Η συνέντευξη που μου έδωσε ο Τάσος Πάντος για το EpirusPost.grhttp://www.epiruspost.gr/diafora/sports/5704----EpirusPost--------.html

Μετά από 7 χρόνια, 5 πρωταθλήματα, 4 κύπελλα και 1 σούπερ καπ με τον Ολυμπιακό και συμμετοχές στο Champions League όπου αγωνίστηκε σε πολύ μεγάλες Ευρωπαϊκές έδρες, ο Τάσος Πάντος αποφάσισε να κάνει το επόμενο βήμα στη καριέρα του και να αποχωρήσει από την ομάδα του Πειραιά. Παρά το ενδιαφέρον ομάδων της Super League, ο 34χρονος αμυντικός – Γιαννιώτης γαρ – συνέχισε τη ποδοσφαιρική του πορεία στον ΠΑΣ Γιάννινα.

Ο έμπειρος οπισθοφύλακας, στη συνέντευξη που έγινε στο ξενοδοχείο Grand Serai στα Ιωάννινα, μίλησε στο EpirusPost για το ξεκίνημα της καριέρας του στη Προοδευτική, τις ημέρες δόξας και επιτυχιών με τον Ολυμπιακό και βεβαίως για την επιλογή του να αγωνιστεί με τη φανέλα του ΠΑΣ, την ομάδα της καρδιάς του όπως λέει χαρακτηριστικά, αλλά και για τον δωδέκατο παίκτη της. Δεν κρύβει ότι πεποίθησή του είναι να συμμετάσχει με τον "Άγιαξ της Ηπείρου" στη Super League και τι χρειάζεται για να γίνει αυτός ο στόχος πραγματικότητα.
· Μετά από μια μεγάλη καριέρα με τον Ολυμπιακό, ανήκεις πλέον στον ΠΑΣ Γιάννινα. Πώς νιώθεις που θα αγωνιστείς στον "Άγιαξ της Ηπείρου";
Για μένα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Έφυγα από τον επί σειρά ετών πρωταθλητή, την καλύτερη ίσως ομάδα στην Ελλάδα όπου πέρασα 7 υπέροχα χρόνια με πάρα πολλές συγκινήσεις, τρόπαια, δόξα και χαρές και έκανα μια συνειδητή επιλογή να έρθω στον ΠΑΣ Γιάννινα. Η καταγωγή μου είναι από εδώ και είναι μια ομάδα που πιστεύω ότι ανήκει στη Super League με πάρα πολύ καλό υλικό και πάρα πολύ κόσμο έχοντας όλα τα εφόδια και τις προϋποθέσεις να επιστρέψει εκεί που ήταν τη περασμένη σεζόν. Τώρα μπορεί να τη χωρίζει μία κατηγορία από εκεί αλλά θεωρώ ότι και σαν ιστορία με πολύ ένδοξο παρελθόν η ομάδα αυτή έχει πάρα πολύ μέλλον.
· Παρότι είχες προτάσεις από ομάδες της Super League, τι ήταν αυτό που σε έκανε να πεις το "ναι" στον κ. Χριστοβασίλη;
Η καρδιά μου ανήκε στον ΠΑΣ. Παρακολουθώ την ομάδα των Ιωαννίνων χρόνια, την αγαπούσα, την αγαπάω, είμαι Γιαννιώτης και θέλω να τη βοηθήσω να κάνει το βήμα παραπάνω και να ανέβει και να διακριθεί στη Super League γιατί όπως είπα και πριν εκεί ανήκει. Είναι αδιανόητο για τον ΠΑΣ να μη κάνει μια σταθερή πορεία στη μεγάλη κατηγορία. Ο κ. Χριστοβασίλης είναι ένας άνθρωπος που έχει πάρα πολύ αγνές προθέσεις και με κέρδισε με τον τρόπο που με προσέγγισε. Είναι και εκείνος Ηπειρώτης και αγαπάει την ομάδα και πιστεύω ότι θέλει να συνδέσει την ιστορία του ως πρόεδρος του ΠΑΣ με μια καλή πορεία της ομάδας. Είναι αποφασισμένος και έχει κάνει πολλά έργα στην ομάδα, έχει αφιερώσει πολύ χρόνο από τη ζωή του για την ομάδα αυτή και με την αναγγελία του καινούριου γηπέδου δείχνει ότι είναι ένας άνθρωπος που θέλει να συνεχίσει για πολλά χρόνια στην ομάδα. Αυτό με έκανε να τον εμπιστευθώ και με την εκτίμηση που έδειξε προς το πρόσωπό μου με έκανε να πω το "ναι".
· Φέτος ο ΠΑΣ έκανε αξιόλογες μεταγραφές και υπάρχει η επιθυμία και η αισιοδοξία για άνοδο. Πιστεύεις ότι θα στεφθεί με επιτυχία αυτή η προσπάθεια;
Τίποτα δεν είναι εύκολο, στα λόγια μπορούμε να λέμε πάρα πολλά πράγματα. Για να πετύχεις ένα στόχο χρειάζεται πολλή δουλειά και να είσαι συγκεντρωμένος. Εάν έχουμε όρεξη για δουλειά και καταφέρουμε αυτό να το βγάλουμε μέσα στο γήπεδο τότε πιστεύω ότι η άνοδος θα είναι ένας εφικτός στόχος. Εμείς σαν ποδοσφαιριστές θα πρέπει να δουλέψουμε πολύ και να δημιουργήσουμε ένα ισχυρό σύνολο και με τη βοήθεια του κόσμου, ο οποίος όλοι ξέρουμε τι εστί για την ομάδα μας, πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να κάνουμε το όνειρο πραγματικότητα.
· Εδώ βρίσκεις και κάποιους παλιούς γνώριμους από τις περιόδους που αγωνιζόσουν στη Προοδευτική και τον Ολυμπιακό. Τον Ανδράλα, τον Βαρτζιώτη και τον Κυριάκο.
Με τα παιδιά αυτά έπαιξα πολλά χρόνια μαζί, ειδικά με τον Πάρη και τα γνωρίζω πολύ καλά. Με έχουν βοηθήσει πολύ να εγκλιματιστώ αλλά είμαι ένας άνθρωπος που έχω παίξει στη κατηγορία αυτή και γνωρίζω τις συνθήκες. Όλα αυτά σε συνδυασμό με τη καταγωγή μου θα με βοηθήσουν να προσαρμοστώ στη πόλη και την ομάδα.
· Πολύς λόγος γίνεται, ειδικά από πέρυσι για τη κατασκευή νέου γηπέδου από τον ΠΑΣ. Πόσο θα βοηθήσει την ομάδα κάτι τέτοιο;
Το να μπορεί η ομάδα να έχει καινούριο και ιδιόκτητο γήπεδο με σύγχρονες εγκαταστάσεις βοηθάει και την ίδια την ομάδα και τον κόσμο αλλά και την πόλη των Ιωαννίνων. Ομάδες όπως ο ΠΑΣ, με τέτοια ιστορία πρέπει να έχουν δικά τους γήπεδα, να μπορούν να τα αξιοποιούν και να στηρίζονται στα δικά τους παιδιά. Εγώ θεωρώ ότι η Ήπειρος είναι μια "ποδοσφαιρομάνα". Έχει βγάλει πολλούς ποδοσφαιριστές και πρέπει να γίνει σωστή δουλειά και οι υπεύθυνοι να προωθήσουν τα νέα παιδιά. Αυτό γίνεται μόνο αν έχεις γήπεδα. Πιστεύω πως ο πρόεδρος κινείται προς αυτή τη προοπτική. Στόχος του είναι να χτιστεί το νέο γήπεδο και στους άλλους τομείς έχουν γίνει πολλά έργα. Στο προπονητήριο έχουν γίνει έργα, υπάρχουν σύγχρονες εγκαταστάσεις και καλές συνθήκες για τους ποδοσφαιριστές που είναι απαραίτητα για να μπορούν όλοι να αποδίδουν.
· Τι έχεις να πεις στον κόσμο του ΠΑΣ και τι έχεις να πεις για τον κόσμο του ΠΑΣ;
Είναι γνωστό ότι ο κόσμος του ΠΑΣ είναι ο δωδέκατος παίκτης της ομάδας. Έχω παίξει πάρα πολλές φορές αντίπαλός του, τον έχω παρακολουθήσει και ξέρω πόσο πολύ αγαπάει και στηρίζει τον ΠΑΣ. Το μόνο που έχω να του πω είναι να συνεχίσει να είναι πάντα κοντά στην ομάδα, Να μας στηρίζει στα δύσκολα και να δημιουργήσουμε εμείς, η διοίκηση και ο κόσμος ένα τρίπτυχο που θα είναι ενωμένο σαν μια γροθιά για να βγάλουμε σε πέρας τον στόχο μας.
· Απώτερος στόχος για τον ΠΑΣ Γιάννινα μετά την άνοδο στην Super League την οποία ευχόμαστε όλοι;
Ο μόνος στόχος του ΠΑΣ Γιάννινα αυτή τη στιγμή είναι η άνοδος και μόνο αυτό πρέπει να κοιτάμε όλοι τώρα. Επειδή γνωρίζω το πρωτάθλημα της Β' Εθνικής δεν είναι εύκολος στόχος. Είναι ένα μακρύ και δύσκολο πρωτάθλημα με δύσκολες συνθήκες και πρέπει να είμαστε συγκεντρωμένοι όλη τη χρονιά. Αν καταφέρουμε και ανέβουμε, ο ΠΑΣ πρέπει να δημιουργήσει μία ανταγωνιστική ομάδα ώστε να μπορεί να πρωταγωνιστεί έχοντας μία σταθερή πορεία. Τα τελευταία χρόνια ο ΠΑΣ ήταν μία ομάδα-ασανσέρ και πρέπει να φύγει αυτή η νοοτροπία από όλους.
· Η πρώτη ομάδα που αγωνίστηκες επαγγελματικά ήταν η Προοδευτική. Τι ήταν για σένα αυτή η ομάδα;
Η Προοδευτική ήταν η απαρχή της καριέρας μου, η ομάδα που πρωτοξεκίνησα και έχω τα πρώτα μου βιώματα σαν επαγγελματίας. Σίγουρα νιώθω συναισθήματα για την ομάδα αυτή και λυπάμαι πάρα πολύ που έχει φτάσει σ' αυτό το επίπεδο. Είναι κρίμα για ομάδες όπως η Προοδευτική να βολοδέρνουν σε αυτές τις κατηγορίες. Όμως αυτά έχει το ποδόσφαιρο. Εάν δεν είσαι σωστός και εάν δεν προσπαθείς συνεχώς, δεν μπορείς να κερδίσεις με τη φανέλα. Καμμία ομάδα δεν μπορεί να παραμείνει στις μεγάλες κατηγορίες εάν δεν αξίζει.
· Να επιστρέψουμε στoυς Ερυθρόλευκους. Τι κέρδισες από τον Ολυμπιακό;
Στην καριέρα μου στον Ολυμπιακό έχω κερδίσει σχεδόν τα πάντα. Πέρα από τους τίτλους έχω καταφέρει να κερδίσω την εκτίμηση του κόσμου και να μπω στις καρδιές του. Γνώρισα στον Ολυμπιακό μεγάλη δόξα και επιτυχίες αλλά και κακές στιγμές που ευτυχώς ήταν λίγες. Από όλα αυτά μαθαίνεις και για κάθε ποδοσφαιριστή είναι ευχή να βρίσκεται στον Ολυμπιακό. Είναι ευχή να αγωνίζεται με αυτή τη φανέλα. Μαθαίνει να κάνει πρωταθλητισμό, να αντέχει στη πίεση και μαθαίνει να μπαίνει σε κάθε παιχνίδι με μοναδικό στόχο τη νίκη.
· Είσαι ένα από τα "αγαπημένα παιδιά" της ερυθρόλευκης εξέδρας. Πώς ένιωθες όταν ολόκληρο το γήπεδο Καραϊσκάκη φώναζε το όνομά σου;
Ο κόσμος του Ολυμπιακού μου έδινε μεγάλη ώθηση με έκανε να βγάζω φτερά. Είναι κάτι συνταρακτικό. Όποιος δεν το έχει νιώσει αυτό δεν μπορεί να το καταλάβει. Δεν μπορείς να το περιγράψεις και είναι μεγάλη τιμή για μένα και μεγάλη αναγνώριση προς το πρόσωπό μου το να φωνάζει ολόκληρο το γήπεδο το όνομά μου. Για να μη νομίζει κανένας ότι είναι τόσο εύκολο, αυτό μπορείς να το πετύχεις μετά από χρόνια προσπάθειας, με πάρα πολύ κόπο και επειδή τη συνέντευξη μπορεί να τη διαβάσουν μικρά παιδιά, πρέπει να ξέρουν ότι στο ποδόσφαιρο δεν χαρίζεται τίποτα. Το μόνο πράγμα που έχουν να κάνουν είναι να δουλέψουν, να έχουν υπομονή και αν αξίζουν σίγουρα θα ανταμειφθούν.
· Νιώθεις πίκρα που έφυγες από τον Ολυμπιακό;
Όχι δεν νιώθω καμμία πίκρα. Δεν μπορείς να μένεις αιώνια σ' αυτή την ομάδα. Αργά ή γρήγορα θα γινόταν, όμως παραμένει μεγάλη αγάπη για μένα. Από τη στιγμή που αποφασίστηκε ότι ο κύκλος μου έκλεισε σ' αυτή την ομάδα πίσω μου έχω αφήσει μόνο φίλους. Είχα άψογη συνεργασία όλα αυτά τα χρόνια, δε δημιούργησα ποτέ προβλήματα ούτε μου δημιουργήσανε και εύχομαι ό,τι καλύτερο γι' αυτή την ομάδα. Όμως εγώ ανήκω στον ΠΑΣ και το μόνο που σκέφτομαι είναι το καλό του.
· Έχεις σκεφτεί το ενδεχόμενο να επιστρέψεις σαν αντίπαλος;
Ναι περνάει από το μυαλό μου αυτό το ενδεχόμενο αλλά δε ξέρω τί ακριβώς θα νιώσω εκείνη τη στιγμή. Θα χαρώ πάρα πολύ να πάω στο Καραϊσκάκη γιατί θα αντικρύσω παλιούς φίλους, θα αντικρύσω ένα γνώριμο γήπεδο και θα είναι μία πολύ καλή στιγμή για μένα. Επειδή ο Ολυμπιακός θα είναι σίγουρα στη Super League η μόνη πιθανότητα να γίνει αυτό είναι να ανέβουμε και εμείς. Είναι ωραία και ξεχωριστή εμπειρία να παίζεις σ' αυτό το γήπεδο.
· Για τη νέα διοικητική πραγματικότητα στον Ολυμπιακό;
Μετά από μία πολυετή πορεία του, ο κ. Κόκκαλης που ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες στην ιστορία της ομάδας αποφάσισε να αποχωρήσει από τα δρώμενα του Ολυμπιακού. Όλοι πρέπει να το σεβαστούμε αυτό και να του δώσουμε συγχαρητήρια γιατί έφτιαξε ένα παντοδύναμο Ολυμπιακό, με ένα καινούριο και πολυτελές γήπεδο και φανταστικές εγκαταστάσεις στο Ρέντη. Το έργο του είναι ανεπανάληπτο. Από κει και πέρα το μόνο που έχουμε να ευχηθούμε στη νέα διοίκηση είναι να φέρει τον Ολυμπιακό όσο πιο ψηλά γίνεται. Απ' ό,τι βλέπω οι κινήσεις που κάνει είναι θετικές και δημιουργούνται οι προϋποθέσεις για να ξαναπάρει η ομάδα τα πρωτεία. Βεβαίως και οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού πρέπει να στηρίξουν τη προσπάθεια του κ. Μαρινάκη.