοι, παίζουμε καλά, αλλά δεν έχουμε εξασφαλίσει τίποτα. Στον πρώτο γύρο ο Παναιτωλικός και ο ΟΦΗ, ο οποίος αντιμετωπίζει προβλήματα τώρα, ήταν πολύ καλοί. Άλλες δύο ομάδες που μου άρεσαν πολύ ήταν η Δόξα Δράμας και ο Διαγόρας. Μέχρι στιγμής ο ΠΑΣ Γιάννινα και ο Παναιτωλικός είναι τα φαβορί για τις δύο πρώτες θέσεις αλλά είναι πολλές οι ομάδες που είναι υποψήφιες για τις θέσεις των πλέι-οφ. Περιμένω τον Πανθρακικό και τον Λεβαδειακό να κάνουν καλό δεύτερο γύρο, επομένως θα γίνει μεγάλη μάχη. Πάντως εμείς πρέπει να μείνουμε στη θέση που είμαστε. Εντάξει, αν χρειαστεί θα παίξουμε πλέι-οφ, αλλά στόχος μας είναι να τερματίσουμε πρώτοι και να ανέβουμε απ’ ευθείας και για να τα καταφέρουμε χρειάζεται πολύ δουλειά.
• Πολλά ακούγονται και γράφονται για τους ποδοσφαιριστές που θα έρθουν στην ομάδα αλλά και για αυτούς που θα αποδεσμευτούν. Σε ποιες θέσεις χρειάζεται ενίσχυση ο ΠΑΣ;
Το δυναμικό της ομάδας απαρτίζεται από πολλούς και καλούς ποδοσφαιριστές αλλά πιστεύω ότι χρειαζόμαστε ακόμη έναν αμυντικό, έναν επιθετικό και ίσως έναν αριστεροπόδαρο μέσο. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει κάποιοι να αποχωρήσουν για να μείνουμε με μάξιμουμ 26-27 ποδοσφαιριστές. Με 30-31 ποδοσφαιριστές δεν είναι εύκολο να δουλέψεις. Συζητάμε ήδη με κάποιους παίκτες της ομάδας που ίσως αποχωρήσουν και έχουμε κάποια ονόματα άλλων που θέλουμε να αποκτήσουμε αλλά για την ώρα είναι καλύτερο να μην αποκαλύψω τα ονόματα.
• Σχετικά με το συμβόλαιό σας και την ανανέωσή του τι γίνεται;
Έχω συναντηθεί ήδη 4 φορές με τον πρόεδρο και τον κ. Αγγελή και έχουμε συζητήσει για όλα στα οποία και συμφωνούμε. Συζητήσαμε για τη φιλοσοφία της ομάδας, το νέο γήπεδο και γενικά για όλα όσα αφορούν στην ομάδα. Στην επόμενη συνάντηση θα συζητήσουμε για πρώτη φορά για το οικονομικό σκέλος. Για μένα όμως το σημαντικό είναι ότι συμφωνούμε σε όλα.
• Στους φίλους της ομάδας τι έχετε να πείτε;
Έχουνε αποδείξει ότι αγαπάνε πραγματικά την ομάδα. Αλλά σε μερικά παιχνίδια θα ήθελα να βλέπω περισσότερο κόσμο. Όσες ημέρες ήμουν στο Βέλγιο διάβασα για το πρόστιμο των 60000€ που μας επιβλήθηκε και θα ήθελα να τους πω να είναι πιο συγκρατημένοι γιατί με αυτά τα χρήματα θα μπορούσαμε να κάνουμε μία μεταγραφή και όχι να τα δίνουμε στην ΕΠΟ για τα πρόστιμα.
• Πιστεύετε ότι η ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΣ για να παίξει κεκλεισμένων των θυρών με τον ΟΦΗ ήταν εσκεμμένη για να μην έχει τη βοήθεια του κόσμου του στο συγκεκριμένο αγώνα ή απλά συνέπεσε με αυτό το ματς;
Δεν μπορώ να το γνωρίζω. Δυστυχώς όμως σε αυτό το ματς δεν θα έχουμε τους φιλάθλους μας στο πλευρό μας, οι οποίοι μας στηρίζουν πολύ και είναι οι καλύτεροι τουλάχιστον στη κατηγορία. Παρότι ακούγονται πολλά στην Ελλάδα αγαπώ πολύ το ελληνικό ποδόσφαιρο και σχετικά με το περιστατικό με τον Βαζάκα και όσα έγιναν σε εκείνη τη συνέντευξη τύπου θέλω να πω ότι είπα πως ο Βαζάκας συμπεριφέρεται σαν να είναι σε τσίρκο και όχι ότι είναι τσίρκο το ελληνικό ποδόσφαιρο.