Ιστορική νίκη…

…ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ ΓΙΑ ΠΡΟΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ «16»! ΠΡΩΤΑ ΓΚΟΛ, ΠΡΩΤΟ ΝΙΚΗΦΟΡΟ ΣΚΟΡ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΒΑΘΜΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ ΜΟΥΝΤΙΑΛ. «ΣΑΛΠΙ»-«ΤΟΡΟ» ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΚΟΛ.-
Την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Π.Κ. πέτυχε η Ελλάδα, επικρατώντας με 2-1 της Νιγηρίας χάρη στα γκολ των Σαλπιγγίδη (44’) και Τοροσίδη (71’). Προηγήθηκαν στο 15’ οι Αφρικανοί με ένα… φτηνό τέρμα από τον Ούτσε και έμειναν με δέκα παίκτες στο 33’ εξαιτίας του χτυπήματος εκτός φάσης από τον Καϊτά στον «Τόρο». Με αλλαγή στο σύστημα, αλλά και στα πρόσωπα παρέταξε την Ελλάδα ο Ότο Ρεχάγκελ. Το 4-3-3 κόντρα στη Ν. Κορέα μετατράπηκε σε 5-3-2, με τους Παπασταθόπουλο, Κυργιάκο και Σαλπιγγίδη να έχουν πάρεις τις θέσεις των Σεϊταρίδη, Χαριστέα και Σαμαρά στο αρχικό σχήμα, σε μία προσπάθεια να… πάρει ύψος η άμυνα και να υπάρξει και μεγαλύτερη κινητικότητα στα άκρα από τους Τοροσίδη και Βύντρα.
Προδόθηκε από την άμυνα (ξανά)…
Μετά από ένα αναγνωριστικό πρώτο δεκάλεπτο, όπου η εθνική μας διατηρούσε και την πρωτοβουλία των κινήσεων, οι Νιγηριανοί άρχισαν να ανεβάζουν ρυθμούς και να πιέζουν την ελληνική οπισθοφυλακή. Το γκολ για τους Αφρικανούς δεν άργησε να έρθει και όπως και οι Κορεάτες το περασμένο Σάββατο, κατάφεραν να το πετύχουν σε μία στιγμή ασυνεννοησίας των αμυντικών και του τερματοφύλακα. Στο 15’ ο Ούτσε εκτέλεσε ένα φάουλ, στέλνοντας τη μπάλα στην καρδιά της περιοχής, εκεί που οι διεθνείς μας έμειναν… βιδωμένοι στο έδαφος και ο Τζόρβας αιφνιδιασμένος έπεσε στην άλλη γωνία βλέποντας την εστία του και πάλι να παραβιάζεται. Η ψυχρολουσία ήταν μεγάλη για την Ελλάδα, γεγονός που φάνηκε στιγμές μετά, όταν και σε ένα τυφλό γέμισμα των Νιγηριανών, ο Τζόρβας αντί να αφήσει τη μπάλα να κυλήσει άουτ, την άγγιξε προσφέροντας ένα κόρνερ στην αντίπαλη ομάδα.
Κινητικότητα από Ρεχάγκελ
Με την πλάτη στον τοίχο πλέον, ο Ότο Ρεχάγκελ σήκωσε από νωρίς τον Σαμαρά και τον Νινή να κάνουν ζέσταμα δείχνοντας διάθεση να πραγματοποιήσει μία αλλαγή πριν από το τέλος του πρώτου μέρους. Την ίδια ώρα στον αγωνιστικό χώρο, η Ελλάδα άρχισε να κερδίζει χώρο έναντι των Αφρικανών, δείχνοντας την διάθεση να πιέσει την αντίπαλη άμυνα και να φτάσει στο γκολ της ισοφάρισης.
Δώρο από τον Καϊτά…
Στο 33ο λεπτό της συνάντησης, ο Καϊτά χτύπησε εκτός φάσης τον Βασίλη Τοροσίδη με τον Όσκαρ Ρουίς να δείχνει αμέσως την κόκκινη κάρτα στον Νιγηριανό, προσφέροντας αριθμητικό πλεονέκτημα στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα. Από το σημείο εκείνο κι έπειτα ξεκίνησε και η μεγάλη πίεση της Ελλάδας, με τον Τοροσίδη να αστοχεί στο 35’, ενώ στο 37’ ο Ρεχάγκελ ρίσκαρε περνώντας στο παιχνίδι τον Σαμαρά αντί του Παπασταθόπουλου, αλλάζοντας και το σύστημα από 5-3-2 σε 4-3-3.
Έσπασε το ρόδι…
Μετά από τις τεράστιες ευκαιρίες του Σαλπιγγίδη και του Σαμαρά στο 39’ και στο 41’ αντίστοιχα αλλά και ύστερα από 404 αγωνιστικά λεπτά σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Ελλάδα κατάφερε να πετύχει επιτέλους ένα γκολ. Στο 44’ της συνάντησης στο «Free State Stadium» του Μπλουμφοντέιν, ο Σαλπιγγίδης επιχείρησε ένα σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής, η μπάλα που κατευθυνόταν άουτ, χτύπησε στο πόδι του Χαρούνα, άλλαξε πορεία ξεγελώντας τον Ενιεάμα καταλήγοντας εν τέλει στα δίχτυα για το 1-1.
Πρωταγωνιστές οι τερματοφύλακες
Με τον ίδιο τρόπο που τελείωσε το πρώτο μέρος, ξεκίνησε και το δεύτερο, με το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μας συγκρότημα να έχει την πρωτοβουλία των να προσπαθεί να πιέσει την αντίπαλη εστία για ένα δεύτερο τέρμα.
Διπλή φάση, σταμάτησαν καρδιές
Στο 59’ πραγματοποιήθηκε η φάση του αγώνα, όταν ο Γκέκας βγήκε σε θέση τετ-α-τετ με τον Ενιεάμα, με τον Αφρικανό γκολκίπερ να αποκρούει εντυπωσιακά. Στην εξέλιξη οι Νιγηριανοί βγήκαν στην κόντρα με παίκτη παραπάνω με τον Γιακούμπου να βρίσκεται απέναντι στον Τζόρβα και να σουτάρει, με τον Έλληνα πορτιέρο να διώχνει στα πλάγια εκεί που ο Ομπάσι σε κενή εστία έστειλε τη μπάλα άουτ.
Τοροσίδης και… 2-1
Ο Ενιέαμα ήταν ο πρωταγωνιστής και στο 68’ στην προσπάθεια του Σαμαρά, ωστόσο τρία λεπτά αργότερα προδόθηκε από τη… μπάλα στο σουτ του Τζιόλη με τον Τοροσίδη να σουτάρει από κοντά, πετυχαίνοντας το 2-1 για την εθνική μας ομάδα μέσα σε τρελούς πανηγυρισμούς από τους Έλληνες διεθνείς.
Άνοιξε ο ρυθμός…
Μετά την επίτευξη του δεύτερου γκολ, ο ρυθμός του αγώνα άνοιξε με τις δύο ομάδες να επιχειρούν να απειλήσουν επιχειρώντας μακρινά σουτ τα οποία δεν είχαν ευτυχή κατάληξη. Την ίδια ώρα ο Ότο Ρεχάγκελ πέρασε στο παιχνίδι τον Σωτήρη Νίνη αντί του Φάνη Γκέκα σε μία προσπάθεια να γεμίσει το κέντρο και να κρατήσει περισσότερο μπάλα η Ελλάδα. Παράλληλα ο Λαρς Λάγκερμπακ πραγματοποιούσε την τρίτη του αλλαγή, εκ των οποίων οι δύο ήταν αναγκαστικές.
Άντεξε ως το τέλος
Οι Νιγηριανοί στο τελευταίο δεκάλεπτο, βρισκόμενοι με την πλάτη στον τοίχο θέλησαν να πιέσουν την ελληνική άμυνα, ωστόσο οι διεθνείς μας άντεξαν χωρίς ιδιαίτερο κόπο και κράτησε ως το 90+4 το «χρυσό» 2-1 που ισοδυναμεί στην πρώτη νίκη της εθνικής μας σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου, δίνοντας παράλληλα και ελπίδες πρόκρισης στην επόμενη φάση.
Οι συνθέσεις:
Ελλάδα (Ότο Ρεχάγκελ): Τζόρβας, Βύντρα, Τοροσίδης, Παπαδόπουλος, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (36΄ Σαμαράς), Τζιόλης, Κατσουράνης, Καραγκούνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79΄ Νίνης).
Νιγηρία (Λαρς Λάγκερμπακ): Ενγεάμα, Όντια, Ταϊβο (56΄ Ετσετζίλε), Σίτου, Γιόμπο, Καϊτά, Οντεμβίγκιε (46΄ Ομπάσι), Αρούνα Λούκμαν, Ετούχου, Αγεγκμπένι, Ούτσε.
Διαιτητής: Όσκαρ Ρουίς (Κολομβία)
Κόκκινη: 33΄ Καϊτά
Κίτρινες: Παπασταθόπουλος, Τζιόλης, Σαμαράς - Ομπάσι

sportdog.gr